Of het nu na een gebroken been, een zware ziekte of een whiplash is: een goed opgebouwde revalidatie is onontbeerlijk om de uitdagingen in het dagelijkse leven opnieuw voor de volle 100% te kunnen tackelen. De persoonlijke begeleiding van een professionele kinesist speelt hierbij een belangrijke rol. “En dat zowel op fysiek als mentaal vlak”, vertelt kinesist Kris Podevyn.
Wanneer Kris over z’n praktijk spreekt, merk je meteen dat hij gepassioneerd is door zijn vak. Minutenlang vertelt hij vol vuur over hoe hij mensen hun lichaam opnieuw of beter leert gebruiken. Al sinds 1991 werkt hij als zelfstandig kinesist in Lokeren en aan zijn pensioen denkt hij nog lang niet. Van werknemers met stressklachten tot sporters die een letsel hebben opgelopen of patiënten die herstellen van een hartoperatie: voor iedereen werkt hij een traject op maat uit.
Zelfvertrouwen geven
Volgens Podevyn zijn revalidatie en nazorg dan ook uiterst belangrijk bij elke medische ingreep – hoe klein ook. “Neem nu bijvoorbeeld iemand met een sleutelbeenbreuk. Nadat die persoon enkele weken gerust heeft, komt hij of zij bij mij terecht. Via een revalidatietraject verbeter ik de mobiliteit en geef ik hem of haar opnieuw zelfvertrouwen om bepaalde bewegingen uit te voeren. Indien die revalidatie niet zou gebeuren, loopt de patiënt het risico om bijkomende letsels op te lopen of chronische problemen, denk bijvoorbeeld aan artrose. Veel mensen zien dat gelukkig ook in en ondernemen snel actie als ze voelen dat ze beperkt worden in hun beweeglijkheid.”
Daarnaast beklemtoont Kris dat de revalidatie ook een grote impact kan hebben op de mentale gezondheid van z’n patiënten. “Via kinesitherapie geef ik hen opnieuw zelfvertrouwen. En ja, ik ga daarin tot het uiterste. Zo had ik een patiënt die aan het herstellen was van een hartoperatie. Omdat hij schrik had dat z’n tikker het opnieuw zou begeven, durfde hij niet meer zo intensief fietsen als vroeger. Ik heb hem een hartslagmeter gegeven en we zijn samen op de tweewieler gesprongen om aan den lijve te ondervinden dat dat wel nog mogelijk was. Hij is me daar heel dankbaar voor geweest. Bij ernstige ziektes of zware verkeersongevallen wordt er ook altijd geopteerd voor een multidisciplinaire aanpak, met onder andere ondersteuning van psychologen.”
Dynamisch traject
De kinesist benadrukt dat het belangrijk is om bij elke patiënt een dynamisch en actief revalidatietraject op te starten, in onderling overleg. “Stap voor stap werken we aan een terugkeer naar volledige mobiliteit. Ik doe dat op een motiverende manier, want het is belangrijk dat de mensen er de moed inhouden. Een patiënt, die een schouderprothese kreeg na een ski-ongeval, kan nu opnieuw alles. Op zo’n verhalen ben ik heel trots. Een andere patiënte komt hier al sinds 1998. Ze belandde toen onder een vrachtwagen met haar fiets. De situatie was heel ernstig, haar beide benen waren verbrijzeld. Tot op vandaag probeer ik haar in de mate van het mogelijke dat zelfvertrouwen te geven om zich opnieuw goed te voelen. Ik beperk de behandeling ook niet tot enkel oefeningen in mijn praktijk, maar ik geef ook tips mee om thuis aan de slag te gaan. Een kleine wandeling kan bijvoorbeeld al een groot nut hebben.”
De kosten van nazorg en revalidatie kunnen oplopen. Daarom is een goede hospitalisatieverzekering van belang. Heb je een verzekering die nazorg terugbetaalt, dan valt de kostprijs van zo’n revalidatietraject goed mee en wordt het overgrote deel gedekt. Het loont om jezelf preventief te verzekeren, want vaak gelden er wachttijden alvorens je beroep kan doen op de maximale terugbetalingen. “Bovendien kan het aantal dagen voor- en nazorg beperkt zijn, net als de ernstige ziekten waarbij kosten terugbetaald worden. Informeer jezelf alleszins goed alvorens je een verzekering afsluit.”