Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Angst- of paniekaanval? Gebruik deze 5 tips om tot rust te komen

5 min read

Een lange to-dolijst, zorgen aan je hoofd, een drukke levensstijl, … Al die zaken zorgen voor stress en mentale druk. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen te maken krijgen met paniekaanvallen. Heb jij er ook last van? Met deze tips leer je zo’n aanval te herkennen en te voorkomen.

Een angst- of paniekaanval, wat is dat?

Bij een angstaanval word je plots overvallen door een intense angst. De symptomen kunnen lijken op die van een hartaanval. Toch is een angstaanval niet gevaarlijk. 

Dit zijn enkele symptomen die je kan ervaren:

  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Trillen
  • Hyperventilatie
  • Pijn in de borst
  • Misselijkheid 
  • Duizeligheid
  • Tintelende ledematen
  • Gevoelens van angst en paniek
  • Moeite om helder te denken

Wat veroorzaakt zo’n aanval? 

Ons lichaam is een slimme machine. Om ons te beschermen in gevaarlijke situaties ontwikkelde het de ‘fight or flight’ reactie: het vermogen om te vluchten of te vechten. Dat was heel handig in de tijd dat we nog achternagezeten werden door olifanten. Maar ook vandaag helpt die reactie ons om het hoofd koel te houden in noodsituaties.

Het probleem is echter dat ons gejaagde leven ervoor kan zorgen dat ons lichaam onbedoeld in die ‘vecht of vlucht’ modus schiet. Wanneer dat gebeurt, krijgen we een paniekaanval.

Langdurige stress is dus een grote boosdoener. Toch hebben we vaak niet door dat we al een hele tijd onder druk staan. Stress kan heel wat oorzaken hebben. Denk maar aan een hoge werkdruk, relatieproblemen, inkomensverlies, ziekte, ….  Maar ook positieve zaken kunnen voor angst of stress zorgen, zoals het kopen van een huis of het plannen van een huwelijk. 

Hoe kan ik een angstaanval voorkomen?

1. Kies voor een gezonde levensstijl.

Gezond eten, voldoende rusten en geregeld bewegen zijn de beste remedies tegen stress. Zorg daarom voor een gevulde fruitmand en loop geregeld een blokje om. 

2. Druk op pauze

Neem voldoende rust. Plan bijvoorbeeld elke avond 10 of 15 minuutjes me-time in met een boek, een podcast, een ademhalingsoefening of door gewoon even op bed te liggen.

3. Vermijd cafeïne

Koffie, thee en energiedrankjes zorgen voor een verhoogde hartslag. Leg ook andere oppeppende middelen zoals sigaretten aan de kant.

4. Adem!

Onderschat de kracht van je ademhaling niet. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je rustiger te voelen.

  • Afwisselend ademen: Duw je linkerneusgat dicht. Adem 3 tellen in. Druk ook je rechterneusneusgat toe. Houd je adem 3 tellen in. Laat de linkervinger los en adem 3 tellen uit. Herhaal 10 keer.
  • 7 – 5 – 8: Ga op je rug liggen. Adem 7 tellen in. Houd je adem 5 tellen vast. Adem 8 tellen uit. Herhaal 5 keer. Je kan ook het ritme 3 – 2 – 5 aannemen. 
  • 4 – 4: Dit is een techniek waarbij je even lang inademt als je uitademt. Dus 4 tellen inademen, 4 tellen uitademen. 

5. Benoem je gevoelens

Ervaar je veel stress? Probeer je gevoelens dan te benoemen. Schrijf op wat je precies voelt en waar in je lichaam dat gevoel zich bevindt. Bijvoorbeeld: 

  • Ik voel me bang. Dit voel ik als een spanning in mijn buik.
  • Ik ben opgejaagd. Dit voel ik als een druk op mijn borst.

Door je gevoelens te benoemen en te lokaliseren zal je merken dat je er meer controle over krijgt.

Benieuwd hoe het met jouw mentale gezondheid gesteld is? Doe de mentale fittest van Partena Ziekenfonds hier en ontdek hoeveel ruimte er nog overblijft in jouw hoofd. We verzamelden alvast ook enkele tips die jouw mentale rust ten goede komen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…