Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Recept: carpaccio van vijgen en feta

Camille
3 min read

Dit vegetarische variant van het traditionele Carpaccio recept doet de naam goed eer aan met bloedrode zoete vijgen en prikkelende feta kaas. Hiermee trakteer je je smaakpapillen op een verrassende sensatie!

Verse vijgen zijn een rijke bron van vitaminen, mineralen, vezels en in het bijzonder polyfenolen (tot wel 50x meer dan de meeste groenten-en fruitsoorten). Polyfenolen neutraliseren op krachtige wijze vrije radicalen in het lichaam. De combinatie van zoutige feta kaas en de delicate smaak en voedingswaarde van vijgen zorgt wat dat betreft voor een zeer geraffineerd voorgerecht.

Leuk weetje

Traditioneel is ‘Carpaccio’ een vleesgerecht van flinterdun gesneden rauwe runderlende. De kleur rood is daarom erg belangrijk in de presentatie, ook in vegetarische varianten. Abicou vijgen hebben een dieprood vruchtvlees en zijn daarom perfect als vega variant.

Benodigdheden

 • Snijplank
 • Fijnsnijder
 • Koekenpan

Ingrediënten voor 2 personen

 • 6-8 vijgen voor 2 personen (Abicou vijgen voor een dieprode kleur)
 • 100 gram feta kaas
 • 10 gram geroosterde pijnboompitten
 • Becel Slaolie
 • Verse basilicumblaadjes
 • 1 tl zwarte peper

Bereiding

 1. Was en snijd de verse vijgen met de fijnsnijder of rasp in dunne plakjes van 12mm dik. Als dit niet beschikbaar is kan je het ook met een scherp mes doen.
 2. Voor dit recept worden paarse Abicou vijgen het meest aangeraden, vanwege de dieprode kleur van het vruchtvlees. Ze zijn sappig en hebben een heerlijk lichtzoete smaak. Verse vijgen zijn niet langer dan een week houdbaar, bereid ze daarom zo snel mogelijk na aankoop of oogst.
 3. Verdeel de fijngesneden (Carpaccio) vijgen over twee borden en strooi er ook een snufje zwarte peper overheen.
 4. Snijd de feta kaas in kleine blokjes van 2-3 centimeter en verdeel dit over en tussen de vijgen.
 5. Rooster in de koekenpan kort de 10 gram pijnboompitten, doe dit maximaal 1 minuut zodat ze een mooie goudbruine kleur krijgen. Verdeel ze over de twee borden en garneer het geheel tenslotte met de verse basilicumblaadjes en dan is het gereed!

Carpaccio van vijgen en feta is ideaal als voorgerecht maar ook uitstekend als minihapje om de smaakpapillen op gang te brengen, zeker als er meer gasten zijn. Serveer in het laatste geval dan per persoon 3 plakjes fijngesneden vijgen met 2 stukjes feta, wat geroosterde pijnboompitten en basilicumblaadjes.

Smakelijk!

Klik hier voor meer recepten. >>

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…