Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Syndroom van Raynaud: Vaataandoening

Olivier
4 min read

Bij sommige personen heeft kou of stress veel effect op de lichamelijke gezondheid. Zo kunnen er bij lagere temperaturen verkleuringen ontstaan aan de vingers en tenen. Ook het puntje van de neus voelt plotseling gevoelloos aan. Dit zijn symptomen van het syndroom van Raynaud. Hierbij wordt de bloedtoevoer in de vaten beperkt door plotselinge kou of veel stress.

Problemen met de bloedvaten

Bij het syndroom van Raynaud trekken de aanvoerende bloedvaten samen. Daardoor laten ze het bloed niet goed doorstromen naar de huid. Het effect hiervan merk je meteen. Zo krijgen je vingers eerst een witte kleur. Vervolgens veranderd dit in paars en donkerblauw. Vervolgens maakt je lichaam stoffen aan om het tekort aan bloed op te vangen. De bloedvaten worden in dat geval wijder gemaakt. Helaas geeft dit geen fijn gevoel. Je ervaart namelijk pijn en tintelingen aan de vingers en tenen. Het komt zelfs voor dat er een bloedprop ontstaat in de vaten. Het is daarbij aan te raden om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Dit voorkomt namelijk het afsterven van weefsel.

Effect op je lichaam

Het syndroom van Raynaud is een medische aandoening waarbij bloed niet goed doorstroomt in de vaten. Daardoor neemt de kans op een ontsteking toe. Ook heeft het soms impact op andere bloedvaten in je lichaam. Zo ontvangt de hartspier tijdelijk minder bloed. Dit heeft onder andere benauwdheid en pijn op de borst tot gevolg. Ook beïnvloedt het syndroom de bloeddruk in de longen en nieren.

Oorzaken syndroom van Raynaud

Het syndroom van Raynaud ontstaat meestal door een combinatie van factoren. De volgende drie oorzaken spelen een grote rol:

  • Door plotselinge kou vernauwen de bloedvaten zich. Het is in feite een krampachtige reactie, en wordt ook wel een ‘spasme’ genoemd. Het is namelijk een beschermingsmechanisme van het lichaam op bloed naar grote organen als de hersenen te blijven voeren.
  • Het probleem wordt veroorzaakt door de bloedvaten zelf. Door een andere aandoening als aderverkalking of bloedvatontstekingen reageert het meteen vrij heftig wanneer een beetje kou is.
  • Het bloed zelf is niet in orde. Het is bijvoorbeeld erg stroperig, waardoor het traag door de bloedvaten stroomt.

Een aanval van het syndroom van Raynaud

Personen die last hebben van deze medische aandoening kunnen plotseling last krijgen van een aanval. Zo kan het lichaam doorgaans niet goed tegen een te snelle overgang van warmte naar kou. Het is dan ook verstandig om dit zoveel mogelijk te vermijden. Ook het aanraken van een koud voorwerp zorgt soms voor een aanval. Soms zijn de bloedvaten namelijk al overgevoelig voor  een beetje kou. Zoals beschreven staat in bovengenoemde factoren kan dit bijvoorbeeld worden veroorzaakt door andere ziektes of vaatontstekingen. Ook stressvolle situaties kunnen een plotselinge aanval veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een spannend examen of een belangrijk zakelijk gesprek. Ook emoties als angst, woede en verdriet kunnen plotselinge pijn en tintelingen aan vingers en tenen veroorzaken.

Vrouwen

Veel Belgen hebben wel eens last van kou. Bijzonder genoeg komt dit syndroom veel voor bij vrouwen. Het betreft ongeveer 10 procent van de vrouwelijke bevolking. Vrouwelijke hormonen hebben namelijk invloed op de doorstroom van bloed in de vaten. Ook andere factoren spelen een rol. Deze hebben niets te maken met het mannelijk- of vrouwelijk geslacht. Zo lopen rokers een groter risico om last te krijgen van kou klachten. Ook bètablokkers, bijvoorbeeld tegen een hoge bloeddruk, hebben invloed op de bloedvaten. Daarnaast is het oppassen geblazen met het slikken van middeltjes tegen migraine.

Het syndroom van Raynaud behandelen

Het syndroom van Raynaud komt kent een aantal duidelijke symptomen. Wel volgt er in het ziekenhuis een uitgebreid onderzoek om andere ziektes uit te sluiten. Zo kijken artsen onder andere naar het aantal eiwitten in het bloed. Ook de viscositeit van het bloed wordt gemeten. In principe is het syndroom van Raynaud niet levensbedreigend. Vaak is medicatie niet eens nodig. Bijzonder veel Belgen hebben er wel eens last van. Het percentage vrouwen met koude vingers en tenen ligt zelfs op 10 procent. Je kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om een aanval te voorkomen. Zo dien je voldoende te bewegen, en handen en voeten warm te houden.

Wees er op tijd bij

Wanneer je al eerder problemen hebt gehad aan de bloedvaten is het sterk aan te raden om wel naar het ziekenhuis te gaan. Met name in de herfst- en wintermaanden kunnen overgevoelige bloedvaten voor problemen zorgen. Zo is het ontstaan van een bloedprop meestal wel erg gevaarlijk. Maar met de juiste zorg en behandeling hoef je weinig te vrezen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Het fenomeen van Raynaud

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…