Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een gezond lichaam in een gezonde woning: 7 tips om je woning gezonder te maken

Lore
4 min read

Helaas bevinden er zich in onze woningen nogal wat schadelijke stoffen en deeltjes, ook al zien, ruiken of voelen we dat niet. Die vervuiling ontstaat op verschillende manieren en vaak kunnen we er maar moeilijk aan ontkomen: zo kunnen koken, schoonmaken of bepaalde hobby’s de lucht in huis vervuilen; je meubels en vloerbekleding kunnen schadelijke stoffen afgeven en ook van buitenaf kunnen schadelijke stoffen je woning binnendringen (denk bijvoorbeeld aan industriële uitlaatgassen).

Toch zijn er een aantal manieren waarop je je woning gezonder kan maken. Met onderstaande tips verminder je alvast de kans op astma, allergieën en andere gezondheidsproblemen veroorzaakt door een vervuild binnenklimaat!

Luchten en ventileren

Zet zeker elke dag even je raam en/of deur open om een korte, frisse luchtstroom te creëren. Door vaak genoeg te verluchten voorkom je dat vervuilende stoffen zich ophopen. Woon je langs een drukke weg of een ander gebied met veel luchtvervuiling? Probeer dan toch af en toe te verluchten, maar bijvoorbeeld buiten de spitsuren of zet enkel de ramen open die niet uitgeven op de bron van luchtvervuiling. Verlucht ook tijdens de winter, maar laat het niet te koud worden (streef naar minstens 15 graden om condensatie te vermijden).

Ventileren doe je dan weer best 24/24. In nieuwere woningen kan je daartoe een ventilatiesysteem inschakelen, in oudere woningen kan geventileerd worden via verluchtingsroosters of ramen op kier/kiep. Op deze manier voer je voortdurend verse lucht aan, terwijl de vervuilde lucht afgevoerd wordt.

Ventileer en verlucht zeker vochtige ruimtes

Niet alleen vervuilende stoffen, maar ook vocht in huis kan je binnenklimaat aantasten. Vocht in huis is immers niet enkel nadelig voor je wooncomfort, het kan ook aanleiding geven tot bepaalde gezondheidsklachten en schimmelgroei (wat eveneens je gezondheid kan schaden).

Bovendien gedijt huisstofmijt goed in een vochtig klimaat. Huisstofmijt kan vervelende allergische reacties veroorzaken, waardoor je er alle baat bij hebt om de meest vochtige ruimtes in je huis zoals je badkamer, keuken, slaapkamer (’s nachts produceer je veel vocht) en waskamer (zeker als je je was in huis laat drogen) voldoende te ventileren en verluchten.

Poetsen, maar met de juiste producten

Om je huis gezond te houden moet je stof en schimmel vermijden. Regelmatig stofzuigen en afstoffen is dus een must; ook bovenop en achter meubels. Check ook af en toe de voegen in de badkamer op schimmel.

Gebruik tijdens het poetsen zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen (die je ofwel zelf maakt of koopt). Andere schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld met gevarendriehoek) kunnen immers schadelijke stoffen in huis binnenbrengen.

Niet roken

Roken is erg ongezond, ook voor de niet-rokers om je heen. Door binnen te roken blijven er dan ook allerlei giftige stoffen in de lucht hangen. Bovendien maakt met het raam open roken maar weinig verschil. Probeer dus te stoppen met roken of rook uitsluitend buiten (ver van open ramen).

Vermijd bepaalde producten

Verder zijn er verschillende, op het eerst zicht ongevaarlijke, producten die niettemin schadelijke stoffen in je huis kunnen binnenbrengen. Denk aan de rook van (geur)kaarsen en wierook, de damp van lijm en verf, luchtverfrissers… Probeer deze producten dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Moet je voor je hobby toch af en toe iets lijmen of verven? Doe dat dan bij een open raam.

Zet je huis vol luchtreinigende planten

Sommige planten zijn super schoonmakers. Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en geven je schone lucht terug. Door bijvoorbeeld een lepelplant, sanseveria, drakenplant etc. in je kamer te zetten maak je je leefomgeving een stuk gezonder.

Koop een luchtreiniger

Last but not least: om je lucht in huis echt volledig te optimaliseren kan je ook een luchtreiniger aanschaffen. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar een aanrader vinden wij de Dyson Pure Cool: deze luchtreinigingsventilator (hij biedt dus ook verkoeling) detecteert en verwijdert automatisch tot wel 99,95% van de verontreinigende stoffen en allergenen zo klein als 0,1 micron uit de lucht. Door Air Multiplier™ technology en de 350 graden oscillatie wordt er per seconde 290 liter lucht doorheen de kamer verspreid. Zo ben je zeker dat de lucht in huis steeds van topkwaliteit is!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…