Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kun je ten volle genieten op vakantie? 11 tips!

Irma Kroon
7 min read

De vakantieperiode is een periode waar iedereen vaak reikhalzend naar uit kijkt. Vaak staat er een reis op de planning, maar je kunt ook prima thuis een vakantie vieren. Vakantie draait dan ook vaak om ontspannen en genieten. Om ervoor te zorgen dat je ook volledig kunt genieten tijdens jouw vakantie, geven we je nu alvast wat tips die je hiervoor kunt gebruiken.

1. Plan vooraf leuke of ontspannende activiteiten

De voorpret kan vaak al beginnen als je een vakantie hebt geboekt of een bestemming hebt uitgekozen. Zo kun je al kijken welke activiteiten je op de locatie van jouw bestemming wilt ondernemen en wat er te beleven valt.

Bij de voorpret horen ook zaken als het inpakken van de koffer of tas als je weggaat. Vertel aan anderen wat je gaat doen tijdens jouw vakantie. Blijf je thuis, plan dan leuke dagjes met verschillende activiteiten zodat je daar voorpret aan kunt beleven.

2. Zorg dat je uitgerust bent

De vakantie draait vaak om ontspannen en relaxen. Het is wel belangrijk om uitgerust aan je vakantie te beginnen. Als je aankomt op een bestemming en dan nog tot rust moet komen van je drukke leven, dan kan het zijn dat je daar en paar dagen voor nodig hebt.

Zeker als je in het dagelijks leven met veel spanning te maken hebt, is uitgerust op vakantie belangrijk. Neem desnoods een paar dagen eerder vrij voordat je vertrekt.

3. Doe waar je zelf zin in hebt

Een belangrijke tip die je kunt gebruiken is je volledig kind proberen te voelen, lekker doen waar je zelf zin in hebt. Sta open voor nieuwe dingen en probeer niet te veel te plannen.

Doe dan ook dingen waar je echt gelukkig van wordt. Houd je van activiteit, zoek dit dan op tijdens je vakantie. Wil je liever ontspannen en lezen, neem daar dan de tijd voor.

Doe waar je zin in hebt
Doe waar je zin in hebt

4. Geef elkaar de ruimte

Vaak ga je met meerdere personen op vakantie. Gun elkaar tijdens de vakantie dan ook de ruimte die je nodig hebt. Dat kan dus betekenen dat je ook momenten alleen doorbrengt of dat sommige dingen net iets anders lopen dan dat je zelf had verwacht.

Het is belangrijk om duidelijk te hebben wat de wensen zijn van iedereen die meegaat op vakantie zodat je daar volledig aandacht aan kunt schenken voor iedereen.

5. Laat je werk los

Om echt ontspannen aan een vakantie te kunnen beginnen, is het noodzakelijk dat je het werk dat je doet volledig los kunt laten. Dit klinkt voordehand liggend, maar het is in veel gevallen best moeilijk.

Zorg ervoor dat je de laatste dagen voor je vakantie niet te veel afspraken plant en dat je zo min mogelijk zaken hoeft af te ronden. Open tijdens de vakantie ook je werkmail niet, dat kan wachten totdat je weer aan het werk bent.

Laat alles los en geniet!
Laat alles los en geniet!

6. Doe niks

Dit is waarschijnlijk ook een tip waarvan je denkt dat het logisch is, maar toch een belangrijke om aan te houden.

Zorg ervoor dat je ook momenten hebt dat je niks hoeft. Lekker luieren of relaxen bij een zwembad bijvoorbeeld.

7. Ga naar buiten

Als je op vakantie bent dan is het lekker om buiten te zijn. Vaak ben je dat al als je op een zonnige bestemming bent. Als er natuur in de omgeving is, neem daar dan ook de tijd voor.

Ga lekker wandelen door het bos of langs het strand. Ben je in een stad, huur dan een fiets en verken de plaats op deze manier.

8. Denk voor de vakantie aan de terugkomst

Vaak komen we terug van vakantie en gaan we gelijk weer aan de slag. Als je voor de vakantie nadenkt over de terugkomst, dan kun je ook beter ontspannen.

Houdt bijvoorbeeld een extra dag vrij na thuiskomst. Dan kun je in alle gemak de was doen, de post doornemen en alle spullen van vakantie opruimen zonder dat je daar stress over hoeft te krijgen.

9. Laat de telefoon links liggen

Voor veel mensen is het gebruik van een mobiele telefoon of tablet dagelijkse kost. Als je erop gaat letten zul je merken dat je waarschijnlijk zelf ook veel meer tijd doorbrengt met het apparaat dan je zelf verwacht.

Laat de telefoon dan ook links liggen tijdens de vakantie. Neem hem bijvoorbeeld niet mee als je even de deur uitgaat en kijk alleen bij terugkomst of je een gemiste oproep hebt.

Sociale media, nieuws, spelletjes en berichten kunnen allemaal wachten tot na de vakantie. Zo heb je ook meer tijd voor elkaar.

10. Neem lang genoeg vakantie

De vakantie is nodig om volledig op te kunnen laden. Zorg er dan ok voor dat je lang genoeg vakantie hebt. Ben je van plan om op dinsdag bijvoorbeeld te vertrekken, neem dan op maandag ook vrij.

Op die manier heb je drie dagen langer vakantie, terwijl daar vaak maar 1 extra vakantiedag voor nodig is.

11. Nagenieten

Ook nagenieten is een belangrijk onderdeel van het volledig kunnen genieten van een vakantie. Als je thuis bent van de reis probeer het gevoel en ritme de eerste tijd dan aan te houden zoals op vakantie. Ga lekker buiten zitten en eten bijvoorbeeld.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…