Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

(Voor het eerst) met de fiets naar school? Zo verloopt het veilig!

Lore
4 min read

Het is haast niet te geloven, maar de zomervakantie is alweer bijna voorbij. Wellicht ben ook jij al wat voorbereidingen aan het treffen voor de eerste schooldag van jouw oogappel(s). Zo gaat je kind dit jaar misschien wel voor het eerst met de fiets naar school.  Spannend voor hem/haar, maar  ook voor jou als ouder, want je wil natuurlijk dat de trip naar school veilig verloopt. Ontdek snel onze tips!

Tip 1: Bepaal eerst of je kind er wel klaar voor is

Het is moeilijk om echt een leeftijd te plakken op het moment dat je kind klaar is om voor het eerst naar school te fietsen. Uiteindelijk heeft dat meer te maken met hoe goed je kind al verkeerssituaties kan inschatten, stabiel kan fietsen, om kan gaan met regels… Die leeftijd verschilt van kind tot kind.

Natuurlijk is er ook een verschil tussen een kind dat slechts een paar honderd meters van school woont en een kind dat enkele kilometers van school woont (en dus vaker druk verkeer tegenkomt).

Tip 2: Probeer de route samen uit

Stippel voldoende op voorhand een route voor je kind uit. Dat hoeft niet per se de kortste route te zijn: overweeg gerust een langere route als die veiliger is dan de korte route. Fietsen is ook goed voor je kinds conditie!

Probeer ook zeker met je kind de route eens uit. Zo kun je eventueel nog wat kleine aanpassingen maken en onderweg op gevaarlijke punten, verkeersborden en andere aandachtspunten wijzen. Aangezien kinderen leren door te imiteren, is het belangrijk dat je steeds zelf doet wat je wilt dat je kind doet.

Heb je tijd om meerdere keren te oefenen? Laat je kind dan ook eens alleen voorop rijden terwijl jij op afstand volgt. Zo weet je zeker dat je kind de route kent en ervaart hij/zij ook al eens hoe het is om ‘alleen’ te fietsen.

Tip 3: Zorg ervoor dat je kind goed zichtbaar en beschermd is

Het is belangrijk dat je kind goed zichtbaar is op de fiets. Voorzie dus een fel gekleurd jasje of fluohesje. Bijkomend kun je nog reflecterende strips op de fiets zelf aanbrengen of wat dacht je van een vlaggetje achteraan de fiets? Extra leuk voor je kind!

Ook een helm en fietslichtjes zijn echte musts voor een veilige fietsrit. Voorlopig nog geen helm of fietslichtjes in huis? Met onze back to school-wedstrijd met OZ kun je een volledig fietspakket (inclusief fiets) winnen. Waag snel je kans!

Tip 4: Zorg voor een volledig uitgeruste fiets

Last but not least: de fiets moet natuurlijk in goede staat én voldoende aangepast aan je kind zijn. Voor dat laatste wordt typisch uitgegaan van de grootte van je kind. Je neemt je kind dus best mee wanneer je een kinderfiets gaat kopen, zo kan hij/zij meteen ook de fiets uitproberen. Lukt dat niet? Meet je kind vooraf dan op.

Verder moet een kinderfiets (wieldiameter max. 50 centimeter, banden niet inbegrepen) verplicht uitgerust zijn met:

  • Minstens één rem
  • Een functionerende bel
  • Een wit/geel licht vooraan en rood licht achteraan ’s nachts en wanneer het zicht beperkt is tot minder dan 200 meter

Een gewone fiets moet naast een bel en lichten ook uitgerust zijn met twee goed werkende remmen (vooraan en achteraan), reflectoren aan iedere zijde van beide pedalen en ook twee reflectoren op ieder wiel en/of een witte reflecterende strook langs weerszijden van elke band.

Hoewel een kinderfiets niet verplicht uitgerust moet zijn met reflectoren, kan het zeker geen kwaad. Het is zelfs essentieel als je weet dat je kind ook ’s avonds of in de winter met de fiets op pad zal zijn.

Laat je kind trouwens ook steeds de remmen een uitproberen in de winkel: soms zijn die moeilijk te bedienen met kleine handen.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…