UGent: ‘Amper 17 procent van de Belgen ervaart nog levensvreugde’
De lockdown is slecht voor onze mentale gezondheid. 30 procent van de Belgen is ongelukkig en amper 17 procent ervaart nog echte levensvreugde, blijkt...
Inhoud
Het begon zo leuk. Nieuwe vriend, ontmoet tijdens een etentje bij gemeenschappelijke vrienden. Nog nooit zo verliefd geweest. Wat een man, wat een uitstraling, dat nu juist hij vrijgezel was, en dat nu juist hij op jou viel. De wittebroodsweken waren lang roze gekleurd. Zwevend door het leven. De eerste kennismakingen volgden. Met zijn vrienden, zijn collega’s, zijn familie. Spannend, opwindend, verrijkend. Via zijn kring leerde je hem steeds beter kennen.
Een eerste bezoekje aan zijn ouders werd gepland. Je had ze al eens ontmoet, maar de ware kennismaking zou nu plaatsvinden. Je registreerde een lichte spanning. Ach, ze waren zo aardig, laatst tijdens de afstudeerborrel van zijn jongste zus. Ze hadden je gecomplimenteerd. Met je outfit, je haardracht, je studie, je baan. Ze omarmden je. Welkom in de familie. Niets leek een warme relatie met schoonpapa en schoonmama in de weg te staan.
Meerdere bezoekjes volgden. Eerst vrijblijvend, maar het verplichtende karakter drong zich al snel op. De allesvernietigende valkuil. Bezoekjes moeten leuk zijn, verplichtingen zijn niet leuk. Schoonouders veranderen in de spreekwoordelijke massieve bergen. Laat het verrassingselement zijn positieve werk doen: de komst kort tevoren aankondigen en je nooit met lege handen presenteren. Bloemen, een zelf gebakken taart, nieuwe haring, als ze er maar van houden. Wek je daarbij de suggestie dat zoonlief nog steeds hún zoon is, dan is de valkuil vakkundig gedicht. Leuk is anders…
De lockdown is slecht voor onze mentale gezondheid. 30 procent van de Belgen is ongelukkig en amper 17 procent ervaart nog echte levensvreugde, blijkt...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon