Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van osteoporose

Camille
3 min read

Osteoporose is een aandoening die beter bekend staat als botontkalking. Bij deze aandoening wordt er meer bot afgebroken door het lichaam dan er aangemaakt wordt. Dit betekent simpelweg dat de botten minder sterk worden, waardoor je gemakkelijker botten kunt breken en eventueel ook verzakkingen kunt krijgen in belangrijke botten zoals de ruggenwervel.

Veel mensen weten wel wat botontkalking is, maar houden er geen rekening mee dat ook zij kans maken op het ontwikkelen van deze aandoening. Zo heeft 1 op de 3 vrouwen van 50 jaar of ouder botontkalking, terwijl 1 op de 5 mannen met deze aandoening rondloopt.

De symptomen van osteoporose

In het eerste stadium van de aandoening is osteoporose maar moeilijk te herkennen. Dit komt omdat de ontkalking zelf eigenlijk geen klachten geeft, simpelweg omdat je hier niets van voelt. Wat je wel merkt, is dat je gemakkelijker botten kunt breken. Maak je een val, dan heb je meer kans om je pols of heup te breken.

Daarnaast kun je door osteoporose te maken krijgen met verzakkingen van de botten. Dit is niet gevaarlijk, maar zorgt wel voor een andere lichaamsbouw. Tenslotte stijgt vanaf 55 jaar de kans op wervelfracturen. Dit kan leiden tot chronische pijn die de levenskwaliteit gevoelig kan verminderen. Indien meerdere wervelfracturen optreden dan kan de persoon een kromme rug krijgen en sneller krimpen.

Osteoporose: heb ik kans op deze aandoening?

In feite heeft iedereen kans om osteoporose te ontwikkelen en zeker als er niet voldoende calcium in het lichaam komt of calcium niet voldoende wordt opgenomen door het lichaam. Toch hebben bepaalde doelgroepen meer kans om deze aandoening te ontwikkelen, namelijk:

  • Mensen van 50 jaar en ouder.
  • Mensen die niet voldoende vitamine D binnenkrijgen. Deze vitamine ondersteunt het lichaam bij het opnemen van calcium uit voeding.
  • Mensen die niet voldoende bewegen.
  • Mensen die een of meerdere glazen alcohol per dag drinken.
  • Mensen die roken.

Vooral vrouwen van 50 jaar en ouder hebben een grotere kans op deze aandoening en dit heeft te maken met hun hormoonhuishouding. Komt de vrouw in de overgang, dan heeft zij minder oestrogeen in het lichaam en ook dit kan zorgen voor een verminderde calciumopname. Val je binnen bovenstaande risicogroepen, dan wordt aangeraden om goed te letten op de kwaliteit van je botten en eventueel preventief extra calcium en vitamine D3 in te nemen. Ook vitamine K2 en magnesium kunnen het lichaam helpen meer calcium op te nemen. Raadpleeg hiervoor het best je arts.

Lees ook

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…