Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Peper, is dat eigenlijk wel gezond?

Mick Van Loon
5 min read

Iedereen weet dat te veel zout consumeren slecht is voor je gezondheid. Maar niemand vermeldt ooit de mogelijke impact van dat andere vaatje dat altijd op tafel staat: zwarte peper. Heeft peper effect op je gezondheid?

Zwarte peper, de gedroogde bessen van de Piper nigrum-struik, maakt al duizenden jaren deel uit van de traditionele Indiase (Ayurvedische) geneeskunde. Aanhangers van Ayurveda geloven dat het ‘windafdrijvende’ eigenschappen heeft – dat wil zeggen: het verlicht winderigheid. En in de traditionele Chinese geneeskunde wordt zwarte peper gebruikt om epilepsie te behandelen.

De moderne wetenschap suggereert dat zwarte peper inderdaad gezondheidsvoordelen biedt, voornamelijk als gevolg van een alkaloïde genaamd piperine – de chemische stof die peper zijn scherpe smaak geeft, en een krachtige antioxidant.

Antioxidanten zijn moleculen die schadelijke stoffen opzuigen die ‘vrije radicalen’ worden genoemd. Een ongezond voedingspatroon, te veel blootstelling aan de zon, alcohol en roken kunnen het aantal vrije radicalen in je lichaam verhogen. Een teveel aan deze onstabiele moleculen kan cellen beschadigen, waardoor mensen sneller verouderen en allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hart- en vaatziekten, kanker, artritis, astma en diabetes.

Ontstekingsremmend

Laboratoriumstudies bij dieren en in cellen hebben aangetoond dat piperine deze vrije radicalen tegengaat. In één zo’n onderzoek werden ratten verdeeld in verschillende groepen, waarbij sommige ratten een normaal dieet kregen en andere ratten een vetrijk dieet. Een groep ratten kreeg een vetrijk dieet aangevuld met zwarte peper en een andere groep ratten kreeg een vetrijk dieet aangevuld met piperine.

De ratten die een vetrijk dieet kregen aangevuld met zwarte peper of piperine hadden significant minder markers van schade door vrije radicalen vergeleken met ratten die net een vetrijk dieet kregen. Hun markers van schade door vrije radicalen waren inderdaad vergelijkbaar met ratten die een normaal dieet kregen.

Piperine heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontsteking is gekoppeld aan een reeks ziekten, waaronder auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis. Ook hier hebben dierstudies aangetoond dat piperine ontstekingen en pijn bij ratten met artritis vermindert.

Resveratrol en curcumine

Zwarte peper kan het lichaam ook helpen bepaalde heilzame stoffen beter te absorberen, zoals resveratrol – een antioxidant dat voorkomt in rode wijn, bessen en pinda’s. Studies suggereren dat resveratrol kan beschermen tegen hartaandoeningen, kanker, Alzheimer en diabetes. Het probleem met resveratrol is dat het de neiging heeft uit elkaar te vallen voordat de darm het in de bloedbaan kan opnemen. Het is echter gebleken dat zwarte peper de ‘biologische beschikbaarheid’ van resveratrol verhoogt. Met andere woorden, er is meer beschikbaar voor het lichaam om te gebruiken.

Zwarte peper kan ook de opname van curcumine verbeteren, het actieve ingrediënt in het populaire ontstekingsremmende kruid kurkuma. Wetenschappers ontdekten dat het consumeren van 20 mg piperine met 2 g curcumine de beschikbaarheid van curcumine bij mensen met maar liefst 2.000% verbeterde.

Andere onderzoeken toonden aan dat zwarte peper de opname van bèta-caroteen kan verbeteren, een stof die voorkomt in groenten en fruit en die je lichaam omzet in vitamine A. Bèta-caroteen fungeert als een krachtig antioxidant dat celbeschadiging kan bestrijden. Onderzoek toonde aan dat het consumeren van 15 mg bètacaroteen met 5 mg piperine de bloedspiegels van bètacaroteen aanzienlijk verhoogde in vergelijking met het nemen van bètacaroteen alleen.

Kankerbestrijdend?

Zwarte peper kan ook kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Uit reageerbuisstudies bleek dat piperine de reproductie van borst-, prostaat- en darmkankercellen verminderde en kankercellen aanmoedigde om te sterven. Onderzoekers vergeleken 55 verbindingen van verschillende kruiden en ontdekten dat piperine het meest effectief was in het verhogen van de effectiviteit van een typische behandeling voor triple-negatieve borstkanker – de meest agressieve vorm van kanker.

Piperine laat ook veelbelovende effecten zien bij het minimaliseren van multidrugresistentie in kankercellen, wat mogelijk de effectiviteit van chemotherapie vermindert.

Wel een woord van waarschuwing. Al deze dingen zijn vrij onzeker, aangezien de meeste onderzoeken in celculturen of bij dieren zijn gedaan. En dit soort experimenten ‘vertalen’ niet altijd naar mensen. Je kunt er echter vrij zeker van zijn dat het onwaarschijnlijk is dat het toevoegen van een paar extra pepers aan je eten kwaad kan – integendeel.

Door Mick Van Loon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…