Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is koudetherapie?

Gezond.be
5 min read

Geschreven met input van Khione.

De afgelopen jaren is koudetherapie erg populair geworden. Je ziet en hoort het vaak voorbij komen bij sporters, influencers en misschien ook wel van je vrienden of kennissen. Bijvoorbeeld mensen die in koud water zwemmen of in een ijsbad gaan zitten. Dit zijn een aantal vormen van koudetherapie. Koudetherapie kan ook ingezet bij behandeling en genezing van blessures. Dit idee om kou in te zetten voor therapeutische doeleinden komt uit Japan overgewaaid. De Japanse arts Yamauchi maakt al ruim dertig jaar gebruik van deze therapie, vooral bij behandeling van reumatische artritis. In deze blog wordt er antwoord gegeven op de vragen: wat is koudetherapie nou eigenlijk? En hoe is koudetherapie in te zetten?

Hoe is koudetherapie in te zetten?

Koudetherapie is het toepassen van een medische behandeling met koude elementen. Dit kan zijn voor uiteenlopende klachten. Denk hierbij aan: beschadigd weefsel, het verminderen van ontstekingen, verminderen van pijn en om bloedvaten te vernauwen. Er zijn verschillende manieren beschikbaar om koudetechniek in te zetten. De verschillende manieren om dit in te zetten zijn onder andere: 

  • Door koud te douchen
  • Zwemmen in een koud of zelfs ijsachtig meer
  • Door in een ijsbad te stappen

Voordat je begint met koudetherapie is het wel belangrijk dat je je lichaam geleidelijk laat wennen aan de koude/lagere temperaturen en de langere periodes in koud water. Volgens de Wim Hof-methode is 2-5 minuten per dag in het begin een goede start. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te beginnen met koud af te douchen. Begin bijvoorbeeld eerst met het sproeien van koud water op je benen en armen en werk dit stap voor stap naar boven toe. Ga eerst enkel met je lichaam onder de douche staan. Dus eerst zou je er verstandig aan doen om niet gelijk met je hoofd onder de douchekop te gaan staan. Dus nog niet met je hoofd!

Tevens is het belangrijk dat je pas begint met de koudetherapie als je hebt geoefend met de ademhaling volgens de Wim Hof-methode. Als je deze ademhaling goed beheerst dan kun je mogelijk beginnen met de koudetherapie. 

Denk jij dat je er al klaar voor bent om te starten met de koudetherapie? Bij Khione kun je een ijsbad kopen. Neem snel een kijkje mocht je interesse in deze techniek hebben. 

Wat zijn de voordelen van koudetherapie?

Verbetert de doorbloeding

Doordat het lichaam in aanraking komt met de kou, knijpen de bloedvaatjes samen. Hiermee train je de elasticiteit van de bloedvaten, wat er uiteindelijk weer voor zorgt dat het bloed sneller gaat stromen. Dit heeft ook weer een goede werking op het hart, omdat de slagaders beter ondersteund worden. 

Versterkt het immuunsysteem

Uit onderzoek van NCBI is gebleken dat mensen die iedere dag een koude douche nemen, 29% minder vaak ziek zijn op het werk of op school. Aan dit onderzoek deden 3000 mensen mee. 

Sneller herstel & pijnbestrijding

Door gebruik te maken van koudetherapie kun je je herstel van bijvoorbeeld je spieren ook verbeteren en vermoeidheid verminderen. Als bijvoorbeeld een lichaamsdeel pijn doet dan leg je er vaak een zak met ijs op om de zwelling te verminderen en tegen te gaan. Maar ook vertraag je hiermee de snelheid waarmee je zenuwen pijnsignalen naar de hersen sturen. Dit kan het gevoel van pijn doen verminderen, zo kan koudetherapie goed als pijnverlichting werken. 

Positieve invloed op het humeur

Volgens een onderzoek van ScienceDirect is er naar voren gekomen dat koudetherapie goed werkt op ons humeur. Volgens de onderzoekers stimuleert een koude douche je neurotransmitters als noradrenaline en endorfine. Door de koudetherapie verhogen deze transmitters in het brein. Hierdoor zouden mensen minder snel depressieve klachten gaan ontwikkelen. Ook zegt men dat er gelukshormonen vrijkomen na een behandeling van een van de koudetherapieën. De emoties die je voelt na een therapie zijn volgens experts onbeschrijfelijk.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…