Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Zilt’ van Anette van Ruitenburg, Ellen van Straten en Sabien Bosman te delen.
Zilt, het is misschien een smaak dat je niet direct kan thuisbrengen. De auteurs van dit boek geloven dat zilte ingrediënten waanzinnig veel kunnen doen met een gerecht. Daarnaast stimuleren ze met het boek het zelf telen en bereiden van groenten, net zoals het herkennen van groenten in de natuur.
1. Scones met zeekraal
Benodigdheden voor 10-12 scones
- 50 gram zeekraal, klein gesneden
- 100 gram zachte boter
- 250 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- Snufje zout, niet te veel vanwege de kaas en zeekraal
- 75 gram gemalen oude kaas
- 1 ei
- 2 eetlepels zure room, karnemelk of volle kwark
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Roerbak de zeekraal kort in een beetje boter.
- Bakpoeder met bloem in een kom doen en zout toevoegen. Vervolgens gaan boter, zeekraal en de geraspte kaas erbij. Met de handen, tussen de vingertoppen, het deeg verkruimelen.
- Bewaar de helft van het ei voor het bestrijken van de scones. Klop de rest van het ei los in een kom en voeg de twee eetlepels zuivel toe.
- Kneed het deeg met de handen door tot het een soepele bal is geworden en niet meer aan de handen plakt.
- Wanneer het deeg te droog is kan er nog een eetlepel zuivel toegevoegd worden.
- Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van 1 ½ à 2 centimeter dik. Steek dan rondjes uit met een glas of steker; het deeg moet zo min mogelijk gekneed of ingedrukt worden anders rijzen de scones niet goed.
- Leg de scones op een met beboterd bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze dun met het overgebleven ei.
- Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.
2. Tabouleh op een zilt bedje
Benodigdheden voor tabouleh
- 75 gram bulgur
- ½ liter groentebouillon, warm
- 4 (zilte) rijpe tomaten, in blokjes
- 2 lente uitjes, in ringen
- 1 flinke hand zilte rucola, fijngesneden
- 2 eetlepels fijngesneden zeevenkel op zuur
- 50 gram zeekraal, niet te fijn gesneden
- 1 of 2 citroenen, rasp en sap (afhankelijk van hoe zuur je het wilt)
- 4 eetlepels koolzaad- of olijfolie, extra als je het smeuïger wilt
- Zout en peper
Benodigdheden voor zilt bedje
- 200 gram Nieuw-Zeelandse spinazie (of gewone wilde), de dikste steeltjes verwijderen
- 50 gram lamsoor
- 50 gram strandbietblaadjes, grote bladeren grof gesneden
- 2 eetlepels koolzaadolie
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
- Gebruik een diepe koekenpan, laat er de olie in heet worden. Dan de bulgur erbij, roer af en toe voor ongeveer 5 minuten, laat het niet aanbranden.
- Het gas uitdoen en de warme bouillon erbij gieten. Laat het nu met een deksel op de pan minstens een uur staan. De bulgur zuigt het vocht op en wordt zo gaar.
- Meng de groenten, citroenrasp- en sap in een schaal en spatel er de afgekoelde bulgur door.
- Zout en peper toevoegen en extra citroensap en/of olie naar smaak toevoegen.
- Roerbak de groenten een paar minuten in de warme olie.
- Bestrooi met wat grof zout en versgemalen peper.
3. Chocoladeschotsen
Benodigdheden
- 200 gram pure chocolade, 80%
- 5 gram gemengde bloemen, zilte kruiden, gedroogd zeewier
- 10 gram gemengde zaden, zoals lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten
- Handje geroosterde hazelnoten
- 10 gram maanzaad
Bereiding
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Voeg de zaden, noten en pitten en gedroogd zeewier toe.
- Spreid de chocolade gelijkmatig uit op een met bakpapier beklede plaat en laat hard worden.
TIP
Je kunt ook takjes zeekraal in de gesmolten chocolade dopen en op bakpapier hard laten worden. Dit geeft een leuk effect en kan gebruikt worden als decoratie.
TIP
Dit kan ook met witte chocolade gemaakt worden.