scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Happy Moments’ van Sofie Dumont + win 4 exemplaren

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Happy Moments’ van Sofie Dumont + win 4 exemplaren

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Happy Moments’ van Sofie Dumont te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vier exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Frisse salade met blauwe kaas en spekjes

Benodigdheden

Salade

  • 1 frisséesla, gewassen
  • 2 tomaten
  • 4 hardgekookte eitjes, gepeld
  • 350 gram blauwe kaas (Achelse blauwe of gorgonzola)
  • 400 gram spekjes, in reepjes
  • 250 gram boontjes, al dente gekookt

Saus

  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels rodewijnazijn
  • 3 eetlepels arachideolie
  • 1 rode ui
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • Trek de sla in stukjes van 4 à 5 centimeter en verdeel over de borden.
  • Snijd de tomaten in stukken en leg ze erbij. Verdeel de boontjes erover. Snijd de eitjes doormidden en schik ze eromheen.
  • Doe de spekjes met een klontje boter in een pan en bak ze krokant. Leg op een keukenpapier en giet het vet weg.
  • Blus de pan met azijn en roer de honing en olie erbij. Schep de spekjes weer in de pan en bak nog heel even. Verdeel over de borden.

Tip! Ben je geen fan van blauwe kaas? Dan kun je ook voor een zachtere kaas kiezen zoals geitenkaas of cheddar. Gebakken vijgjes zouden hier ook goed bij passen (als ze in het seizoen zijn).

Watermeloengazpacho

Benodigdheden

Gazpacho

  • ¼ komkommer
  • 1 rode puntpaprika
  • 300 gram vlees van watermeloen zonder schil of pitten
  • 3 vleestomaten
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel balsamicocrème
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat
  • 1 chilipepertje of meer naar smaak
  • 1 koffielepel zeezout
  • 4 eetlepels olijfolie

Garnituur

  • 2 keer handvol pistachenoten, grof gehakt
  • 1 handvol basilicumblaadjes
  • 1 bakje tuinkers
  • ¼ rode ui, in dunne ringen
  • Olijfolie
  • Balsamicocrème

Bereidingswijze

  • Schil de komkommer.
  • Verwijderd de zaadlijsten van de paprika en doe alle andere ingrediënten voor de gazpacho in een blender.
  • Mix glad, proef en kruid eventueel bij en zeef door. Zet minstens 2 uur in de koelkast om goed af te koelen.
  • Serveer in gekoelde diepe borden. Werk af met de garnituren, enkele druppels olijfolie en balsamicocrème.

Tip! Je kunt dit ook als hapje in glaasjes serveren. Easy van tevoren te maken. Afwerken en serveren à la minute.

Pavlova met rood fruit

Benodigdheden

  • 250 gram suiker
  • 150 gram eiwit
  • 1 theelepel natriumcarbonaat
  • 1 volle eetlepel marzena
  • Snuif zout
  • 1 theelepel Bourbon vanille extract
  • 1 koffielepel azijn
  • 150 milliliter slagroom
  • 150 milliliter zure room
  • 1 eetlepel suiker extra
  • Een handvol blauwe en rode bessen, frambozen of aardbeien (naar keuze)
  • 4 passievruchten

Bereidingswijze

  • Verwarm je oven voor op 150°C.
  • Doe de suiker in een ovenschaal en zet 10 minuten in de oven om op te warmen. Warme suiker maakt je eiwit dikker!
  • Klop het eiwit op en voeg de warme suiker toe. Klop tot je geen suikerkorrels meer voelt als je een toefje tussen duim en wijsvinger wrijft. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Meng het natriumcarbonaat, de maïzena en het zout. Zeef het mengsel over het eiwit en meng. Voeg de vanille en azijn toe en meng goed onder elkaar.
  • Teken een cirkel op je bakpapier om je pavlova min of meer af te bakenen, draai het papier om en schep het eiwitschuim erop. Het hoeft niet perfect rond of te fancy te zijn, want pavlova heeft geen perfecte vorm.
  • Bak de pavlova twintig minuten op 150°C en nog eens 40 minuten op 130°C.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen. Draai de pavlova om op een schotel. De onderkant wordt dus de bovenkant!
  • Klop de slagroom en zure room met een eetlepel suiker zeer lobbig. Verdeel de mengeling, niet te netjes, over je gebakken eiwit basis.
  • Strooi er het rood fruit over en lepel de passievruchten erover uit.

Tip! In de winter kun je voor gebakken vijgen of sinaasappel en pompelmoes gaan, als het maar fris blijft!

Win 4 exemplaren van ‘Happy moments’

Lannoo, €26,99

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Lannoo vier exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in je boekenkast te mogen plaatsen? Je leest het hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!