Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles wat je moet weten over de blokjesbeugel (blokjes)

10 min read

1 op 3 jongeren heeft vandaag een blokjesbeugel. Wie geen beugel (gehad) heeft, zou zich haast een outsider voelen. Maar het zijn niet enkel pubers die eentje dragen. In het straatbeeld spot je mensen van alle leeftijden met blokjes op hun tanden.

In onderstaand artikel nemen we je mee in de wondere wereld van de beugelbekkies. Wanneer heb je blokjes nodig, hoe ziet de behandeling eruit en welke kosten en terugbetalingen kan je verwachten? 

Wat is een blokjesbeugel?

Bij een blokjesbeugel worden de blokjes of slotjes op je tanden gelijmd en staan ze in verbinding met elkaar door middel van een metalen draad. Die draad hangt met elastiekjes, die in verschillende kleuren verkregen kunnen worden, aan de blokjes vast. Eens de blokjesbeugel geplaatst is, zit die dus voor een bepaalde periode vast in je mond.

Meestal worden blokjes zowel op de bovenste als onderste rij tanden geplaatst. In uitzonderlijke gevallen wordt er echter voor gekozen om maar één rij of een bepaald aantal tanden te voorzien van blokjes.

Een blokjes- of slotjesbeugel zorgt ervoor dat je tanden mooi een rijtje vormen. Door de constante druk die de metaaldraad uitoefent op je tanden, worden die gemiddeld één millimeter per maand verplaatst. Een blokjesbeugel kan dus elke tand in een bepaalde positie duwen. Na afloop moeten je bovenste en onderste rij in een gunstige positie tegenover elkaar staan.

Bij een blokjesbeugel worden de blokjes of slotjes op je tanden gelijmd en staan ze in verbinding met elkaar door middel van een metalen draad.

Wanneer zijn blokjes nodig?

Een blokjesbeugel wordt vaak geplaatst omwille van het esthetische aspect. Rechte tanden worden nu eenmaal als schoonheidsideaal naar voren geschoven. Maar het is niet enkel een kwestie van schoonheid.

 Scheve tanden kunnen ook veel lichamelijk ongemak veroorzaken, denk aan:

  • Ontstekingen van het tandvlees
  • Kaakgewrichtproblemen
  • Overbelasting van het bot

Zelfs hoofd- en nekpijn kan optreden als gevolg van scheefstand van tanden. Ten slotte kunnen scheve tanden er ook voor zorgen dat je moeilijker met je tandenborstel op bepaalde plekjes in je mond geraakt. Een blokjesbeugel gaat dus ook tandbederf tegen.

Tip: met onze test ontdek je al na enkele vragen hoe gezond jouw gebit is!

Blokjesbeugel bij volwassenen

Veel volwassenen zijn niet tevreden over hun gebit en besluiten om alsnog een blokjesbeugel te laten plaatsen. Een mooi gebit vergroot nu eenmaal je zelfvertrouwen. Het kan gaan om mensen die in hun jonge jaren al een beugel gehad hebben maar van wie hun tanden na verloop van tijd weer naar elkaar geschoven zijn. Maar het kan evengoed gaan om mensen die nog nooit een beugel gehad hebben.

Merk op dat een beugel pijnlijker kan zijn bij volwassenen omdat de tanden naarmate je ouder wordt vaster komen te zitten in je tandvlees. Heel veel volwassenen kiezen trouwens voor witte blokjes omdat die minder zichtbaar zijn. Helaas zijn de witte varianten ook duurder en minder stevig.

Blokjesbeugel bij kinderen

Het is een misvatting dat een beugel pas geplaatst kan worden bij een kind vanaf de leeftijd van 13 jaar. Tandartsen kunnen vanaf de leeftijd van 9 jaar eigenlijk al heel wat doen. De grens ligt op 9 jaar omdat de eerste wisselfase eindigt op de leeftijd van 8. Vroegtijdige behandelingen kunnen trouwens heel wat ellende besparen.

Het grote voordeel aan op een jonge leeftijd een beugel plaatsen is dat de kaakgroei nog gemakkelijk bijgestuurd kan worden. Het is de groei van de kaken die voor een groot deel de definitieve plaats van de tanden bepaalt.

Daarbij komt nog dat lage schoolkinderen het veel minder erg vinden dan pubers om met een blokjesbeugel rond te lopen. Win-winsituatie dus.

Het grote voordeel aan op een jonge leeftijd een beugel plaatsen is dat de kaakgroei nog gemakkelijk bijgestuurd kan worden.

Behandeling blokjesbeugel

Een behandeling met blokjes duurt gemiddeld 2,5 jaar. Eens de beugel geplaatst is, moet men op regelmatige basis op controle bij de orthodontist. Een goeie opvolging is cruciaal voor wie het beste resultaat wil bereiken. Hoe vaak je precies langs moet gaan bij de orthodontist hangt af van de behandeling. Maar meestal is dat om de vier à zes weken.

