Mondhygiëne en een mooi gebit worden vandaag een stuk belangrijker geacht dan pakweg een paar decennia geleden, en dat uit zich duidelijk in cijfers. Zo draagt één op de drie jongeren tegenwoordig een beugel. Ook het aantal volwassenen dat een beugel draagt, is in de laatste jaren sterk toegenomen. Wat ook lijkt te veranderen, is de leeftijd waarop kinderen een beugel beginnen te dragen.
Vroeger en nu
Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering blijkt namelijk dat in 2015 maar liefst 10.171 kinderen jonger dan negen een bezoekje brachten aan de orthodontist voor een beugel. Dat is een stijging van ongeveer 25% in slechts vijf jaar.
Vroeger ging men ervan uit dat het beter was om te wachten met het dragen van een beugel tot alle melktanden gewisseld waren. Daarom kregen de meeste kinderen pas een beugel rond de leeftijd van 13 à 14 jaar.
Dat standpunt wordt nu bijgeschaafd. Volgens specialisten kunnen kinderen van zeven zelfs al een beugel beginnen dragen, ook al zijn er nog een aantal melktanden aanwezig. Het grote voordeel hiervan is dat de kaakgroei op zo’n jonge leeftijd nog kan worden beïnvloed, waardoor een groter effect kan worden bereikt. Afwijkingen kunnen sneller en gemakkelijker worden gecorrigeerd, en de behandeling duurt minder lang.
Waarom een beugel?
Een beugel zorgt niet alleen voor een stralende glimlach, maar ook voor een gezond gebit in het algemeen. Scheve tanden kan je namelijk minder makkelijk poetsen, wat tot tandbederf kan leiden. Maar dat is nog niet alles. Bepaalde tandafwijkingen kunnen gepaard gaan met vervelende klachten zoals:
- Kauwproblemen
- Kaakgewrichtsproblemen
- Hevige hoofdpijn
- Spierpijn
- Spraakproblemen
Door een beugel te dragen, kan dit allemaal vermeden worden.
Prijskaartje
Toegegeven, het prijskaartje van een beugel is niet min. De beugel zelf kost al flink wat geld, en daar moet je dan nog de bezoekjes aan de tandarts bij rekenen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de kosten toch een beetje te drukken.
- Zo is er een wettelijke terugbetaling voorzien van orthodontiekosten voor kinderen en jongeren tot en met 21 jaar. Deze tegemoetkoming is hoger bij kinderen jonger dan negen jaar.
- Sommige ziekenfondsen voorzien een bijkomende premie voor orthodontie. Informeer hiernaar bij je ziekenfonds.
- Daarnaast kan het ook interessant zijn een goede tandzorgverzekering af te sluiten. Zo biedt OZ bijvoorbeeld Dentalia Plus aan, een betaalbare tandverzekering voor het hele gezin. Via zo’n verzekering kan je tot wel 60% van de kosten voor orthodontie terugkrijgen (en ook andere tandkundige ingrepen worden (gedeeltelijk) terugbetaald).
Zo hoef je niet groen te lachen wanneer je buiten komt bij de tandarts!