Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo ga je het best om met uitstelgedrag

Anja
5 min read

Uitstelgedrag is een belangrijke factor die stress in de hand werkt. Iedereen ziet echter wel een keertje op tegen een lastig klusje dat als een soort zwaard van Damocles boven je hoofd lijkt te hangen. In die gevallen is het dan ook erg verleidelijk om alles voor je uit te blijven schuiven en eerst wat leuks te gaan doen. Al deze verleidingen kosten echter een heleboel kostbare tijd en een deel van vermogen om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Je loopt dan ook het risico om achter de feiten aan te blijven sjokken. Je houd je immers bezig met het uitvoeren van minder belangrijke taken, terwijl het echte werk onnodig lang blijft liggen.

Uitstelgedrag herkennen

Door vermijdingsgedrag te vertonen, zul je een bepaalde druk en onzekerheid op gaan bouwen. De kans om fouten te maken of deadlines niet te halen, zal eveneens toenemen omdat je niet meer weet wat dringend en wat echt belangrijk is. Op die manier zul je uiteindelijk in een soort vicieuze cirkel belanden. Iemand die niet veel uitstelgedrag vertoond is in de regel meer productief, meer succesvol en veel gelukkiger waardoor je de conclusie zou kunnen trekken dat het zeker de moeite loont om dit gedrag te herkennen en op de juiste manier aan te pakken.

Uitstelgedrag aanpakken

Met behulp van een simpele techniek kun je met je uitstelgedrag afrekenen. De korte tijd die er nodig is om even een aantal tips en adviezen te lezen, zal namelijk niet opwegen tegen de tijd die je wint als je er ook echt mee gaat werken. Om uitstelgedrag te voorkomen dien je namelijk:

  • De belangrijkste klus te kiezen en deze direct uit te voeren. Je dient je bovendien voor de volle honderd procent in te zetten als je aan de slag gaat. Eventuele excuses moeten dan ook meteen opzij worden geschoven.
  • Voorkom elke mogelijke vorm van af- of verleiding. Als het nodig is dan sluit je gewoon de deuren, zet je je moebiel uit, zet je alle onnodige e-mail- of computerprogramma’s af en legt eveneens de radio of de televisie het zwijgen op. Geen enkele stoorzenders mag je immers van je werkzaamheden af kunnen leiden.
  • Door echt aan een klus te beginnen, ben je eerder geneigd deze af te maken, dan wanneer je deze voortdurend uit blijft stellen. Het maakt niet uit wat je gaat doen, zolang je maar een begin maakt. De tijd die je bezig bent speelt hierbij overigens een ondergeschikte rol. Het maken van een begin is het allerbelangrijkste op dit moment.
  • Iedereen die een vervelende klus uit moet voeren, zal vroeg of laat te maken krijgen met gedachten die je aansporen om even tussendoor wat anders te gaan doen, bijvoorbeeld je e-mail checken of een kopje koffie drinken. Deze neiging kun je helaas niet voorkomen, maar uiteraard wel volledig negeren en gewoon doorgaan met je werkzaamheden.
  • Wanneer je je blijft concentreren op de taak die uit dient te voeren, ongeacht de neigingen die je hebt om andere dingen te gaan doen, zul je merken dat deze drang na enige tijd weer afzwakt. Dit gevoel kun je vergelijken met een aanzwellende golf die steeds hoger wordt en uiteindelijk breekt. Terwijl je geconcentreerd doorwerkt, kun je elke golf laten komen en gaan zonder hier enig gehoor aan te geven.
  • Tijdens het uitvoeren van een vervelend klusje zul je al snel proberen om gedachten te gaan vergoelijken om even wat anders te gaan doen. Deze gedachten dien je echter volledig te negeren omdat je best weet dat dit alleen maar een excuus is om even niet de dingen te hoeven doen die zo vervelend zijn, maar die tevens uitgevoerd moeten worden. Beter blijf je je dan ook voor de volle honderd procent focussen op die ene taak.
  • Door op deze manier door te blijven werken, en elke golf te laten komen en gaan, ben je in staat om je klus te klaren zonder dat je toegeeft aan de neiging om tijdelijk wat anders te gaan doen. Vaak zal dit stapje voor stapje gaan en het nodige doorzettingsvermogen vergen.
  • Uiteraard moet je altijd voor jezelf checken of je een neiging om even wat anders te gaan doen, kunt herkennen tijdens je werk. Hoe beter je de golven van deze verleiding leert te beheersen, hoe meer je je kunt focussen en hoe meer werk je uiteindelijk weet te verzetten. Je zult dan niet alleen erg trots op jezelf kunnen zijn, maar ook nog eens kunnen genieten van een hele avond voor jezelf, je lief en/of je gezin.
Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…