Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontwrichting voorkomen

Olivier
4 min read

Een ontwrichting is erg pijnlijk en kan veel schade met zich meebrengen. Soms kan je wel drie maanden of langer nodig hebben om te revalideren. We hebben het hierbij niet over gewoon revalideren, maar ook over de revalidatie tijdens het sporten. Je staat vaak nog langer aan de kant als je weer wil gaan sporten. Een ontwrichting voorkomen wil je dan natuurlijk het allerliefste. Toch is het vrij lastig om een ontwrichting te voorkomen. Vaak is het een ongelukje en kan het net zo goed thuis gebeuren als tijdens het sporten. Een ontwrichting kan je bijvoorbeeld ook oplopen als je thuis van de trap afvalt. Toch zijn er natuurlijk wel een paar tips om sportblessures te voorkomen en dus ook een ontwrichting.

Fair play

Fair play is absoluut een onderdeel van het voorkomen van blessures. Dit is alleen niet een regel voor jezelf, maar ook voor tegenstanders en medespelers. Het is belangrijk om bij je sportvereniging fair play onder de aandacht te brengen. Laat andere weten wat het belang is van fair play. Probeer dit al vanaf de jonge sporters duidelijk te maken en dat zo sportblessures kunnen worden voorkomen. Ga dus niet iemand expres tegen de grond aanduwen met een schouderduw zodat de tegenstander op zijn heup of schouder land. Dit is een voorbeeld van preventie binnen iedere sport om een ontwrichting te voorkomen.

Ontwrichting voorkomen bij zwemmen

Zwemmers denken vaak niet na over het risico dat ze lopen met een ontwrichting. Vaak is zwemmen geen agressieve sport en kom je geen tegenstanders tegen. Toch loop je wel degelijk een risico op het ontwrichten van een schouderblad. Vooral als je al eens eerder een schouderontwrichting hebt gehad loop je een groter risico. Het bot kan er ineens uitschieten. Dit gebeurd vooral bij de rugslag tijdens het maken van een achterwaartse beweging met de schouder. Hoe kan je dit voorkomen? Als je al eens last gehad hebt van een schouderontwrichting is het slim om een andere techniek te gebruiken bij het zwemmen. Door het gebruik van een andere techniek loop je een kleiner risico op een ontwrichting tijdens het zwemmen. Ook de keertechniek dient soms even onderhanden genomen te worden om te voorkomen dat een zwemmer last krijgt van zijn schouder.

Ontwrichting voorkomen binnen de vechtsport

Een ontwrichting binnen de vechtsport is niet zo ongewoon als je zou denken. Natuurlijk loop je een groter risico met het beoefenen van vechtsport. Het is dan ook belangrijk om er alles aan te doen om ontwrichting te voorkomen binnen de vechtsport. Beschermende kleding kan hieraan bijdragen. Door de juiste kleding te dragen kan je zo voorkomen dat je lichaam voor een gedeelte schade ondervind. Een aantal tips voor beschermende kleding binnen de vechtsport hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Handschoenen met extra duim bescherming om zo een ontwrichting in de duim te voorkomen
  • Schouderbescherming is toegestaan bij sommige vechtsporten
  • Heupbescherming mag ook bij sommige risico vechtsporten
  • Informeer wat is toegestaan voor het risico van ontwrichting bij jouw vechtsport

Ontwrichting voorkomen bij rugby

Rugby is natuurlijk een ruige sport met veel lichamelijk contact. Een ontwrichting van de schouder is hierbij helemaal niet zo vreemd als je zou denken. Het komt zelfs vaker voor dan je zou denken. Toch kan je het risico een heel stuk beperken als je kiest voor goede sportkleding. Goede rugbykleding is voorzien van schouderbescherming ze vangen de klap op als je valt tijdens het spelen van rugby. Naast een ontwrichting van de schouder zorgt de bescherming er ook nog eens voor dat je geen gebroken sleutelbeen krijgt. Dit gebeurd zelfs nog iets vaker dan een ontwrichte schouder bij het spelen van rugby.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…