Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is een staycation en hoe pak je het aan? De beste tips en ideeën!

Lore
6 min read

Nu de meeste kerstfeestjes en nieuwjaarsrecepties achter de rug zijn, beginnen heel wat mensen hun vakantie voor het komende jaar te plannen. Sommigen maken er een sport van om elk jaar een zo exotisch mogelijke reis te maken, terwijl anderen toch liever wat dichter bij huis blijven.

De laatste jaren wordt ook de zogenaamde ‘staycation’ steeds populairder. Heb je er geen flauw idee van wat dit precies is? Hoog tijd dat we je kennis wat bijschaven!

Tip: neem nog voor 17/2 deel aan de Slimme Voornemens-actie van OZ en maak kans op een staycation aan de kust (t.w.v. €400)!

Stay-what? 

Een staycation houdt in dat je wel vakantie hebt en niet hoeft te gaan werken, maar dat je ervoor kiest om in België te blijven.

Hier zijn verschillende goede redenen voor:

  • Een staycation is budgetvriendelijk, ideaal dus voor als je even wat geld wat sparen.
  • Je staat snel op je bestemming en reist zonder al te veel stress.
  • Je kan alles op je eigen tempo doen.

De staycation is ondertussen ook sociaal aanvaard: meer dan 50% van de Belgen vindt het niet erg om in België te blijven tijdens de vakantie. Maar liefst vier op de vijf Belgen brengt minstens één week vakantie thuis door. Deze tendens is vooral merkbaar bij jonge mensen onder de 35.

Tips voor een leuke staycation

Één ding is zeker: een staycation hoeft allesbehalve saai te zijn! Je hoeft geen duizenden kilometers ver te reizen om plezier te kunnen maken. We geven je meteen een aantal tips voor hoe je jouw staycation kan aanpakken!

Toerist in eigen land

Neem de trein of de bus naar een stad waar je nog nooit geweest bent, en hang er de toerist uit: ga op zoek naar leuke steegjes, coole winkels, kleine restaurantjes of interessante musea.

Op vakantie gaan we vaak doelbewust op zoek naar monumenten, maar in eigen land staan we amper stil bij wat onze eigen steden ons te bieden hebben, waardoor we er vaak geen oog voor hebben, en dat is jammer!

Zo kunnen klassieks zoals Brugge, Antwerpen, Gent, Brussel of Hasselt je ongetwijfeld nog verbazen. Maar ook steden als Kortrijk, Aalst of Tongeren, de oudste stad van België, zijn echte aanraders. Waag je gerust ook eens over de taalgrens naar het gezellige Durbuy of Namen, Bouillon… En vergeet de kust niet!

Quality time met vrienden of familie

Beloof je je neefje al maandenlang eens een uitstapje? Of heb je je beste vriendin al weken niet meer gezien? Plan dan tijdens je staycation samen iets leuks! Aangezien je vakantie hebt, heb je tijd voor elkaar, en hoef je je voor een keertje niet druk te maken over werk en andere verplichtingen. Kortom, een staycation is de perfecte manier om de banden met je vrienden of familie weer aan te halen!

Bij je kids scoor je ongetwijfeld met een binnenspeeltuin, kinderboederij, jeugdtheater en natuurlijk de zoo!

Met je vriendin kan je dan weer een dagje wellness plannen, eventjes de natuur intrekken of eerder voor het avontuur en dus bijvoorbeeld een survivalparcours of escape room kiezen.

Festivals en zomerbars

Je kan zowel in de winter als in de zomer een staycation plannen. En wie zomer zegt, denkt uiteraard meteen aan de festivals. Rock Werchter, Tomorrowland, De Gentse Feesten, Pukkelpop… Er is voor elk wat wils. Festivals bezoeken brengt je automatisch in vakantiesfeer, zonder dat je daarvoor het land moet verlaten.

Datzelfde geldt trouwens voor zomerbars. Tropische decoratie en lekkere cocktails, meer heb je niet nodig om je in Spanje te wanen, en je hoeft er niet eens vliegtuigtickets voor te kopen!

Kamperen in de tuin

Mis je toch een beetje het echte vakantiegevoel? Kampeer eens een nachtje in de tuin of in de velden! Zo krijgt je staycation meteen een avontuurlijke touch! Zeker met kinderen kan dit een leuke activiteit zijn. Maak het feest bovendien compleet door ‘s avonds een grote barbecue te organiseren.

Win een staycation!

Helemaal overtuigd van de charmes van een staycation? Waag dan zeker je kans met de nieuwjaarswedstrijd van OZ en wie weet geniet jij binnenkort wel van een heerlijke staycation aan de kust!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…