scrollTop top

Dit voorwerp op de luchthaven bevat nog meer bacteriën dan de toiletten

Dit voorwerp op de luchthaven bevat nog meer bacteriën dan de toiletten

Ben jij onlangs op de luchthaven geweest? Of misschien heb je binnenkort wel een reisje gepland? Dan zal het je ongetwijfeld verbazen dat niet het toilet, maar eigenlijk een heel ander voorwerp op de luchthaven de meeste bacteriën bevat. De bakjes waar je bij de douane al je spullen in legt zijn namelijk echte broeihaarden van bacteriën. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Nottingham en het Finse Nationaal Instituut voor Gezondheid en Welzijn. 

Door duizenden mensen aangeraakt

Maar hoe komt het dat net die bakjes wemelen van de bacteriën? Dat is eigenlijk vrij logisch: elke dag opnieuw raken duizenden mensen de bakjes aan en deponeren ze er hun jassen, schoenen, handtassen, riemen etc. in. 

De bakjes doen het daarmee slechter dan andere onderzochte oppervlakken zoals de toiletten, geldmachine’s of tafeltjes. 

Verkoudheid en griep

De onderzoekers waren in het bijzonder geïnteresseerd in sporen van het rhino-virus, dat verkoudheden veroorzaakt, en influenza A-virus, dat griep veroorzaakt. 

Met de studie wilden ze vooral aantonen hoe makkelijk het is om bepaalde ziektes vanuit de luchthaven over de hele wereld te verspreiden. 

Voorlopig geen reden tot paniek

Toch hoef je voorlopig je reisjes nog niet te schrappen, de meeste ziektemakers kunnen namelijk met een goede handhygiëne gestopt worden.

Was dus voldoende vaak je handen en/of gebruik antibacteriële handgel. Bedek ook steeds je mond tijdens het hoesten, bijvoorbeeld met een zakdoekje. 

Bron: NY Times


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  526.873.705
 • Aantal
  doden
  6.281.643
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.147.568
 • Aantal
  doden
  31.727

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!