Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Ik eet zo graag’ van Pascale Naessens te delen.
Pascale Naessens is auteur van verschillende kookboeken, waarin de focus telkens ligt op eenvoudige en gezonde recepten. In haar nieuwe boek ‘Ik eet zo graag’ brengt ze een statement dat gezond eten ook gewoon lekker is. Naessens’ kookfilosofie gaat niet om wat je niet mag eten, maar wél over graag eten en volop genieten. ‘Ik eet zo graag’ ligt sinds eind augustus in de winkels. Voor degene die nog twijfelen, hieronder delen we drie recepten. Smakelijk!
1. Gebakken aubergine met halloumi, knoflook en noten
Benodigdheden
• 1 grote aubergine (400 g)
• 1 pakje halloumi (200 g)
• 60 g walnoten
• Grote handvol bladpeterselie (30 g)
• Sap van ½ citroen
• 2 knoflookteentjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de aubergine in plakken van een dikke centimeter. Smeer ze rijkelijk in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Hak de noten en de bladpeterselie grof, de knoflookteentjes fijn.
- Snijd de halloumi in blokjes en bak ze een paar minuten in wat olijfolie tot ze bruin worden.
- Voeg de noten, de peterselie en de knoflook toe, giet er eventueel nog wat olijfolie bij en voeg het citroensap toe. Kruid alleen met zwarte peper (halloumi is al zout).
- Leg de plakken aubergine op een serveerschaal en schik het noten-kaasmengsel erop.
2. Varkenshaasje met prinsessenboontjes, asperges en een sinaasappelsausje
Benodigdheden
• 1 varkenshaasje (300-400 g)
• 1 bundel groene asperges
• 100 g prinsessenboontjes
• Krulpeterselie (afwerking)
Voor het sausje:
• 3 cm gember
• 1 grote sinaasappel
• 2 eetlepels milde mosterd
• 3 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd het onderste harde gedeelte van de asperges weg en halveer ze.
- Verwijder het steeltje van de prinsessenboontjes. Doe de boontjes in een pan en giet er water bij tot ze net onderstaan. Giet er ook een scheut olijfolie bij. Zet een deksel op de pan en laat koken.
- Als de prinsessenbonen beetgaar zijn, giet je het water af. Zet de pan weer op het vuur, en giet er wat olijfolie bij en voeg de asperges toe. Kruid met peper en zout. Roer af en toe en bak de groenten tot ze gaar zijn.
- Kruid het varkenshaasje met peper en zout en bak het rondom bruin in kokosvet of boter. Zet het vuur lager en laat het nog 8 tot 10 minuten rustig verder bakken (zie tip). Draai het regelmatig om of overgiet het regelmatig met het hete vet.
- Maak het sausje. Rasp de gember en doe het in een kommetje samen met het sap van de sinaasappel, de mosterd, olijfolie, peper en zout. Roer goed. Doe het mengsel in een pannetje, breng aan de kook en laat de saus indikken. (Je kunt hier eventueel de jus en de braadsappen van het vlees aan toevoegen, maar alleen als die niet verbrand zijn!)
- Haal het varkenshaasje uit de pan het laat het even rusten (zie tip).
- Schik de groenten op een schaal of op de borden. Snijd het vlees in plakjes van een centimeter en schik ze op de groenten. Giet de saus erover en werk af met fijngesneden peterselie.
Tip!
Gebruik om je varkenshaasje te bakken kokosvet of boter; die vetten kunnen hogere temperaturen aan zonder te verbranden. Kleur het vlees eerst op een hoog vuur, ongeveer 5 minuten aan elke kant, verlaag vervolgens het vuur en laat het, afhankelijk van de dikte, nog 8 tot 10 minuten bakken als je het vlees rosé wilt, of nog iets langer als je het helemaal doorbakken wilt. Houd het vlees goed in de gaten en overgiet het regelmatig met het bakvet. Laat het vlees een paar minuten rusten, weg van het vuur, voor je het in plakjes snijdt, zodat de sappen zich weer kunnen verdelen over het vlees (anders verlies je te veel vleessap).
3. Frambozencheesecake
Benodigdheden voor een klein taartje van vier porties
• 125 g verse frambozen
• 120 g Philadelphia
• 1 groot ei
• 1 of 2 eetlepels suiker (xylitol of erythritol)
• 8-tal gevriesdroogde frambozen (zie tip)
Voor de bodem:
• 40 g havermout
• 60 g macadamianoten
• 20 g kokosvet
Nodig: bakpapier en bakvorm met een diameter van 16 cm
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Stoof de verse frambozen met een klein scheutje water tot een stroop (houd 3 frambozen opzij voor de afwerking).
- Maal de macadamianoten met de havermout fijn in een hakmolentje en voeg het kokosvet toe. Bekleed de bakvorm met bakpapier, doe het noten-havermoutmengsel erin en strijk plat met de bolle kant van een lepel. Druk stevig aan.
- Meng het ei met de suiker, voeg de Philadelphia toe en meng tot een homogene massa. Giet dat op de bodem in de bakvorm. Voeg de frambozenstroop in dotjes toe en meng heel kort met de achterkant van een lepel (zie tip).
- Zet de taart ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven of tot de bovenkant in het midden gaar is.
- Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen voor je ze uit de vorm haalt (sorry, je zult even geduld moeten oefenen, anders valt hij uit elkaar. :-)) Werk af met verkruimelde gevriesdroogde frambozen en een paar verse frambozen.
- Geniet van deze uitzonderlijk lekkere taart.
Tip!
Het is mooier en lekkerder als de frambozenstroop niet helemaal door het deeg gemengd is, zodat de cheesecake niet helemaal egaal roze kleurt, maar alleen hier en daar roze is. Voeg daarom de stroop in dotjes toe en roer een paar keer met de achterkant van een lepel erdoor, zodat de stroop wel verdeeld is over de taart maar niet helemaal gemengd.
Tip!
Vriesdrogen is een techniek waarbij al het water uit het fruit wordt gehaald door het eerst te bevriezen. Daardoor wordt het fruit of worden de groenten licht, droog en knapperig . De smaak is een beetje anders, eerder intenser. Niet alle gevriesdroogde groenten en fruit zijn gemakkelijk te vinden, maar gevriesdroogde frambozen meestal wel. Ze zijn ideaal om desserts mee af te werken.
Tip!
Eet je keto? Vervang de havermout dan door amandelmeel.