Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 zelfzorgtips voor ouders: broodnodig!

4 min read

De laatste weken dook de term ‘parentale burn-out’ regelmatig op in de media. Uit onderzoek van de UCL, Louvain-la-Neuve, blijkt namelijk dat drie tot twaalf procent van de Belgische ouders aan een parentale burn-out lijdt. Deze 5 zelfzorgtips voor ouders kunnen de last alvast wat verlichten.

Een parentale burn-out is het gevoel van uitputting waardoor je als ouder de energie niet kan opbrengen om ouderlijke taken uit te voeren. Je voelt je incompetent en er ontstaat een emotionele afstand tot de kinderen. Zeker in combinatie met het thuiswerken krijgen ouders het gevoel dat ze op alle vlakken maar half werk leveren. Zelfzorg is een zeer belangrijk aspect om dat te voorkomen. Deze tips zijn alvast een vertrekpunt:

  1. Gun jezelf een moment van rust
    Als je met je gezin de hele tijd op mekaars lip zit, heb je het gevoel dat je constant ‘aan’ staat. Je bent de klok rond verschillende rollen aan het vervullen en dan is de kans groot dat je jezelf uit het oog verliest. Las daarom minstens een keer per week een uur voor jezelf in. Vraag de rest van je gezin om je niet te storen of ga in je eentje een lange wandeling maken. Zet daarbij ook je gsm op stil en probeer aanwezig te zijn in het moment.
  2. Ventileer bij je partner of een vriend(in)
    Als spanningen en zorgen zich opstapelen, voelt iedereen in huis die stress. Praat er daarom over met je partner of een andere vertrouwenspersoon indien je een alleenstaande ouder bent. Misschien ervaart je partner dezelfde emoties? Daarnaast kan je ook gerust met iets oudere kinderen over je bezorgdheden praten en polsen naar hoe zij de thuissituatie ervaren.
  3. Stel een haalbare planning op
    Betrek het hele gezin bij het opstellen van een realistische dag- en weekplanning. Verdeel de taken, maar leg vooral de lat niet te hoog. Je huis hoeft echt niet elke week perfect schoon te zijn. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer bepaalde zaken los te laten.
  4. Maak een duidelijk onderscheid tussen werk en privé
    Nu jullie huis zowel een kantoor als een school en kinderopvang is, kan het moeilijk zijn om van de ene naar de andere rol over te schakelen. De grens tussen werk en privé vervaagt al snel. Maak daarom duidelijke afspraken met je werkgever over je werkuren en bereikbaarheid. Probeer indien mogelijk thuis ook fysiek het onderscheid te maken. Heb je een bureauruimte? Werk dan steeds daar en sluit het werk ook af zodra je die ruimte verlaat. Ook voor schoolgaande kinderen kan dat helpen. Laat hen de online lessen volgen en hun huiswerk maken in je bureau en eindig de schooldag zodra je de deur dichttrekt. Je kan dat principe ook toepassen op bijvoorbeeld de keukentafel. Zodra je klaar bent, ruim je de hele tafel op en is de werk- of schooldag gedaan.
  5. Maak gebruik van je netwerk
    Je kan helaas je netwerk tijdelijk niet aanspreken om bijvoorbeeld op de kinderen te passen en dergelijke, maar je kan je omgeving wel nog steeds als klankbord gebruiken. Bespreek je situatie en zorgen met andere ouders en wissel tips uit.

Zit jouw hoofd vol met vragen, twijfels, angsten en zorgen? Of heb je het gevoel dat je misschien wel een parentale burn-out hebt? Doe dan meteen de test #schijfruimtevol van Partena en meet je mentale veerkracht. Je kan bovendien, als je klant bent bij Partena Ziekenfonds, steeds terecht bij de gratis psycholoog van de Partena Luisterlijn.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…