Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je echt moet genieten van je studententijd

Anja
4 min read

Studeren is vermoeiend: nachten doorhalen om nog even snel de leerstof voor dat examen in je hoofd te stampen, rond middernacht je deadline afronden, … Elke student kent het wel. Gelukkig zijn er ook een hele hoop leuke dingen die het studentenleven de moeite waard maken. Lange nachtjes kunnen namelijk ook andere redenen hebben ;-). Maar waarom moet je nou naast al deze dingen voornamelijk genieten van je studententijd? Hieronder 5 redenen!

9 tot 5

De doorsnee werkmens mag vijf dagen per week, iedere ochtend stipt om 09.00 (of eerder) arriveren op kantoor, om vervolgens om 17.00 zijn biezen weer te pakken. ’s Avonds nog even een paar uurtjes voor de tv hangen en de volgende dag herhaalt hetzelfde ritme zich weer. En als je een drukke job hebt zorgen de ov​eruren en projecten buiten de kantooruren ook voor behoorlijk wat stress. Om nog maar te zwijgen van het solliciteren voor een (kantoor)job. Jezelf gaan voorstellen bij tientalle bedrijven in de hoop dat je zo snel mogelijk mag van start gaan. Geniet nog maar even van je vrije leven als student. Met een beetje geluk starten je lessen maar om 10u of heb je een vrij dagje als de prof zich ziekt meldt. En dan kan je natuurlijk je lessen inhalen, maar een echte student moet toch af en toe een biertje gaan drinken in het park of een film gaan kijken op klaarlichte dag. Gewoon omdat het kan.

Doorzakken als student 

Op een doordeweekse dag spontaan nog even doorzakken tot in de laatste avonduurtjes? Voor een student de normaalste zaak ter wereld. Laat op de avond afspreken met vrienden om nog even op café te gaan of op kot samen een filmpje kijken met je crush. Voor iemand die werkt is dit vrijwel onmogelijk. Vergeet niet zo veel mogelijk verschillende plekjes te ontdekken in je studentenstad. En toch iets te veel los gegaan gisterenavond? Niemand die raar opkijkt als je een halve dag in je bed blijft liggen om weer op krachten te komen. Geniet er van zolang het nog kan.

Financiële zorgen

Akkoord, student zijn betekent ook vaak leven van brood en water of goedkope noedels. Maar als student moet je nog geen belastingen, verzekering en al die ingewikkelde betalingen doen. Als student kan je ook gemakkelijk wat bijverdienen met een studentenjob, zonder dat je veel moet afgeven. Een job waar je hard werkt zorgt in ieder geval voor een mooi maandelijks bedrag op je rekening. Toch blijft daar netto minder van over dan je misschien hoopt. Alle financiële voordelen van een student vallen namelijk weg als je je studententijd verlaat. Goedkoop eten kan ook lekker zijn, of overtuig je ouders om wat eten van thuis mee te geven. 

Vrijheid op kot

Als je op kot zit in een studentenstad heb je alle vrijheid die je maar kan wensen. Niemand die je roept om het gras te maaien, geen taken in het huishouden en niemand voor wie je je kamer moet opruimen. Je bed niet opmaken? Niemand die het merkt op kot. Over de middag snel even een partijtje snooker met je vrienden spelen, je hoeft aan niemand toestemming te vragen. Het studentenleven is een wereld die opengaat. Je leert ook enorm zelfstandig worden want je moet je eigen boontjes doppen: zelf boodschappen doen, je kot af en toe toch eens opkuisen en je kotgenoten leren kennen. Een must als student!

Studeren…

Wie studententijd zegt, denkt natuurlijk ook aan de loodzware examens. Volledige cursussen blokken en 4 uur zweten tijdens je examen, geen pretje. Maar als je het uitrekent heb je zo'n 2 maanden per jaar examens, er blijven er dus nog 10 over om te genieten van studentikoze activiteiten. Hou je tijdens het jaar je lessen goed bij en haal je jezelf over om enkele (vrije) dagen te studeren, dan zullen je examens een succes zijn. Begin genoeg op voorhand met leren om ook de examenperiodes te overleven als een echte student.

Zit het even allemaal tegen tijdens je studie? Bedenk dan dat je nog zo’n vijftig jaar van je leven hebt om te werken en dit dus de tijd is om te genieten van al je vrijheden en gekkigheden. Jouw tijd om te werken komt er sneller dan je denkt. 

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…