Waarom de wereld dringend meer apen nodig heeft in de strijd tegen Covid-19
De wereld heeft apen nodig, waarvan het DNA sterk lijkt op dat van mensen, om Covid-19-vaccins te ontwikkelen. Maar een wereldwijd tekort, als gevolg...
Inhoud
Gisterenavond heeft premier Wilmes tijdens een persconferentie de strengere maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Die zijn geldig vanaf deze middag tot en met 5 april. Concreet werden de volgende maatregelen genomen:
Er wordt gevraagd om zoveel mogelijk binnen te blijven. Je mag enkel naar buiten voor verplaatsingen naar de post, de bank, de apotheker en de dokter. Verder mag je ook niet meer naar buiten in groep. Met je gezin of met een vriend of vriendin naar buiten gaan om te bewegen, mag wel.
Het openbaar vervoer blijft rijden, maar het aangeraden om zoveel mogelijk afstand te houden en geen trein of bus te nemen tijdens de piekuren.
Thuiswerk wordt de norm. Je mag nog naar je werk rijden, maar enkel als er op het werk voldoende afstand kan worden bewaard. Bedrijven waar dat niet kan, moeten sluiten.
Op secundaire scholen worden de lessen opgeschort, maar de scholen gaan niet dicht. Er moet wel opvang worden voorzien, zeker voor kinderen met ouders die werken in de gezondheidszorg en openbare veiligheid. Ouders die moeilijk opvang voor hun kinderen kunnen voorzien, behalve dan bij de grootouders, kunnen ook gebruik maken van de opvang die wordt georganiseerd door hun school. Crèches blijven ook open.
Universiteiten en hogescholen sluiten niet, maar er wordt wel geadviseerd om afstandsonderwijs te voorzien.
Naast al de nieuwe maatregelen, blijft algemene hygiëne belangrijk. Vermijd om handen te schudden, was je handen regelmatig met vloeibare zeep en vermijd om je gezicht aan te raken met je handen. Gebruik bij het hoesten, niezen of snuiten papieren zakdoekjes en gooi ze meteen weg. Vermijd ook nauw contact met zieke personen. Probeer een afstand te houden van minstens 1,5 m. Als je ziek bent, blijf dan thuis en contacteer zeker je huisarts.
De wereld heeft apen nodig, waarvan het DNA sterk lijkt op dat van mensen, om Covid-19-vaccins te ontwikkelen. Maar een wereldwijd tekort, als gevolg...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon