Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Makkelijk & Snel’

Birte Govarts
7 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Makkelijk & Snel’, het splinternieuwe kookboek van de Nederlandse Brenda Hoff, te delen. Lekker, gezond én binnen de dertig minuten op tafel (hallelujah!).

De Nederlandse Brenda Hoff kookt gerechten zonder poespas, bereid met toegankelijke ingrediënten die je gewoon in de supermarkt om de hoek koopt. Vandaag schotelen wij jullie drie heerlijke recepten uit haar eerste kookboek ‘Makkelijk en Snel’ voor.

1. Courgetterolletjes met ricotta 

Bereidingstijd: 20 min + 20 min in de oven 

Benodigdheden voor 4 personen 

  • 2 courgettes in plakken geschaafd 
  • 600 g passata (gezeefde tomaten) 
  • 3 tl Italiaanse kruiden 
  • 350 g ricotta
  • 60 g Parmezaans kaas geraspt 
  • 1 bol mozzarella in stukken 
  • olijfolie om in te bakken en in te vetten 
  • zout en peper 

Bereidingswijze

  • Bestrooi de plakken courgette met zout en laat ze 10 minuten liggen om te zweten. Dep het vocht er met keukenpapier af. 
  • Verwarm de oven op 180° C en vet een ovenschaal in. 
  • Verdeel de passata over de ovenschaal, breng de saus vervolgens op smaak met zout en peper en voeg 2 theelepels van de Italiaanse kruiden toe. 
  • Roer de ricotta los en breng deze op smaak met peper en zout, voeg een theelepel Italiaanse kruiden en de Parmezaanse kaas toe. 
  • Verdeel een lepel van het ricottamengsel over het uiteinde van een plak courgette en rol deze vervolgens op. Herhaal dit met de andere plakken.
  • Verdeel de courgetterolletjes over de ovenschaal met passata. 
  • Verdeel de mozzarella over de courgetterolletjes en verwarm vervolgens de schotel voor 20 minuten in de oven. 

2. Plaattaart met rode biet en geitenkaas 

Bereidingstijd: 20 min + 25 min in de oven 

Benodigdheden voor 4 personen 

• 2 rollen bladerdeeg (270 g per stuk) 
• 250 g ricotta 
• 6 takjes tijm, gerist 
• 21/2  el honing 
• 600 g rode biet voorgekookt in plakjes 
• 120 g zachte geitenkaas, verkruimeld 
• 6 el pijnboompitten
• 1 ei, losgeroerd 
• 120 g rucola 
• zout en peper 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200° C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. 
  • Rol het bladerdeeg uit en leg dit op de bakplaten. Vouw de randjes van het bladerdeeg naar binnen zodat je een opstaand randje krijgt. 
  • Roer de ricotta los en roer hier de blaadjes van 2 takjes tijm en 1 eetlepel honing door. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Besmeer de bodem van het bladerdeeg (dus niet de randjes) met een laagje ricotta. Beleg de ricotta vervolgens met plakken rode biet en verdeel hierover de verkruimelde geitenkaas. Bestrooi met de overige tijmblaadjes en pijnboompitten. 
  • Bestrijk de rand van de taart met losgeklopt ei. Bak de plaattaart voor 25 – 30 minuten in de oven tot de bodem gaar en krokant is.
  • Maak de plaattaart af door de overige honing erover te verdelen en bestrooi de plaattaats als laatste met rucola. 

Tip:

Hou je niet van rode bieten? Deze plaattaart kan je natuurlijk ook beleggen met andere voorgekookte groenten, denk aan pompoen, bloemkool en broccoli. 

3. Spaghetti met kippengehaktballetjes 

Bereidingstijd: 20 min. 

Benodigdheden voor 4 personen

  • 400 spaghetti 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 2 courgettes, in reepjes 
  • 1/2 citroen, geraspt en geperst 
  • 40 g Parmezaanse kaas, geraspt 
  • 150 g kookroom 
  • 7 g verse basilicum, fijngesneden
  • olijfolie om in te bakken 
  • zout en peper

Voor de gehaktballetjes

  • 250 g kippengehakt 
  • 1 teentje look, geperst 
  • 1 ei 
  • 3 el paneermeel 
  • 40 g Parmezaanse kaas, geraspt 
  • 1 1/2 tl Italiaanse kruiden 
  • zout en peper 

Bereidingswijze

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. 
  • Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes, kneed vervolgens goed door. Draai mooie, ronde gehaktballetjes van het mengsel. Verwarm olie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom aan en gaar. 
  • Verwarm olie in een andere koekenpan of hapjespan. Fruit de ui hierin aan tot dat deze glazig is, voeg dan de courgettereepjes toe en bak deze gaar. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Voeg citroenrasp en – sap toe en roer de Parmezaanse kaas erdoor. Voeg dan de kookroom toe en Verwarm deze mee. roer als laatste de gekookte spaghetti door het mengsel, samen met 1/2 van de basilicum. 
  • Garneer de spaghetti met verse basilicum en een beetje extra geraspte Parmezaanse kaas en serveer met de kippengehaktballetjes. 

Tip:

  • Ook lekker om de gehaktballetjes te vervangen door blokjes zalm. 
  • Ga je voor vegetarisch, vervang de gehaktballetjes door vegetarische balletjes. 

Makkelijk & Snel van Brenda Hoff (Edicola Culinair, € 19,95)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…