Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 haalbare tips om zelf een steentje bij te dragen voor het klimaat

Lore
6 min read

Het klimaat is tegenwoordig, terecht, niet meer weg te slaan uit het nieuws. Het is meer dan ooit tijd voor actie: in de eerste plaats vanuit de regering, al kunnen we natuurlijk ook zelf maatregelen nemen. Wij zochten alvast 10 haalbare manieren uit waarop je zelf iets kan doen voor het klimaat.

1. Verspil geen energie

Hiermee trappen we natuurlijk een open deur in, maar toch verspillen we dagelijks (onbewust) nog heel wat energie.

Schakel thuis steeds lichten en elektrische apparaten (printer, computer, tv…) uit voor je de deur uitgaat. Trek ook laders die je niet gebruikt uit.

Zorg ervoor dat je ook op je werk die reflex hebt. Je betaalt er dan wel niet zelf de elektriciteit, dat betekent niet dat je je op je werk ineens minder moet aantrekken van energieverspilling.

2. Voor elk traject een gepast vervoersmiddel

Op vlak van vervoer gedragen we ons typisch als gewoontedieren: op vakantie gaan we met het vliegtuig, naar het werk met de auto…

Toch zijn er voor bepaalde trajecten wel (milieubewustere) alternatieven. Voor veel verplaatsingen waar je misschien zonder al te veel nadenken de auto voor neemt, kan je vaak ook het openbaar vervoer of de fiets nemen. Of waarom niet eens wat vaker wandelen, veruit de gezondste optie!

3. Reizen kan ook zonder vliegen

Reis aan het plannen? Bekijk voor je volop prijsalarmen gaat instellen voor goedkope vliegtickets ook eens op welke buitenlandse bestemmingen je zoal kan raken met de trein. Of met de boot!

Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen. Voor veel bestemmingen is de trein trouwens ook een alternatief voor de auto.

4. Eet minder vlees…

Bij het kweken van vlees worden zowel rechtstreeks als onrechtstreeks heel wat broeikasgassen (die bijdragen bij tot de opwarming van de aarde) uitgestoten. Het loont dus zeker om af en toe (bijvoorbeeld 1 dag per week) of eventueel zelfs altijd vegetarisch te eten.

Plantaardige voeding is sowieso ook gezonder voor je: het bevat minder ‘slechte’ (verzadigde) vetten en cholesterol. Win-win!

5. … maar meer seizoengroenten en -fruit

Aangezien luchtvaart de transportsector is die het sterkst bijdraagt aan de klimaatopwarming, spreekt het voor zich dat groenten of fruit die ingevlogen moeten worden een no-go zijn.

Met deze interessante tool kan je nagaan hoe milieuvriendelijk een bepaalde groente- of fruitsoort is in elke maand van het jaar. Producten uit de volle grond of die met de boot geïmporteerd worden krijgen de voorkeur.

6. Zwerfvuil

Vermijd dat je zwerfvuil veroorzaakt. Gooi je kauwgom, verpakkingen, blikjes, zakdoekjes, sigarettenpeuken… dus steeds in een (straat)vuilnisbak.

Je kan nog een stapje verder gaan en bijvoorbeeld tijdens een wandeling of jogsessie achtergelaten afval verzamelen en achteraf, zoals het hoort, in de vuilnisbak gooien.

Vergeet daarbij niet om te sorteren!

7. Brooddoos en drinkfles: niet te missen items

We weten het allemaal: (wegwerp)plastic en aluminiumpapier zijn geen duurzame producten. Schakel daarom snel over naar een herbruikbare brooddoos en drinkfles: kleine moeite én veel beter voor het milieu!

8. Droogkast

Ook de droogkast gebruiken we vaak uit gewoonte, maar natuurlijk kan je was ook zonder droog krijgen.

Zolang het droog is en er een windje staat, kan je je was buiten drogen. Ook in de herfst en winter dus, al duurt het dan eventueel wat langer dan in de lente of zomer.

Ook binnen kan je je was drogen, je hebt enkel een wasrek nodig. Doe dat wel enkel in een ruimte die je goed kan ventileren of verluchten. Een te hoge luchtvochtigheid in huis brengt namelijk bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee. Door tijdens en na het drogen te ventileren en verluchten voorkom je te veel vocht in huis.  

9. Oog op de thermostaat

Gewoon je thermostaat een graadje lager zetten kan je al heel wat doen besparen, tot wel 5 procent. Eventueel kan je ook de thermostaat een uurtje voor je gaat slapen wat lager zetten.

Verwarm in huis ook alleen die ruimtes die je daadwerkelijk gebruikt.

10. Verspil geen water

Omdat het bij ons vlot uit de kraan loopt, staan we er misschien net iets te weinig bij stil dat ook water een kostbaar goed is. Het is dus belangrijk dat we zuinig met water omspringen.

Hoe?

  • Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
  • Moet je even wachten tot je water warm is? Vang het koude water dan op (en hergebruik het) .
  • Een douche nemen is zuiniger dan een bad.
  • Met de hand afwassen is zuiniger dan met een vaatwasmachine.
  • Zorg ervoor dat je vaatwasmachine altijd optimaal gevuld is.
  • Kies indien mogelijk voor een waterbesparende kraan, spaarknop op het toilet…

Veel succes! Samen voor een beter klimaat!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…