Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe een hoofdletsel voorkomen?

Olivier
4 min read

Sporten is natuurlijk goed voor onze gezondheid. We willen natuurlijk niet bang zijn om te sporten. Je kan een hoofdletsel dus het beste proberen te voorkomen tijdens het sporten. Zo blijft sporten gezellig en voorkom je ernstig letsel. Ieder jaar lopen nog ongeveer 76.000 sporters hoofdletsel op tijdens het sporten. Daarvan komen er 14.000 in het ziekenhuis terecht. Door informatie in te winnen om hoofdletsel te voorkomen kunnen we het aantal ongevallen tijdens het sporten verlagen. Vooral licht hoofdletsel wordt vaak onderschat met blijvende schade tot gevolg. Probeer dus hoofdletsel zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht het toch ontstaan dan is het belangrijk om direct stappen te ondernemen. Vooral bij voetbal, schaatsen, paardrijden, wielrennen en zwemmen ontstaan de meeste hoofdletsels.

Hoofdletsel bij fietsers voorkomen

Wielrennen of gewoon recreatief fietsen het zijn twee sporten die veel hoofdletsel veroorzaken in de praktijk. Met wielrennen behaal je al snel hoge snelheden. Als je vervolgens van de fiets valt en ergens tegen aanvalt dan kan dit hoofdletsel veroorzaken. Wielrenners rijden gelukkig vaak wel met een helm om hoofdletsel te voorkomen. Alleen recreatieve fietsers doen dit vaak niet. Ze denken dat hoofdletsel bij hun niet voorkomt omdat ze geen hoge snelheden behalen. Toch kan het altijd gebeuren dat je valt en zelfs met een lage snelheid tegen een voorwerp botsen kan hersenletsel veroorzaken.

Daarnaast zit een ongeluk in een klein hoekje en kan je zelfs geraakt worden door een auto. Een ongeluk met een auto en een fietser veroorzaakt vaak al snel hoofdletsel. Een helm kan dit voor een deel voorkomen, maar het kan ook handig zijn om reflecterende kleding te dragen. Zorg tevens voor een goed werkende verlichting en eventuele reflectoren in de spatborden. Zo val je beter op en kan je zelfs hoofdletsel voorkomen. Een overzicht van hoofdletsel voorkomen op de fiets:

  • Helm dragen zelfs bij recreatief fietsen.
  • Reflecterende kleding zodat je opvalt voor auto’s.
  • Goed werkende fietsverlichting
  • Spatbord reflectoren.

Hoofdletsel bij schaatsen voorkomen

Zelfs als je goed kan schaatsen of alleen recreatief schaatst kan er hoofdletsel ontstaan. De ondergrond waarop je schaatst is erg hard en zodra je valt kan je met je hoofd op het ijs klappen. Natuurlijk kan er ook een botsing ontstaan tussen jezelf en een andere schaatser. Door deze botsing kan er hoofdletsel ontstaan. Al kan je nog zo goed zelf schaatsen een ongelukje zit helaas in een klein hoekje. Dit ongelukje kan zowel bij kinderen als volwassenen ontstaan.

Probeer hoofdletsel bij schaatsen dus altijd te voorkomen. Het wordt aangeraden om ten alle tijden een helm te dragen. Zelfs als je puur een recreatieve schaatser bent. Zet jezelf er overheen dat je een goede schaatser bent want hoofdletsel kan zelfs door iemand anders ontstaan. Dankzij een helm wordt de klap opgevangen en ontstaat er minder letsel. De kans op hoofdletsel is nog aanwezig, maar is niet direct dodelijk dankzij de helm.

Hoofdletsel bij paardrijden voorkomen

Paardrijden is één van de sporten waar de meeste hoofdletsel voorkomt. Dit heeft vooral te maken met de onverwachte bewegingen die een paard kan maken. Hierdoor kan je als ruiter van het paard vallen en op de grond terecht komen met je hoofd. Dit gaat vaak gepaard met een hoge snelheid, waardoor de klap een grote impact heeft op het hoofd. Hoofdletsel is zonder een goede cap onvermijdelijk. Veel ruiters dragen de cap bij iedere rit, maar het is ook belangrijk dat de cap goed past. Vooral bij kinderen verzuimen ouders vaak om te controleren of de cap nog wel past. Als de cap niet goed past dan zijn ongelukken bij een valpartij onvermijdelijk. Zorg er dus voor dat je hoofdletsel voorkomt met een goed passende cap. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…