Korte, grijze en druilerige dagen opfleuren met leuke en spannende belevenissen dichtbij, dat is het concept van microavonturen. Bovendien doorbreken ze de sleur én geven ze je een mentale boost!
Het is de Brit Alastair Humphreys, National Geographic Adventurer of the Year in 2012, die het idee en de term ‘microavontuur’ bedacht. Hij reisde de hele wereld rond op zijn fiets, wandelde een jaar door India en roeide de Atlantische Oceaan over, maar hij besefte ook dat zulke grote ervaringen niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Om op avontuur te gaan hoef je niet altijd naar de andere kant van de wereld te trekken, een hoge berg te beklimmen of uit een vliegtuig te springen. Een microavontuur is een leuke activiteit die simpel, dichtbij en goedkoop is, maar waar je toch weer even een vakantiegevoel van krijgt. Zo’n avontuur kan een paar uur tot zelfs twee dagen duren en je beslist zelf hoe je het invult. De voornaamste reden om op microavontuur te gaan is om de alledaagse sleur te doorbreken. Je haalt er heel wat energie uit en het maakt je leven een stuk spannender. Wij geven je alvast tien voorbeelden waarmee je aan de slag kunt gaan. Maar wees gerust creatief en trek er zelf opuit!
1. Op (moderne) fakkeltocht
Niet iedereen heeft zomaar fakkels in zijn kelder liggen en het is gemakkelijker om op zaklampenwandeling te gaan. Neem bij voorkeur een echte, offline zaklamp in de hand (dus niet die van je smartphone) en maak een wandeling in je buurt. Nu het al vroeg donker is, kun je dat meteen na je werkdag doen (en vóór de kinderen in bed liggen). De bedoeling is om je wijk eens op een andere manier te ontdekken. Nog extremer? Zet je wekker eens om 5 uur ’s ochtends, neem een thermos warme koffie of thee mee en wandel rond tot de zon opkomt. Geloof ons, je vertrouwde omgeving ziet er een heel stuk anders uit zonder licht en mensen in de buurt!
2. In the middle of nowhere
Je ziet het vaak in films of feuilletons: er hangt een gigantische kaart aan de muur en er wordt met een pijltje naar gegooid. Het personage gaat dan op reis naar de plaats waarop het pijltje landt. En waarom doen we dat nu eens niet in het echt? Een wereldkaart is momenteel geen goed idee, maar probeer het eens met de kaart van België. Er is ongetwijfeld ook iets te zien in dat minidorpje in Henegouwen of dat gehucht in Vlaams-Brabant. Heb je geen echte kaart van ons land, gebruik dan Google Maps en gebruik je muis als pijl. Of spring op de eerste trein die het station binnenrijdt en stap af aan de eindhalte. Wedden dat je op plaatsen komt waar je anders nooit heen zou gaan? Maar dan wel niet valsspelen, hè!
3. Ga op schattenjacht
Geocaching bestaat al een paar jaar, maar blijft bij veel mensen onder de radar. Nochtans is het een supertof concept en enorm laagdrempelig. Beschouw het als een schattentocht voor volwassenen. Via een app (te downloaden via de App Store of Google Play) zoek je naar verborgen ‘caches’ in de buurt. Die kunnen verschillen van grootte, vorm en moeilijkheid. Meestal ga je op zoek naar een doosje dat door iemand is achtergelaten. Zodra je dat doosje via je gps gevonden hebt, schrijf je je naam en gegevens in het logboek dat erin zit. Het voordeel van geocaching is dat je het altijd en overal kunt doen. Zo heeft de app wereldwijd meer dan drie miljoen schatten verborgen. Je weet dus wat te doen de komende jaren. Een iets uitdagendere schattentocht kun je ook zelf organiseren. Huur daarvoor een metaaldetector voor een dag en verken je buurt. Opgelet: je moet wel altijd toestemming vragen aan de eigenaar van het stuk grond waar je gaat zoeken!
4. Analoog leven
We leven in een digitale wereld waar alles om snelheid draait. Maar soms eens offline gaan en wat trager leven kan helpen om tot rust te komen. Koop daarom eens een analoge camera waarin je nog een filmrolletje moet steken, of een wegwerpcamera waarvan je de foto’s pas ziet wanneer ze ontwikkeld zijn. Je nieuwsgierigheid en creativiteit vliegen de lucht in! En wat doe je nu juist met zo’n camera? Je kunt bijvoorbeeld elke dag één foto maken op een moment dat jij het de moeite waard vindt. Maak er daarna een fotodagboekje van en sta zo nog eens stil bij alle leuke dingen die je de afgelopen maand beleefd hebt. Of ga op stap in de buurt en trek foto’s van dingen waar je normaal niet zo op let: de lantaarnpaal met stickers, het hek van de buren, de boom met gigantische takken … Nog een ander ideetje is om gewoon je eigen stillevens te creëren en daar fotografische pareltjes van te maken. Say cheese!
5. Indoorcamping
Oké, je tent opzetten tijdens de koudste maanden van het jaar is misschien geen topplan, tenzij je dat binnen doet! Slaap eens een nachtje of weekend in je eigen indoorcamping. Maak het gezellig met kerstverlichting, kussens en dekens. Zelf geen tent ter beschikking? Haal dan het kind in jezelf nog eens naar boven en bouw gewoon je eigen fort met stoelen, kasten en lakens. Leg je (lucht)matras in je kasteel en slaap daar. Of je daarbij ook wilt koken op een gasfornuisje en je drank in een koelbox opbergen, kies je zelf, maar ga gerust all the way! En al gedacht aan een klein kampvuurtje in je tuin? Doe daar warme chocomelk en marshmallows bij en je microavontuur is meer dan geslaagd!
6. Word vrijwilliger
Meer dan ooit is nu duidelijk hoe hard vrijwilligers in onze samenleving nodig zijn. Op de website vrijwilligerswerk.be vind je verschillende vacatures in je buurt. Er is voor ieder wat wils. Want behalve in het ziekenhuis zijn er ook vrijwilligers nodig in de bibliotheek, kinderopvang, bij de zelfmoordlijn, en veel meer. Voor heel veel vrijwilligerswerk heb je geen ervaring of specifieke kennis nodig en gaat het er vooral om dat je andere mensen die het moeilijk hebben, helpt. Vrijwilliger worden betekent niet dat je je elke week of elk weekend moet inzetten. Je kunt ook een avond of één keer per maand ergens een handje toesteken. Daarmee help je niet alleen de organisatie, maar je haalt er ook heel wat voldoening uit voor jezelf.
7. Back to school
Is het je ook al opgevallen dat al die bomen- en plantennamen die we op de basisschool geleerd hebben héél ver weg zitten? Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Verzamel tijdens je volgende boswandeling zo veel mogelijk verschillende bladeren. Thuis laat je die zo snel mogelijk drogen tussen boeken of gewichten en daarna zoek je de juiste boom per blad. Apps zoals PlantNet helpen je de naam van een plant of boom te vinden door middel van een foto die je uploadt. Met die gedroogde bladeren of planten kun je trouwens een mooi plakboek, kaartjes, krans of kunstwerk maken – Pinterest staat er vol van! Raap onderweg ook verschillende soorten noten en maak daarmee een notenbrood of ander gerecht klaar.
8. Winterpicknick
Je hebt aan een winterpicknick iets meer werk dan aan de zomereditie, maar dat maakt het niet minder gezellig! Zorg er vooral voor dat je dik genoeg gekleed bent. Het zou jammer zijn mocht je al na tien minuten verkleumd naar huis willen. Lekker opwarmen doe je met warme soep, thee of koffie in de thermos. Voor de rest neem je mee wat je wilt: quiche, broodjes of zelfs stoofpot. En om het extra warm te krijgen kun je ook spelletjes meenemen om in beweging te blijven zoals een bal, een frisbee of kubb. Als je liever thuisblijft, organiseer dan een winterbarbecue. In plaats van een frisse pastasalade eet je nu gegrilde seizoensgroenten zoals schorseneren, pastinaak of witloof. Vergeet ook hier vooral de glühwein niet.
Goed nieuws: een microavontuur
Psychologe Jolien Cobbaert legt uit waarom: ‘Enerzijds zorgt het ervoor dat we tijdens deze donkere dagen buitenkomen. We kampen in de wintermaanden al snel met een vitamine D-tekort. Nochtans hebben we daglicht nodig en door regelmatig buiten te gaan kunnen we dat vitamine D-niveau weer aanvullen. Anderzijds is het contact met de natuur een belangrijke factor. Wij hebben als mensen een aangeboren band met de natuur. Het doet ons daarom goed om ermee verbonden te zijn. Er even tussenuit gaan en de natuur in trekken, helpt stress te reduceren. Al die kleine overwinningen die we met een microavontuur bereiken, ervaren we als psychologische beloningen. Bij zo’n beloning komt dopamine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. Daarom krijgen we tijdens een microavontuur een goed gevoel.’
‘Het grootste voordeel van een microavontuur is dat je het op regelmatige basis kunt doen. Het heeft daardoor meer effect dan één keer per jaar een heel groot avontuur. Dat is net zoals bij sporten: je gaat beter elke week een uurtje sporten dan een halve dag per maand. Maar het gaat er ook vooral om hoe je het aanpakt en niet zozeer wat je nu juist gaat doen. Een microavontuur heeft veel weg van mindfulness, het is weer even helemaal tot jezelf komen en back to basics gaan. Als je ondertussen nog planningen moet maken voor je werk of taken zit af te werken, dan heeft het minder zin. Je moet alles even kunnen loslaten en er volledig in duiken. Trek daarom altijd voorbereid op avontuur. Zie het als een miniversie van op vakantie gaan, dan zorg je ook dat je met alles klaar bent voor je vertrekt.’
‘Zeker tijdens de lockdown kan het een impact hebben. We appreciëren opnieuw onze eigen omgeving, wat ook weer positief is voor onze mentale gezondheid. Een microavontuur doorbreekt de sleur en saaiheid van onze dagen en we hebben opnieuw iets om naar uit te kijken. Het zijn kleine
lichtpuntjes die ons helpen om deze periode te overbruggen.’