Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe begin je een goed gesprek met een onbekende?

Anja
2 min read

De wereld wordt steeds individualistischer. Hoe begin je vandaag de dag nog een goed gesprek met iemand die je niet kent?

1. Wees jezelf

Doe je niet anders voor dan je bent. Als je onverwacht uit de hoek komt, kan iemand dat als snel als ‘eng’ opvatten. Dat is wel subjectief; het hangt van de context af. Op een feestje gelden andere normen dan bijvoorbeeld op een bankje in het park.

2. Vermijd taboes

Als je gesprek niet meer inhoud heeft dan: ‘Hallo-alles-goed-ja-met-jou’ dan is het niet bepaald kleurrijk. Een goed gesprek loopt niet vast. Je kunt best zoeken naar woorden, maar het mag geen ongemakkelijke stiltes opleveren. Het weer is een behoorlijk cliché, maar wel effectief. Iedereen vindt daar wel iets van. Of muziek, vakantie, feestjes etc.  Pas op met taboes; dat is geen slimme start van een gesprek. Dat kan later, maar niet aan het begin. Je weet niet hoe de ander daarover denkt.

3. Stel je open

Jezelf openstellen is van groot belang. Dit geldt voor zowel je verbale houding als je non-verbale houding. Met non-verbale communicatie – benen, handen, armen, gezichtsuitdrukking – zeg je meer dan je denkt! Als je met je armen over elkaar zit, geeft dat een gesloten houding aan. Als je vriendelijk kijkt, roept dat positieve reacties op. Probeer het maar eens!

4. Stel ook open vragen

Een open verbale communicatie maakt een wereld van verschil. Als je steeds gesloten vragen stelt, krijg je ook gesloten antwoorden. Je bent dan meer met een interview bezig, dan een kleurrijk dialoog. Stel dus open vragen. Vang van je gesprekspartner op waar hij of zij enthousiast van wordt. Daar kun je op inspelen.

 

Het beste gesprek ontstaat als je het niet forceert. Mocht het met deze tips alsnog niet lukken; geen paniek. Als iemand echt niet wil, ga je gewoon met iemand anders het gesprek aan. Potentiële gesprekspartners zijn er genoeg!

 

 

 

 

 

 

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…