Ook Aziaten halen de neus op voor AstraZeneca-vaccin
Vorige week stelde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) nog dat er een mogelijke link zou zijn tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedstollingsverschijnselen. Hoewel stoppen met het...
Inhoud
Thuis gebeuren nog steeds de meeste (kleine) ongelukjes. Je kan je per ongeluk snijden, stoten of verbranden. Zeker deze laatste verwonding kan lastig zijn, als het een ernstige brandwonde betreft bijvoorbeeld door frituurvet of erger, een vlam in de pan. Door direct te handelen kan je veel leed voorkomen. Gelukkig kunnen eenvoudige brandwonden goed thuis behandeld worden zonder dat er direct een arts aan te pas komt. Houdt de volgende aanbevelingen daarom goed in het achterhoofd:
Er zijn verschillende manieren waarop brandwonden kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan alledaagse situaties waarbij de huid (ongewild) in contact komt met extreem hoge temperaturen zoals:
In de praktijk is een brandwonde bijzonder vervelend maar niet elke brandwonde is het zelfde. Afhankelijk van de ernst kunnen we een aantal verschillende brandwonden typeren die we onderverdelen in graden. De graad geeft de ernst van de brandwonde aan.
Vanzelfsprekend kunnen lichte verbrandingen eenvoudig thuis behandeld worden. Voor ernstige brandwonden en bij twijfel is het altijd raadzaam om de hulp van de huisarts of een specialist in te roepen. Omdat brandwonden verschillende behandelingen kunnen vragen is het zinvol om te weten welke behandeling toegepast moet worden, afhankelijk van het type brandwonde.
Een diepe tweedegraads brandwonde is herkenbaar aan de vlekkerig rozerode huid eventueel in combinatie met witte plekken. Blaarvorming in dit stadium is ook vaak aanwezig.
De genezing van deze brandwonden duurt langer dan 3 weken en er kunnen littekens ontstaan. In vergelijking met de oppervlakkige tweedegraads verbranding is er nu sprake van een langer genezingsproces, circa drie weken. De behandeling is in grote lijnen identiek.
Bij een diepe tweedegraads brandwonde is een beoordeling en behandeling door de huisarts aan te raden in verband met de kans op infecties. In de eerste instantie volstaat het om de wonde te verzorgen door het aanbrengen van vet gaas of huishoudfolie nadat de wonde goed is afgespoeld met water. Bel daarnaast de huisarts op. De huisarts zal waarschijnlijk kiezen voor een gelvormend verband waardoor het verwisselen van verband minder vaak nodig zal zijn.
Derdegraads brandwonden zijn ernstig. Het advies is daarom om deze te laten behandelen door een specialist in het ziekenhuis of het brandwondencentrum.
Bij brandwonden komt blaarvorming vaak voor. Blaren dienen niet altijd doorgeprikt te worden. In veel gevallen verdient het de voorkeur om blaren intact te houden. Ze bieden namelijk bescherming tijdens het genezingsproces. Uitzonderingen zijn grote blaren, met een klein schaartje kan de blaar open geknipt worden om het wondvocht te verwijderen. Denk er aan om de zichtbare wonde goed af te dekken met een parrafinegaas, een pleister of verband.
Vorige week stelde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) nog dat er een mogelijke link zou zijn tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedstollingsverschijnselen. Hoewel stoppen met het...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon