Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe maak je zelf een gezonde en milieuvriendelijke onkruidverdelger?

Irma Kroon
6 min read

Onkruid bestaat niet zei mijn juffrouw vroeger altijd. Ergens had ze wel gelijk, alle planten zijn mooi. Maar wil je je tuin toch graag een beetje netjes houden dan ontkom je er niet aan om het onkruid weg te halen. Doe het dan wel op een gezonde en milieuvriendelijke manier! Hier volgen 10 handige, gezonde en milieuvriendelijke onkruidverdelgers!

Azijn

Azijn is voor zoveel dingen handig. Ook voor je tuin dus. Vul een gieter voor de helft met water en giet er 2 flessen natuur- of schoonmaakazijn bij. Giet het mengsel rechtstreeks op het onkruid. Ideaal ook voor het onkruid tussen je tegels omdat je daar niet hoeft op te letten of je gewenste planten raakt. Let dus wel goed op als je onkruid dicht op je bloemen of planten staan.

Giet niet te veel of naast de planten, voor de grond is azijn namelijk minder goed. Om wat meer precies te kunnen mikken kan je ook een plantenspuit nemen.  Het onkruid zal binnen een paar dagen bruin worden en afsterven. Azijn is een natuurlijk middel en breekt in zijn geheel af. Niet schadelijk dus! Zorg wel dat er geen kinderen of dieren bij kunnen.

Zout

Onkruid houdt niet van zout. Strooi het zout daarom op de grond waar je het weg wil hebben. Het zout zal dan door de regen in de grond worden opgenomen en de ongewenste planten zullen afsterven. Let ook hier weer op dat je lievelingsbloemen niet te dichtbij staan.

Gebruik je het zout bij tegels, spoel of veeg de tegels daarna dan goed af want het zout kan lelijke sporen op de tegels achterlaten of zelfs beschadigen.

Kokend water

Deze tip helpt vooral bij jonge plantjes en kan ook goed gecombineerd worden met het zout. Giet het kokende water op de jonge plantjes. Daarna kan je de plantjes heel gemakkelijk weghalen. Ideaal voor tussen tegels.

Kijk wel goed uit dat je jezelf niet raak spat met het kokende hete water. En zorg dat er geen kinderen of dieren om je heen lopen.

Branden

Tegenwoordig kan je bij tuincentra of doe-het-zelfzaken allerlei soorten (gas)branders kopen waarmee je rechtstreeks het onkruid kunt verbranden.

Laat de pyromaan in je los. Het is erg leuk om te doen. En nog effectief ook. De zwartgeblakerde planten zullen geheel afsterven en komen hopelijk niet meer terug.

Mulchlaag

Het staat misschien niet overal in je tuin maar het werkt wel goed. Leg een natuurlijke laag zoals gemaaid gras, bladeren of houtsnippers (mulch) in je tuin.

Je zult zien dat op deze plek geen onkruid door zal komen. Deze techniek wordt vaak veel gebruikt bij tuinpaadjes of bloemenperken. Voor het gazon is het uiteraard geen goede oplossing.

Bodembedekker

Sommige planten zijn sterker dan onkruid. Deze zijn dus van nature ideaal om te helpen met je strijd. En nog mooi ook. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vrouwenmantel of maagdenpalm. Onschuldige namen voor strijdvaardige sterke planten. En een pak beter dan gewoon betontegels te voorzien.

Kattenkruid en klimop zijn ook goede boorbeelden voor pittige bodembedekkers. Bedenk wel dat deze planten snel groeien en of je ze mooi genoeg vindt. Ze zullen in je tuin veel te zien gaan zijn.

Krantenpapier

Twee vliegen in één klap: een tuin zonder onkruid en je papierkliko is een stuk minder snel vol. Leg de oude kranten over de planten. Hierdoor krijgen ze geen licht en zullen ze verstikken.

De afgestorven planten kunnen samen met het oude papier als compost voor je tuin dienen.

Ouderwets schoffelen

Waarschijnlijk niet je favoriete manier, maar gewoon ouderwets schoffelen is natuurlijk ook nog steeds een goede optie. Het voordeel is wel dat je heel secuur te werk kunt gaan, geen andere planten beschadigd en ook nog eens intensief bezig bent.

Hier kan geen sportschool tegenop en je bent meteen lekker in de buitenlucht. Ideaal voor een gezond kleurtje op je wangen.

Onkruid wieden

Voorkom een hoop werk met worteldoek

Moet je je tuin nog aanleggen of ben je met een grote tuinverbouwing bezig? Leg dan eerst worteldoek in de tuin. Deze waterdoorlatende ondergrond zorgt er voor dat onkruid geen kans krijgt omdat het zwarte doek ervoor zorgt dat het onkruidzaad niet kan gaan ontkiemen.

Zo voorkom je een ondergrondse uitbreiding van het onkruid. Het doek wordt dan ook wel anti-worteldoek genoemd. Dit scheelt je later een hoop wieden.

Geniet van je tuin

Zo zie je maar dat je geen giftige, chemische stoffen nodig hebt om je tuin in fatsoen te houden. Dit is beter voor het milieu maar ook voor jezelf. De dieren in je tuin zullen er ook zeker blij mee zijn. En groeit er nu toch nog een ongewenste paardenbloem of margrietje in je strakke gazon, dan kun je ze ook gewoon even plukken en in een vaasje zetten. Staat eigenlijk best mooi in je woonkamer. En dan heb je geen nood aan een onkruidverdelger.

Mijn juf krijgt nog gelijk met haar onkruid bestaat niet! Geniet gewoon van je tuin!

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…