Sommige mensen geloven dat een kauwgum in je lichaam blijft zitten gedurende 7 jaar. Of erger nog, dat je darmen aan elkaar beginnen te plakken als je een kauwgum inslikt. Maar is dat eigenlijk wel waar?
Dit gebeurt als je een kauwgum inslikt
Iedereen heeft weleens per ongeluk een kauwgum ingeslikt. Als het één keer gebeurt kan dit echt geen kwaad. De kauwgum kan echter niet verteerd worden door je lichaam. Het zal je spijsverteringskanaal helemaal doorlopen en je lichaam op een natuurlijke manier verlaten. Omdat kauwgum laxerende stoffen bevat kan je last krijgen van diarree. Toch is het geen goed idee om veelvuldig kauwgum in te slikken, het kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Een kauwgum inslikken kan toch gevaarlijk zijn
Als je vaak een kauwgum inslikt bestaat het risico dat het blijft vastkleven in je darmen. Meerdere stukjes kauwgum kunnen zich vervolgens aan elkaar hechten waardoor een verstopping kan ontstaan. Vooral als je een vernauwd spijsverteringskanaal hebt is de kans op verstopping groter.
Wanneer moet je een dokter raadplegen?
Vooral jonge kinderen begrijpen soms nog niet dat kauwgum niet bedoeld is om in te slikken. Ze eten verschillende stukje kauwgum alsof het snoepjes zijn en lopen zo risico op een darmverstopping. Een darmverstopping moet altijd operatief verwijderd worden, het kan niet vanzelf genezen. Ga steeds naar de dokter als je kind na het eten van kauwgum moet hoesten, moeilijk slikt, weinig eet of buikpijn heeft. De huisarts zal je doorverwijzen naar het ziekenhuis waar de kauwgum operatief verwijderd kan worden.
Zijn sommige kinderen te jong voor kauwgum?
Kinderen mogen geen kauwgum krijgen als ze te jong zijn om te begrijpen dat het geen snoepjes zijn. Als ze 5 jaar oud zijn zullen ze begrijpen dat kauwgum anders is dan gewoon snoepgoed.