Mensen die roken, hebben meer kans op een psychiatrische aandoening. De kans om dan manisch depressief te worden is anderhalf tot twee keer zo groot. Dat zegt een nieuw onderzoek van Amsterdam UMC dat gepubliceerd is in The British Journal of Psychiatry.
Roken wordt vaak gekoppeld aan mensen met een psychiatrische aandoening. Nu blijkt dat er wel degelijk een samenhang gevonden kan worden tussen de twee. Nederlands arts en één van de auteurs van het nieuw onderzoek, Jentien Vermeulen, toonde aan dat roken mensen zieker maakt.
Roken in de psychiatrie is populair
“Dat zou kunnen komen doordat nicotine de chemische balans in de hersenen verstoort. Maar we weten ook dat er in tabak heel veel giftige stoffen zitten. Die kunnen ontstekingsreacties veroorzaken. Ook dat zou kunnen bijdragen aan de verstoring van de balans in het brein”, vertelt Vermeulen aan de Nederlandse krant AD.
In het onderzoek kon Vermeulen ook vinden dat maar liefst 67 procent van de mensen met ernstige psychoses rookt. “Elke psychiater weet dat patiënten met een psychiatrische aandoening tot wel vijftien jaar eerder overlijden dan andere mensen. Dat komt heel vaak door het roken. Maar er is een ingesleten cultuur waarin het idee is dat roken erbij hoort in de psychiatrie.”
Leidt roken tot een psychiatrische aandoening?
Voor het opzet van het onderzoek maakte Vermeulen gebruik van verschillende databanken over genetische informatie van één miljoen mensen in Amerika en Europa. De afgelopen jaren kwam namelijk vaker aan het licht dat er een verband gevonden kon worden tussen roken en een psychiatrische aandoening. Roken geeft een extra risico, maar ernstige psychiatrische aandoeningen kunnen er niet door veroorzaakt worden.
Vermeulen vindt dat de psychiatrie achterloopt op vlak van anti-rookmaatregelen. In de psychiatrie leeft namelijk het idee dat roken kan dienen als zelfmedicatie voor een patiënt.
In januari publiceerde Vermeulen al een onderzoek dat uitwees at zelfmedicatie niet de way to go is. Rokers hadden namelijk vaker problemen met hun geheugen in vergelijking met niet-rokers. Daarnaast hadden rokers vaker last van psychotische en depressieve symptomen.
Stoppen met roken gaf volgens het onderzoek juist voordelen. Patiënten met een psychose konden namelijk sneller nadenken. “Stoppen met roken kan dus ook psychische winst opleveren”, vertelt Vermeulen.