Waarom zou je kiezen voor meerdere sporten als je tijdens één les de voordelen van verschillende disciplines kunt combineren? Wij zetten de leukste combisporten voor jou op een rij.
Handbal + volleybal = roundnet
Wat?
De populariteit van roundnet – ook wel spikeball genoemd – groeide het afgelopen jaar in sneltempo, met dank aan corona. Toch ontstond de sport al eind jaren tachtig in de Verenigde Staten en raakte ze rond 2015 bekend in Europa. Om het spel te spelen heb je een speciale roundnet-set nodig. Die bestaat uit een net, dat je kunt vergelijken met een trampoline, en ballen. Je speelt roundnet twee tegen twee en het verloop van het spel kun je vergelijken met dat van volleybal. Waar je bij volleybal per team echter maximaal drie contacten hebt om de bal over het net te krijgen, moet je bij roundnet per team in drie contacten de bal óp het net krijgen. Het andere team doet meteen daarna in drie contacten hetzelfde, tot de bal naast het net terechtkomt. Toegeven: dit klinkt allemaal best ingewikkeld, maar roundnet is een enorm toegankelijke én aanstekelijke sport.
Waar?
Je kunt roundnet overal spelen, met je vrienden. Schaf een set aan en speel het in de tuin, het park of op het strand. Wil je graag in clubverband spelen, dan kun je momenteel terecht in tien clubs, verspreid over het hele land.
Info: roundnetbelgium.be
Pilates + boksen + dansen = piloxing
Wat?
Piloxing is al enkele jaren helemaal hip. De sport is een combinatie van dansen, boksen en pilates, waarbij je rustig begint en steeds intensiever beweegt. Om meer stabiliteit te hebben, wordt de sport op blote voeten beoefend. Wel draag je handschoenen met gewichtjes om de trainingen wat pittiger te maken.
Waar?
Op de officiële en internationale website kun je op zoek gaan naar lessen in eigen land en in jouw buurt. Zo kun je onder andere in Leuven, Brussel en Kluisbergen piloxing volgen.
Info: piloxing.com
Tai chi + wandelen = chiwalking
Wat?
Tai chi is een Chinese gevechtskunst die vooral populair is omwille van de vele gezondheidsvoordelen. Alle bewegingen die je tijdens tai chi uitvoert, komen voort uit een denkbeeldige verticale as die door je lichaam loopt. Tijdens chiwalking neem je dit principe over en focus je minder op je voeten en benen dan bij ‘gewoon’ wandelen. Je stappen zijn normaal gezien iets kleiner en iedere beweging ontstaat vanuit je ruggengraat. Het belangrijkste is dat je tijdens het wandelen naar je eigen lichaam luistert. Daarnaast spelen ook mentale stabiliteit en meditatie bij chiwalking een belangrijke rol. Daarom is het niet alleen goed voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid.
Waar?
Er zijn in België en Nederland samen slecht 26 gecertificeerde instructeurs. Het overgrote deel daarvan woont in Nederland. Gelukkig kun je ook gewoon zélf op onderzoek uitgaan en de techniek stap voor stap – pun intended – uitproberen.
Info: Chirunning.nl
Volleybal + voetbal + gymnastiek + capoeira = Bossaball
Wat?
Je wist het waarschijnlijk niet, maar België won al twee keer goed op het EK Bossaball en één keer op het WK. Straffer nog is dat de uitvinders van de sport ook twee Belgen zijn. Koen Janssens en Filip Eyckmans haalden hun inspiratie voor deze sport in Brazilië. Bossaball wordt gepeeld in twee teams van elk vijf spelers, op een veld dat lijkt op dat van volleybal. Vier spelers staan aan de buitenkanten op luchtkussens en één speler staat centraal op een trampoline. De bal mag in totaal zes keer worden rondgespeeld en moet daarna over het drie meter hoge net. Belandt de bal op de centrale trampoline van de tegenpartij? Dan scoor je drie punten. Valt de bal op de luchtkussens aan de buitenkant, dan behaal je één punt. De ploeg die als eerste 21 punten scoort, wint. Je mag tijdens deze sport trouwens ook je voeten gebruiken om de bal over het net te krijgen. Bossaball draait niet alleen om sport, maar ook om spektakel en muziek. De scheidsrechter krijgt daarom ook de functie van DJ en MC.
