Elk jaar gaan willen talloze mensen goede voornemens waarmaken, om er een week later achter te komen dat er niets van terecht is gekomen. Meer sporten, gezonder eten, vriendelijker zijn, minder werken, meer tijd maken voor elkaar, stoppen met roken, minder drinken, noem maar op. Hoe zorg jij er nu voor dat je toch bij je besluit blijft om het anders te doen?
1. Leg de lat niet te hoog
Stel geen doelen die onhaalbaar zijn. Als je bijvoorbeeld 90kg weegt, vraag dan niet van jezelf dat je in de eerste week 5 kg afvalt. Begin met kleine stapjes, zo houd je jezelf gemotiveerd.
2. Het startmoment
Na ‘feestperiodes’ zoals Kersmis, Nieuwjaar, Pasen is het makkelijk om jezelf voor te nemen alles anders te doen meteen na de feesten. Maar een voornemen op basis van schuldgevoel heeft geen kans van slagen. Stel doelen weloverwogen en op een rustig moment en niet in de drukste periode van het jaar. In februari, maart, april of mei kan je ook nog prima met goede voornemens starten.
3. Kies er niet teveel
Eén of maximaal twee goede voornemens is voldoende. Hoe meer doelen, hoe meer je je energie moet verdelen en hoe groter de kans dat het niet lukt.
4. Beloon jezelf
Het volhouden van een goed voornemen is al een beloning op zich, maar doe jezelf iets leuks cadeau als je een mijlpaal bereikt hebt. Bijvoorbeeld op elke laatste dag van de maand waarin je hebt volgehouden wat je je hebt voorgenomen.
5. Waarom lukt het niet?
Kies jij telkens hetzelfde goede voornemen? Dan is het hoog tijd om uit te zoeken waarom het telkens niet lukt. Verander daar iets aan voordat je opnieuw begint.