Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een Goede Behandeling voor een Hoofdletsel

Olivier
4 min read

Het is bij een hoofdletsel ontzettend belangrijk dat de symptomen van hoofdletsel direct herkend worden. Vaak zeggen sporters het is slechts hoofdpijn door de botsing. Maar helaas zit er achter de hoofdpijn vaak meer verscholen. Het is belangrijk om letsel tijdig te herkennen op basis van symptomen zodat de juiste behandeling gegeven kan worden. Door de juiste behandeling te geven weet je zeker dat blijvend letsel voorkomen kan worden. Herken de symptomen van hoofdletsel dan ook altijd tijdig en voer de juist eerste hulp ooit.

Eerste hulp bij hoofdletsel

Het is belangrijk dat bij hoofdletsel direct eerste hulp wordt uitgevoerd. Stel het slachtoffer als eerste gerust en laat deze rustig liggen. Het is niet verstandig om het slachtoffer direct te laten bewegen. Immobiliseer de nek en stelp het bloed met handschoenen mits er tevens een hoofdwond is. Controleer de volgende signalen en besluit vervolgens om 112 te bellen:

  • Bewustzijnsverlies voor minimaal 1 minuut.
  • Sufheid of lastig wakker te houden.
  • Verwardheid
  • Forse toename van hoofdpijn
  • Herhaaldelijk braken
  • Als je vermoed dat er nek of wervelletsel is.

Eén van deze signalen is al voldoende om 112 te bellen zodat een arts erna kan kijken. 

Behandeling hersenschudding

Bij een hersenschudding zijn hersens letterlijk door elkaar geschud. Hierdoor kunnen er zelfs scheurtjes in de zenuwvezels ontstaan of bloedvaatjes springen. Het is dus belangrijk om een hersenschudding rustig aan te pakken. Als iemand een hersenschudding oploopt of er een vermoeden is dan dient er altijd een arts gebeld te worden. Eventueel kan je hiervoor 112 bellen. Als een hersenschudding is vast gesteld dan dient de patiënt rustig aan te doen. Bij een lichte hersenschudding verdwijnen de klachten binnen enkele dagen. Bij een zware hersenschudding duurt het wat langer voor de hersens herstellen. Het is belangrijk om dan de eerste dagen bedrust te houden en langzaam aan de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Daarnaast dient een persoon met een hersenschudding de eerste nacht ieder uur wakker gemaakt te worden. Er is namelijk een verhoogd risico op een hersenbloeding en dit wordt zo gecontroleerd. Als een persoon bij het wakker maken anders reageert dan normaal dan dient er 112 gebeld te worden. De stappen bij een hersenschudding op een rijtje:

  • Laat een arts altijd een hersenschudding vaststellen en bel 112.
  • Neem voldoende rust en eventueel de eerste dagen volledige bedrust.
  • Wek een persoon met een hersenschudding iedere twee uur om te controleren of deze geen hersenbloeding heeft.

Behandeling hersenkneuzing

Een hersenkneuzing is in principe bijna hetzelfde als een hersenschudding alleen nu is het weefsel door de schudding ook beschadigt. Dit kan worden vastgesteld met een MRI scan. De behandeling van een hersenkneuzing is per persoon verschillend. Het herstel kan verschillend per persoon tot wel twee jaar duren. Als eerste is er rust nodig, maar daarnaast is het soms nodig om bepaalde zaken helemaal opnieuw aan te leren. Zo dient spraak of beweging opnieuw geleerd te worden. Hierbij wordt de patiënt behandeld door een fysiotherapeut. Het is afhankelijk van de beschadiging en situatie welk behandelplan wordt vastgesteld. In de eerste maanden zal het herstel snel gaan hierna duurt het steeds langer voor je goed hersteld.

Behandeling schedelfractuur

De behandeling van de schedelfractuur is afhankelijk van de situatie. In de meeste situaties heelt de breuk vanzelf en is alleen rust nodig. Soms ontstaan er bloedingen door de breuk en deze stolsels dienen weggehaald te worden door artsen. Het bewustzijn en de reactietijd wordt door artsen daarom ook voor een langere periode gecontroleerd. Zodat artsen er zeker van zijn of de schedel nog goed functioneert. In de meeste situaties bestaat de behandeling vooral uit rust en een regelmatige controle.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…