Tijdens de controle kijkt de orthodontist of alles volgens planning verloopt en stelt hij de beugel bij. Zo worden tanden beetje per beetje op de juiste plaats ‘geduwd’. Het aanspannen van de blokjesbeugel kan pijnlijk zijn, maar na verloop van tijd gaat die nieuwe spanning normaal aanvoelen.

Om te vermijden dat de tanden na afloop weer verschuiven, wordt een nachtbeugel ontworpen of plaatst de orthodontist een draadje aan de achterkant van je tanden. Het zou zonde zijn mochten je tanden nadien opnieuw scheef komen te staan.

Prijs blokjesbeugel

Hoeveel een blokjesbeugel precies kost, hangt af van de specifieke behandeling, de duur en de moeilijkheidsgraad. Reken gemiddeld op een kostprijs van 3.000 euro voor de behandeling zelf. Daar komen nog de kosten voor het materiaal bij. Ook eventuele (voor)onderzoeken, radiografieën… zijn niet inbegrepen.

Merk ook op dat de meeste orthodontisten niet geconventioneerd zijn waardoor ze hun erelonen vrij kunnen bepalen. Een behandeling kan dus bij de ene orthodontist goedkoper zijn dan bij de andere. Al is het verschil vaak klein.

Terugbetaling kosten blokjesbeugel?

Voor kinderen en jongeren tot en met 21 jaar voorziet de verplichte ziekteverzekering in een forfaitaire terugbetaling van een deel van de kosten. Deze tegemoetkoming moet aangevraagd worden voor de 15e verjaardag van het kind. Bovenop de wettelijke terugbetaling voorzien de meeste ziekenfondsen ook nog een bijkomende premie. 

Voor volwassenen (vanaf 21 jaar) voorziet de verplichte ziekteverzekering geen terugbetalingen voor orthodontie. Een aantal ziekenfondsen bieden hun volwassenen leden wel een (kleine) tegemoetkoming aan.

Toch blijft het bedrag dat je als ouder of volwassene moet op tafel leggen voor een behandeling met een blokjesbeugel ook na deze gedeeltelijke terugbetalingen en tegemoetkomingen relatief hoog. Op dat moment kan een aanvullende (tandzorg)verzekering een oplossing bieden voor de vele gepeperde facturen.

Zo’n extra financiële steun is leuk meegenomen als je weet dat een blokjesbeugel tegenwoordig een klein fortuintje kost. Zo biedt OZ met Dentalia Plus een dergelijke betaalbare tandverzekering aan. Onderstaande vergelijking, ook te vinden op hun site, laat meteen zien wat voor impact een aanvullende tandzorgverzekering kan hebben op het totale kostenplaatje.

De 12-jarige Emma heeft blokjes nodig. Een deel hiervan wordt door de verplichte verzekering terugbetaald. Wat kost de behandeling haar ouders zonder en met Dentalia Plus?

  Zonder Dentalia Plus Met Dentalia Plus
Totale kost €4.295 €4.295
Terugbetaling verplichte ziekte-
verzekering
€1.297 €1.297
Terugbetaling OZ (aanvullend voordeel)  €375 €375
Terugbetaling Dentalia Plus  – €1.798,80
Nog te betalen €2.623 €824,20

Hou er wel rekening mee dat je pas recht hebt op een tussenkomst na een wachtperiode van 12 maanden na afsluiting van de verzekering. Voor een aantal tegemoetkomingen spelen ook het aantal aansluitingsjaren mee. Informeer dus tijdig.

5 tips voor een goede tandhygiëne bij een blokjesbeugel

Met blokjes is het moeilijker je tanden grondig te poetsen. Toch is het extra belangrijk dat mensen met een slotjesbeugel hun tandhygiëne au sérieux nemen. Doe je dat niet, dan loop je het risico gaatjes of tandvleesontstekingen te krijgen. En geloof ons, dat vermijd je liever.

Wij zetten vijf tips op een rijtje die je dagelijks kunt toepassen.

  1. Poets je tanden na elke maaltijd, groot of klein. Dat is dus al minstens drie keer per dag.
  2. Poets altijd van buiten naar binnen en van voor naar achter.
  3. Beperk de hoeveelheid snoep en zoetigheden.
  4. Vervang om de drie maand je tandenborstel.
  5. Je beugel poets je door je borstel loodrecht op het metalen plaatje te zetten en een draaiende beweging te maken. Vraag aan je orthodontist ragers of interdentale borstels om ook je metaaldraad op te boenen.

Ontdek meer over hoe je op tandartskosten kan besparen!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…