Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Inge: ‘Door de coronamaatregelen kon ik mijn familie niet meer zien, waardoor ik me erg alleen voelde met mijn verdriet’

Gezond.be
4 min read

De coronamaatregelen brachten heel wat teweeg. Veel mensen werden zwaar geconfronteerd met de mentale gevolgen van deze crisis. Wij hadden een gesprek met Inge. Ze verloor haar man Raoul op kerstdag 2019 en voelde zich daardoor enorm eenzaam in de voorbije coronaperiode.

Inge verloor haar man na een lange strijd

Raoul werd ziek in 2012 en na talloze onderzoeken werd er slokdarmkanker vastgesteld. Daarna volgde er een rollercoaster van chemokuren en operaties. Eind 2018 werd hij genezen verklaard, maar kort nadien ging het weer mis. Er werd blaaskanker vastgesteld waardoor hij opnieuw een hele reeks zware behandelingen moest ondergaan. Maar die bleken te zwaar voor zijn verzwakte lichaam. Hij stierf in het ziekenhuis ten gevolge van een massieve longbloeding.

Enorme invloed van de opgelegde maatregelen

Tussen kerstmis en nieuwjaar kon Inge niets doen. Het was heel erg moeilijk om te eten, drinken en slapen. ‘Na Raouls dood moest er natuurlijk van alles geregeld worden. Ik had vaak het gevoel dat mijn man plots was gereduceerd tot een euroteken op een stuk papier. Dat maakte het rouwproces extra lastig. Gelukkig heb ik veel hulp gehad van mijn dochter. Ze heeft me overal mee naartoe gesleurd, want ik was niet in staat om het allemaal alleen te doen.’

‘Toen uiteindelijk alles ongeveer geregeld was, begon ik me wat beter te voelen. Maar toen kwam de coronacrisis en viel ik weer in een diepe put. De opgelegde maatregelen hebben een enorme invloed op mij gehad. Enerzijds zorgden ze voor veel rust omdat ik niet moest deelnemen aan het normale leven. Anderzijds zorgden de maatregelen ervoor dat ik te veel tijd had om na te denken. Op een bepaald moment dacht ik dat ik gek ging worden. Omdat ik er niet bij was toen mijn man stierf, had ik een enorm schuldgevoel. Ik had heel veel gedachten over zijn dood. Mentaal heeft dit voor mij een grote weerslag gehad.’

Inge haar rouwproces was erg zwaar, maar door de coronamaatregelen werd het alleen maar erger. ‘Door de maatregelen kon ik mijn familie niet meer zien, waardoor ik me erg alleen voelde met mijn verdriet. Er was niks meer om me aan vast te houden. Ik zag mijn dochter, kleinkinderen en moeder niet meer, wat toch wel een zware impact op me had.’

Gelukkig kon Inge rekenen op de steun van anderen. ‘Mijn familie en vrienden hebben me enorm geholpen. Eerst vanop afstand met videocalls en telefoontjes. Mijn beste vriend  zat vast in Griekenland, maar hij belde me dagelijks op om me moed in te spreken. Toen er werd bekend gemaakt dat bezoek was toegelaten op Moederdag, was dat een hele opluchting voor mij. Die dag was echt een kantelpunt. Het bezoek van mijn dochter, haar man en de kleinkinderen maakte me gelukkig. De versoepelingen geven me moed. Nu kan ik zeggen dat ik erdoor kom en dat het allemaal wel goed komt.’ Een rouwproces is op zich al een ontzettend moeilijke periode, maar de coronacrisis kan daar nog een schepje bovenop doen. In contact blijven met haar geliefden zorgde ervoor dat Inge zich mentaal ondersteund bleef voelen in deze kwetsbare periode.

Ben jij extra kwetsbaar tijdens deze moeilijke periode en heb jij soms ook het gevoel dat jouw schijfruimte vol is? Doe deze test en krijg tips om je mentale veerkracht een boost te geven.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…