Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles wat je moet weten over hondsdolheid of rabiës

Gezond.be
4 min read

Een Belgische studente importeerde, tegen de regels in, een kat uit Peru, een risicoland voor hondsdolheid. Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) eist dat de studente de kat overdraagt. Er is helaas geen enkele test die kan uitwijzen of de kat al dan niet besmet is, dus moet men uit voorzorg uitgaan van het ergste.

Maar wat is dat nu ook alweer hondsdolheid? Wij zetten alle info over het dodelijkste virus ter wereld op een rijtje.

Wat is hondsdolheid?

Hondsdolheid of rabiës is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het rabiësvirus. Het virus kan in je lichaam komen als je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een geïnfecteerd dier. De ziekte wordt m.a.w. overgedragen via het speeksel van het dier. Vooral honden, katten, vleermuizen en vossen dragen het virus. Het rabiësvirus wordt zelden overgedragen van mens op mens. Zonder snelle behandeling is de ziekte voor de mens fataal.

Hondsdolheid in ons land?

De kans dat je hondsdolheid in België en West-Europa oploopt is erg klein. Ons land werd zelfs in 2001 rabiësvrij verklaard. Besmettingen vinden dus vooral buiten Europa plaats. Maar als een geïnfecteerd dier ons land binnenkomt, kan het virus opnieuw opflakkeren.

Wat houdt de ziekte precies in?

Van de plaats waar het virus het lichaam is binnengedrongen, gaat het naar de hersenen.

In de hersenen veroorzaakt het virus encefalitis; een ontsteking van het hersenweefsel. De hersenfuncties vallen vervolgens een voor een uit. Van zodra het rabiësvirus het hoofd bereikt heeft, wordt de ziekte de drager fataal.

Wat zijn de symptomen?

Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op. De eerste klachten zijn braken, hoofdpijn, rillingen en koorts. Hondsdolheid lijkt dus eerst op griep. In een volgende fase steken de onderstaande symptomen de kop op:

  • Spierkrampen
  • Stuiptrekkingen
  • Hyperactiviteit
  • Verlamming
  • Ademhalingsproblemen
  • Slikproblemen

Eerste zorgen na een verdachte beet

Ben je in het buitenland en werd je gebeten door een mogelijk geïnfecteerd dier? Wacht niet op de eerste tekenen van rabiës en onderneem onmiddellijk onderstaande stappen:

  1. Spoel de wonde gedurende een kwartier met lauw water en zeep.
  2. Desinfecteer de wonde vervolgens met 70% ontsmettingsalcohol, jodium of chloorhexidine. Voorzie dus zeker altijd één van deze drie producten in de reisapotheek.
  3. Ga naar een arts of het ziekenhuis waar een antiserum toegediend wordt en vaccinatie na blootstelling. Als de postexpositiebehandeling tijdig opgestart wordt, kan een infectie van de hersenen vermeden worden waardoor de drager het rabiësvirus overleeft.

Hoe kan je hondsdolheid vermijden?

Maak jij vaak avontuurlijke reizen? Dan kan een preventief vaccin nuttig zijn. Voor meer informatie raden we je aan een arts te raadplegen. Verder kan je de ziekte vermijden door dieren buiten Europa niet aan te raken en niet te voederen. Dat geldt ook voor huisdieren die zich tam voordoen.

Door Gezond.be

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…