scrollTop top

Is een bureaujob nu echt gevaarlijk?

Is een bureaujob nu echt gevaarlijk?
istock

Wie meer dan negen uur per dag aan een bureau zit, heeft volgens een nieuw onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad British Medical Journal, een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Regelmatig kleine inspanningen leveren, kan dat risico reduceren.

Een internationale groep onderzoekers ging na of volwassenen ouder dan 40 jaar die dagelijks bewegen, langer leven in vergelijking met volwassenen die het grootste deel van de dag zitten. Ze bekeken in totaal de gegevens van 36.383 volwassenen, met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar, en dat over een periode van 6 jaar. De dagelijkse beweging werd gemeten met een versnellingsmeter, een klein elektronisch apparaat dat gedragen wordt rond de heup of de arm.

Lichte activiteiten

Uit het onderzoek bleek dat zelfs kleine dagelijkse inspanningen een grote invloed hebben op je levensduur. Wanneer je ongeveer zes uur per dag besteed aan een lichte lichamelijke activiteit, zoals wandelen, koken of tuinieren, daalt het risico op vroegtijdige sterfte met maar liefst 50 tot 60%. Zelfs wanneer je 60 minuten per dag lichte bewegingsactiviteiten doet, daalt het risico al met 40%. Een korte avondwandeling of het gras afrijden kan er dus al voor zorgen dat je langer leeft.

Bij volwassenen met een bureaujob zagen de onderzoekers een negatieve invloed. 7,5 tot 9 uur per dag zittend doorbrengen, doet het risico op vroegtijdige sterfte gradueel stijgen. Voor mensen van middelbare leeftijd en ouderen die zo’n stilzittend leven lijden, zou zo’n vroegtijdig overlijden 2,5 keer waarschijnlijker zijn. Bij meer dan 9,5 uur zitten per dag was het risico nog meer uitgesproken.

Een klein beetje beweging per dag kan dus al een groot verschil maken. Lees hier onze tips om dat op een makkelijke manier te doen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  265.484.531
 • Aantal
  doden
  5.252.135
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.827.467
 • Aantal
  doden
  27.167

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!