De behandeling van een ontwrichting is afhankelijk van het soort ontwrichting. Als eerste is het belangrijk om te weten dat als je eerste hulp gaat verlenen je nooit zelf een bot weer terug in het kapsel mag gaan drukken. Ga dus niet zelf voor arts spelen, maar laat dit gewoon over aan de artsen die hier verstand van hebben. Het is belangrijk dat je gewoon het standaard stappenplan voorschrijft van de EHBO. Ga dus niet zelf proberen dingen te herstellen of testjes uitvoeren of een bot echt ontwricht is. Laat dit gewoon door een arts vaststellen zodat die de juiste behandeling kan uitvoeren. Rondom een heup of schouder zitten heel veel zenuwen en pezen. Als je iets verkeerd doet dan kan er één scheuren of bekneld raken waardoor het slachtoffer verder van huis is. Breng het slachtoffer dus altijd naar de eerste hulp bij een ontwrichting voor een professionele behandeling.
Eerste hulp bij de behandeling van een heupontwrichting
- Stel een slachtoffer gerust.
- Koel eventueel de zwelling met een icepack gewikkeld in een handdoek.
- Laat het slachtoffer liggen zoals deze gevallen is en ga het slachtoffer niet verplaatsen.
- Haal handdoeken of jassen om het been te ondersteunen.
- Bel 112 voor verdere hulp.
Behandeling van een heupontwrichting in het ziekenhuis
De ambulance zal het slachtoffer naar de eerste hulp brengen van het ziekenhuis. Vaak is er al van te voren vastgesteld dat het om een heupontwrichting gaat. Een heupontwrichting is te herkennen aan de stand van het been. Maar vooral doordat de been met de heupontwrichting iets korter lijkt te zijn. Voor de zekerheid wordt er toch nog een röntgenfoto gemaakt. Hierop wordt er ook gekeken of het slachtoffer niet toevallig ook een gebroken heup heeft. Een arts zal vaak met verdoving de heup weer terug in de kom zetten.
Na het terugzetten wordt de heup vaak nog verder behandeld als er bijvoorbeeld breuk inzitten. Soms is een heup zo erg ontwricht dat het niet mogelijk is om deze door een arts te laten rechtzetten. Heel soms probeert een arts het toch en als het niet lukt wordt een operatie aanbevolen. Operatief wordt het heup bot weer terug in de kom geplaatst. Vaak zijn dan de pezen ook gescheurd en worden deze operatief gerepareerd.
Eerste hulp bij de behandeling van een schouderontwrichting
- Zorg dat het slachtoffer rustig wordt.
- Haal een icepack om de zwelling te koelen. Doe hier wel een handdoek omheen om bevriezing te voorkomen.
- Geef het slachtoffer wat ondersteuning met een mitella.
- Is een mitella te pijnlijk? Laat het slachtoffer zelf zijn eigen arm ondersteunen.
- Breng het slachtoffer naar de eerste hulp.
De behandeling van een schouderontwrichting
Een arts dient een schouderontwrichting direct te behandelen om een beknelling van spieren en bloedvaten op te lossen. Er kan anders blijvende schade ontstaan als dit niet goed gebeurd. Toch mag je nooit zelf proberen om een ontwrichte schouder terug in de kom te plaatsen. In het ziekenhuis zal vaak eerste en foto gemaakt worden. Bij het maken van de röntgenfoto wordt er gekeken hoe de arm precies uit de kom is. Als het mogelijk is dan zal de arts onder verdoving zelf de arm terug in de kom zetten.
Soms wordt er besloten om het bot operatief vast te zetten. Je kan de schouder hierdoor acht weken niet bewegen, maar hierdoor weet een arts zeker dat de pezen goed hechten. Als de pezen ook gescheurd zijn dan dienen deze sowieso operatief hersteld te worden.
Sporten na een ontwrichting
Afhankelijk van het soort ontwrichting kan revalidatie lang duren. Voor een schouderontwrichting staat acht weken en hierna dien je het sporten heel rustig aan op te bouwen. Soms schiet een schouder er namelijk al snel weer uit met de minste aanraking. Drie maanden rust is eigenlijk het beste bij een schouderontwrichting. Een heup ontwrichting duurt al standaard drie maanden qua revalidatie. Vaak is er ook therapie nodig om weer soepel te kunnen bewegen. Het duurt dus wel even voor je weer kan gaan sporten na een ontwrichting.