Waar?
In België bestaan er momenteel slechts twee clubs waar je Bossaball kunt beoefenen, Bossaball Club in Mortsel en Bossaball Bumaye in Overmere. De clubs verhuren ook hun velden, ideaal voor teambuildings, events of feestjes.
Info: Bossaballsports.com
Suppen + yoga = sup-yoga
Wat?
Bij sup-yoga beoefen je – zoals de naam al doet vermoeden – yoga op een supboard. Sup staat voor Stand Up Paddling, oftewel rechtstaand op een dikke, opblaasbare surfplank over het water peddelen. In principe kun je overal suppen: op meren, maar ook op rivieren en zelf op zee. Suppen doe je meestal middenin de natuur, net daaro is het ook niet vreemd dat deze sport enkele jaren geleden gekoppeld werd aan yoga. Ook bij yoga staan (innerlijke) rust en evenwicht centraal. Bij sup-yoga voer je de evenwichtsoefeningen niet op de grond, maar wel op je supboard uit. Je gebruikt voor deze sport dus je hele lichaam en een goede balans is essentieel.
Waar?
Heb je een eigen supboard? Dan kies je natuurlijk helemaal zélf waar je aan sup-yoga doet. Op verschillende meren en rivieren in ons land worden suplessen en -initiaties gegeven. Onder ander bij Kempen Sup in Retie en VVW in Zutendaal kun je sup-yoga uittesten.
Kajakken + wandelen/fietsen = packraft/bikeraft
Wat?
Een packraft is een compact opblaasbaar bootje, vergelijkbaar met een kajak, maar dan vinniger en soepeler. Na gebruik kun je het bootje handig opplooien en in je rugzak steken, om te voet terug te keren naar de plaats waar je het water op ging. Bikeraft is een samenstelling van de woorden bike en packraft. Bij deze variant bevestig je een fiets vooraan op de boot, peddel je nadien over het water en keer je met de fiets terug naar het beginpunt.
Waar?
Er zijn ondertussen verschillende bedrijven in ons land die packrafts verhuren.
Zwemmen + fitness = floatfit
Wat?
Floatfit of aquabalance lijkt op sup-yoga, maar is actiever én intensiever. De bedoeling is dat je fitnessoefeningen – denk aan squats, pompen en sit-ups – uitvoert op een drijvend matje. Je moet tijdens de les goed op je evenwicht letten, waardoor je bijna iedere spier in je lichaam traint. We waarschuwen je al: je belandt ongetwijfeld in het water!
Waar?
Floatfit is al een paar jaar populair. Daardoor kun je het op verschillende plaatsen uitproberen. Bekijk dus eens of er lessen gegeven worden in het zwembad in jouw buurt.
Golfen + frisbee = discgolf
Wat?
Discgolf lijkt misschien een nieuwe trend, maar de sport bestaat al meer dan tiwntig jaar. Ze ontstond in de Verenigde Staten en is daar ook het populairst. In Europa is discgolf vooral populair in de Scandinavische landen, met Finland op kop. Je speelt discgolf volgens hetzelfde principe als golf, maar dan met een frisbee (daarom wordt het soms ook frisbeegolf genoemd). Je moet de frisbee in zo weinig mogelijk pogingen in een ijzeren hole krijgen. Na iedere poging start je waar je frisbee het laatst terechtkwam.
Waar?
In Fort 3 in Borsbeek opende in 2014 het eerste discogolfparcours van Vlaanderen, met negen holes. Ook in Bonheiden werd er intussen een terrein aangelegd, met twaalf doelen. In het Limburgse Bosland in Hechtel-Eksel kun je dan weer tussen de bomen discgolfen. In Wallonië liggen acht verschillende terreinen. Ligt geen van deze locaties in jouw buurt? Geen paniek! Het leuke aan deze sport is namelijk dat je ze bijna overal kunt spelen. Het enige wat je nodig hebt is een frisbee en een doel. Heb je geen discgolfhole, dan kun je ook gewoon een boom of lantaarnpaal als doel gebruiken.
Info: Belgiandiscgolf.net