scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Wok’ van Jeremy Pang’s School of Wok + win 5 exemplaren

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Wok’ van Jeremy Pang’s School of Wok + win 5 exemplaren

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Wok’ van Jeremy Pang’s School of Wok te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen 5 exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Zeer smaakvolle viscurry

Kare ikan (viscurry) is een geurig gerecht dat je in heel Maleisië tegenkomt – het is echt niet te missen! Onze Australische chef Ryan werd in het diepe gegooid met dit gerecht en hij heeft een fantastische hoeveelheid grote zalmmoten gemakken in een kleine wok met dikke bodem, terwijl ik over zijn wokschouder meekeek, wat nog eens voor extra druk zorgde. Belangrijk om te vermelden: de zalm die Ryan heeft gemaakt is intact gebleven. Ziet hij er niet overheerlijk uit? Niet gewoon smaakvol, maar zéér smaakvol.

Benodigdheden voor drie tot vier personen

  • 20 verse curryblaadjes (o.a. toko)
  • 1 rode ui, in ringen
  • 5 teentjes knoflook, grofgehakt
  • 2 grote groene chilipepers, ingeprikt met de punt van een mes
  • 2 tl currypoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • 2 tomaten, in partjes
  • 1 tl zout
  • ½ tl palmsuiker (o.a. toko) of bruine basterdsuiker
  • 3-4 zalmmoten
  • 2 handenvol okra (o.a. toko)
  • Plantaardige olie

Hele specerijen

  • 2 tl fenegriekzaadjes
  • 1 tl venkelzaadjes
  • 1 tl mosterdzaadjes
  • 2 el urid dal (gesplitste gepelde zwarte linzen; o.a. online)

Voor de bouillon

  • 2 el tamarindepasta
  • 3 el yoghurt
  • 300 ml kokosmelk
  • 500 ml water of kippenbouillon

Bereidingswijze

  • Meng de hele specerijen in een kleine kom. Meng de ingrediënten voor de bouillon in een kan.
  • Maak een wokklok: begin op 12 uur met de hele specerijen, daarna de curryblaadjes, de rode ui, de knoflook, de groene chilipepers, het currypoeder, het chilipoeder, de tomaten, het zout, de suiker, de zalmmoten, de bouillon en als laatste de okra.
  • Verhit 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de hele specerijen toe en dek af met een deksel. Na een paar minuten zullen de mosterdzaadjes beginnen te poppen en zullen tegen het deksel springen. Verwijder, wanneer het poppen is gestopt, het deksel en voeg de curryblaadjes, rode ui en knoflook toe. Roerbak 30 seconden na toevoeging van elk ingrediënt. Voeg dan de groene chilipepers, het currypoeder en het chilipoeder toe en roer. Voeg daarna de tomaten, het zout en de suiker toe. Roer één keer en dek af met een deksel. Laat 5 minuten koken zodat de tomaten hun sappen vrijlaten.
  • Verwijder het deksel en druk met een lepel op de tomatenpartjes om nog meer vocht vrij te laten. Voeg dan de zalm toe en zet het vuur hoog. Schep de pittige saus voorzichtig over de zalmmoten tot ze goed bedekt zijn en giet dan het water over de vis. Breng flink aan de kook. Verlaag het vuur naar middelhoog en laat 15 minuten sudderen. Voeg de okra toe aan de curry. Laat nog 5 minuten pruttelen en serveer.

Zalm teriyaki met sesam

Dit recept is er dankzij mijn vrouw: het was de eerste ‘chique maaltijd’ die ik bijna 20 jaar geleden voor haar bereidde en moet je eens kijken waar het ons gebracht heeft! Nu ik iets beter weet waar haar smaakpapillen blij van worden, ben ik ervan overtuigd dat het de krokante korst van sesamzaadjes was die haar hart veroverde. Het is en eenvoudig, maar superbevredigend gerecht om te maken en te eten.

Benodigdheden voor 2 personen

  • 100 g bloem
  • Flinke snuf zout en peper
  • 1 ei, licht geklopt
  • 10 el gemengde zwarte en witte sesamzaadjes
  • 2 zalmfilets met huid
  • 2 cm gemberwortel, geschild en in julienne
  • 2 lente-uitjes, in de lengte gehalveerd
  • Plantaardige olie

Voor de saus

  • 1 el lichte sojasaus
  • 2 el donkere sojasaus
  • 2 el mirin
  • 1 el honing

Bereidingswijze

  • Meng de ingrediënten voor de saus in een kleine kom. Verdeel de bloem over een bakplaat of bord en breng goed op smaak met zout en peper. Doe het geklopte ei in een ondiepe schaal en de sesamzaadjes in een tweede schaal.
  • Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Doop met de huidkant in de bloem en bedek de huid volledig. Doop daarna met de huidkant in het ei en vervolgend in de kom met sesamzaadjes. Druk stevig aan zodat ze goed blijven plakken. Herhaal met de andere zalmfilet. Laat de vleeskant van de zalm onbedekt.
  • Maak een wokklok: begin op 12 uur met de zalm, daarna de gember, lente-ui en de saus.
  • Verhit 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie in een wok op hoog vuur en leg de zalm voorzichtig met de huid naar beneden in de olie. Druk de zalm met een spatel voorzichtig aan. Laat 1 minuut dichtschroeien, verlaag het vuur naar middelhoog en bak 3 tot 4 minuten of tot de onderste helft van het vlees lichtroze is geworden.
  • Sprenkel de gember en lente-ui rondom de zalmfilets en zet het vuur hoog voordat je de zalm ronddraait. Schroei nog 1 minuut. Giet dan de saus rondom de zalm, maar niet op de huid zodat deze lekker krokant blijft. Laat 2 minuten flink koken en serveer met de huid naar boven.

Snelle vegan ramen

Ramen wordt traditioneel geserveerd met een in sojasaus gemarineerd ei erbovenop, maar dit is de veganistische versie. Als je het zachtgekookte ei toch wilt toevoegen, voeg dan 225 tot 300 ml donkere sojasaus toe aan een pan kokend water en kook de eieren (die op kamertemperatuur moeten zijn) 6 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water, pel ze en leg ze tot gebruik in het afgekoelde sojawater.

Benodigdheden voor 2 personen

  • 1 kleine ui, ongeschild, in vieren
  • 4 cm gemberwortel, in julienne
  • 5 teentjes knoflook, ongeschild, gekneusd
  • 4 lente-uitjes, grofgehakt
  • 6-8 shiitakes, in grove stukken gescheurd
  • 1,5-2 l groentebouillon
  • 1 volle tl witte misopasta
  • 1 el lichte sojasaus
  • 200 g verse ramennoedels
  • 1 paksoi, in de lengte in kwarten
  • Plantaardige olie
  • 200 g stevige tofu, in staafjes
  • 2 kleine wortels, in de lengte in kwarten
  • 1 lente-uitje, gehalveerd in de lengte

Voor het misoglazuur

  • 1 el rode misopasta
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el water

Bereidingswijze

  • Meng de ingrediënten voor het misoglazuur in een kleine kom.
  • Maak een wokklok: begin op 12 uur met de ui, daarna de gember, knoflook, gehakte lente-ui, shiitake, groentebouiloon, witte misopasta, lichte sojasaus, ramennoedels en als laatste de paksoi.
  • Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de ui, gember, knoflook, lente-ui en shiitake toe. Roerbak na toevoeging van elk ingrediënt 30 seconden. Voeg de groentebouillon, witte misopasta en lichte sojasaus toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 tot 45 minuten bubbelen.
  • Verhit tussen 1 eetlepel plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de tofu in het midden van de pan en leg de wortelkwarten eromheen. Bak onder af en toe keren de tofu aan beide kanten goudbruin. Verdeel nu de lente-ui rondom de tofu in de pan en bak 1 tot 2 minuten. Giet het misoglazuur erover en laat 2 tot 3 minuten flink koken tot de textuur mooi stroperig is.
  • Haal de bouillon van het vuur en giet door een zeef in een grote kom. Haal de shiitakes tussen de smaakmakers uit. Giet de bouillon terug in de wok en voeg de shiitakes toe. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Voeg de ramennoedels toe. Kook circa 2 minuten en doe ze in de serveerkommen. Voeg dan de paksoi toe aan de bouillon. Kook 30 tot 60 seconden en leg op de noedels. Garneer met de geglaceerde tofu, wortels en lente-ui. Overgiet daarna met de bouillon zodat de groenten volledig onderstaan.

Win 5 exemplaren van ‘Wok’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Good Cook vijf exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!