Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

SOS mijn kind vertrekt op kamp. De beste tips!

Lore
5 min read

Wat een spanning, die voorbereidingen voor het kamp! Je kind praat al weken over niets anders, terwijl jij probeert de juiste voorbereidingen te treffen. Om je op weg te helpen hebben we een paar handige tips op een rijtje gezet.

Maak lijstjes

Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, is het belangrijk een duidelijke checklist te maken. Maak een lijstje met alle dingen die je van te voren moet regelen en een lijstje met alle spullen die in de tas moeten.

Bekijk hier onze checklist voor op kamp!

Praat met de begeleiders

De kampbegeleiding staat uiteraard te popelen om jouw kind een leuke tijd te bezorgen, maar tegelijk zijn ze er natuurlijk ook om jouw eventuele vragen te beantwoorden.

Heb je de info en richtlijnen voor het kamp doorgelezen, maar waren een aantal zaken toch niet helemaal duidelijk? Aarzel dan niet om de begeleiders te contacteren. Ze zullen je met plezier helpen zodat jij je kind met een gerust hart op kamp kan laten vertrekken.

Denk aan: bepaalde gezondheidsproblemen van je kind die je wil bespreken, spullen die je wil meegeven maar waarvan je niet zeker bent of het mag…

Medicijnen

Als je kind medicatie moet nemen tijdens het kamp, maak dan een kopie van het voorschrift of een duidelijke lijst waarin staat welk medicijn in welke dosering op welk moment dient ingenomen te worden. Vermeld ook de precieze functie van het medicijn en of het toegediend dient te worden door de leiding, een verpleegkundige of dat je kind het zelfstandig inneemt. Sommige medicijnen mogen ook niet gecombineerd worden, geef ook dat aan. Verschillende organisaties stellen hier zelf een formulier voor op (medische fiche) dat in een aantal gevallen ondertekend moet worden door een dokter.

Geef genoeg medicijnen mee voor de volledige duur van het kamp. Leg je kind ook duidelijk uit dat de medicijnen alleen voor hem/haar bedoeld zijn, zodat het niet aan andere kinderen gegeven wordt. Dat geldt uiteraard alleen in het geval als het kind zelf alles bij mag houden, meestal zal een begeleider de medicijnen veilig opbergen.

Test de spullen voor vertrek

Vertrekken de kinderen met de fiets, check die dan goed van tevoren. Vooral de remmen en lichten moeten goed werken en ook de banden moeten uiteraard goed opgepompt zijn. Ook is het slim om bijvoorbeeld de luchtmatras voor vertrek nog even op te pompen en te kijken of die een paar uur later nog goed opgeblazen is. Het gebeurt nog wel eens dat er tijdens het opruimen een klein gaatje ontstaat…

Heimwee

Elk kind, groot of klein, krijgt wel eens last van heimwee op kamp. Niet fijn voor het kind, maar natuurlijk ook niet voor jij die wil dat je kind een leuke tijd beleeft. Vertrouw de kampbegeleiding daarin: zij weten wat ze moeten doen met een kind met heimwee en zullen ook jouw kind volop steunen en motiveren. Een telefoontje hoef je niet meteen te verwachten: die worden beperkt tot noodgevallen, bovendien kunnen ze heimwee net nog verergeren. Natuurlijk kan je wel steeds een kaartje of brief sturen, een kleine verrassing in je kinds bagage stoppen, een gezinsfoto meegeven… 

Bedplassen

Sommige kinderen plassen nog in bed wanneer ze op de basisschool zitten. Dat kan natuurlijk erg lastig voor ze zijn op kamp. Bespreek dit met de begeleiders zodat er rekening mee wordt gehouden. Zo geven ze dan bijvoorbeeld geen drinken meer na het eten, zorgen ze ervoor dat je kind zeker nog eens plast voor het gaat slapen en weten ze dat ze ‘s morgens misschien moeten helpen het bed te verschonen. Geef ook extra beddengoed en pyjama’s mee omdat er niet altijd gewassen kan worden op kamp.

Krijg een deel van het kampgeld terugbetaald

Je kind op kamp laten gaan kost natuurlijk wel wat. Maar wist je dat je met OZ tot wel 260 euro van het kampgeld terugbetaald kan krijgen? Doe ook eens de online test waarmee je kan berekenen hoeveel jij terugbetaald krijgt!

Bereken hier je voordeel

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…