Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoofd leegmaken met meditatie: 5 (niet-zweverige!) tips voor beginners

Lore
5 min read

We gaan massaal naar de fitness voor onze lichamelijk gezondheid. Maar dan moeten we toch ook bezig zijn met onze mentale gezondheid? Meditatie helpt je je geest en lichaam te ontspannen. Twee vliegen in één klap. Ideaal voor wie het drukdrukdruk heeft. Maar hoe begin je eraan?

Van rush tot rust

We worden allemaal met deadlines en targets om de oren geslagen. Als we thuis komen moeten we het huishouden draaiende houden en ons sociaal leven en lichaam onderhouden. De lat ligt hoog en we voelen constant druk om te voldoen aan de veeleisende norm.

Mooi vanbinnen en vanbuiten

Meditatie kan je helpen om weer in balans te komen en in stilte stoom af te blazen. Tijdens een sessie trek je je voor een moment terug uit de wereld en staat de tijd eventjes stil. Je schudt de ballast van je af. Je ademhaling vertraagt, je spaart zuurstof en je maakt minder stresshormoon aan. Dat komt niet alleen je huid maar ook je geest ten goede. Je ziet situaties nadien vaak veel helderder.

Maar hoe begin je eraan?

Mediteren wordt vaak geassocieerd met zweverige muziek en een kamer vol wierook. Dat hoeft nochtans niet. Het gaat ook niet per se om spiritualiteit en religie. Belangrijker zijn je ademhaling, houding en mindset. Je stopt gewoon even met wat je bezig bent en kijkt wat er gebeurt. Wij geven je vijf tips die je op weg helpen.

Gratis app

Weet je totaal niet wat je je moet voorstellen bij meditatie en ben je benieuwd naar de verschillende technieken? Installeer de gratis app Mindfulness en maak kennis met de basisprincipes van meditatie. Via deze app kan je ook een gepersonaliseerd meditatieschema opstellen en de voortgang van je meditaties bijhouden. Zo heb je een duidelijk doel voor ogen, wat motiverend werkt.

Wandelmeditatie

Meditatie kan gemakkelijk geïntegreerd worden in het dagelijkse leven. Wie weinig tijd heeft, kan aandachtig wandelen – bijvoorbeeld van je werk naar je auto – en mediteren. Je wandelt vertraagd en volgt met elke stap je ademhaling. Je bent er je bewust van dat je hier en nu loopt. Je wandelt niet gehaast of in gedachten.

Zitmeditatie

Maak je toch liever ’s ochtends vijf minuten vrij om in alle rust stilte in je hoofd te vinden? Zoek een rustig plekje in huis, zit comfortabel in kleermakerszit of een andere houding die makkelijk zit, ontspan je schouders en hou je rug mooi recht. Sluit vervolgens je ogen en focus op je ademhaling. De perfecte manier om de dag op een positieve en ontspannen manier te starten.

Geef jezelf tijd

Verwacht niet dat je meteen in gedachten verzonken zal zijn. Het is normaal dat je in het begin ook aan andere zaken denkt. Merk op dat je gedachten afdwalen en probeer je opnieuw te focussen op je ademhaling. Geef jezelf tijd. Rome is niet op één dag gebouwd.

Luister naar je geest en lichaam

Uiteindelijk bepaal jij zelf wanneer, hoe vaak en hoelang je mediteert. Luisteren naar je geest en lichaam zal je helpen om een stressvrij leven te leiden.

Sta voldoende stil bij hoe je je voelt

Meditatie kan je helpen om terug in balans te komen tijdens een drukke periode. Maar soms zie je ook gewoon niet in dat je in de gevarenzone zit of zelfs overbelast bent. Sta daarom voldoende vaak stil bij hoe je je voelt. Met deze test ontdek je bijvoorbeeld in een paar minuten al hoe het met jouw mentale veerkracht gesteld. Achteraf krijg je ook tips en hulp op maat van jouw situatie. Een aanrader!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…