Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nationale week zonder vlees: 3 vegetarische recepten van HelloFresh om duimen en vingers bij af te likken

Sien Vanneste
7 min read

De maand maart staat in het teken van de VeggieChallenge. Van 7 (vandaag dus!) tot en met 13 maart is het ook nog eens VeggieWeek. Heb jij geen flauw idee hoe je een lekkere vegetarische maaltijd op tafel moet toveren? Geen paniek! Wij mogen van HelloFresh drie recepten delen die sowieso in de smaak vallen. Wedden dat je je stuk vlees niet mist?

Curry-noedelsoep met kokosmelk

Ingrediënten voor twee personen

  • 1 rode peper
  • 1 rode ui
  • 400 gram Italiaanse groentemix
  • 5 gram verse koriander
  • 200 gram verse udonnoedels
  • 1 knoflookteen
  • 1 zakje gele currykruiden
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 40 gram gezouten pinda’s
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Peper en zout

Bereiding

  • Bereid een bouillon van per persoon: 1/2 bouillonblokje en 200 ml water. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de rode ui.
  • Verhit de zonnebloemolie in een soeppan op hoog vuur. Fruit de rode peper, de rode ui, de knoflook en de gele currykruiden 1 minuut. Voeg de groentemix toe en roerbak 4 minuten mee.
  • Voeg de kokosmelk en de bouillon toe aan de soeppan. Laat de soep op middelmatig vuur 5 – 7 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de koriander fijn en hak de pinda’s grof. Voeg in de laatste 3 minuten de udonnoedels toe aan de soep.
  • Breng de soep eventueel op smaak met peper en zout. Serveer de soep in kommen. Garneer met de koriander en de pinda’s.

Groentelasagne met zelfgemaakte roomsaus

Ingrediënten voor twee personen

  • 1 aubergine
  • 2 knoflooktenen
  • 200 gram spinazie
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 1 ui
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 100 milliliter kookroom
  • 200 gram verse lasagnebladen
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 2,5 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2,5 eetlepels bloem
  • Peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in plakken van maximaal 1/2 cm dik.
  • Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en wrijf in met het grootste deel van de olijfolie, peper en zout. Bak de aubergine 10 minuten in de oven. Laat de oven daarna aan. Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit de roomboter in een hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de bloem toe aan de hapjespan en bak al roerend 2 minuten. Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer met een garde tot de bouillon is opgenomen en de saus is ingedikt. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon. Roer de saus glad, breng aan de kook en laat koken totdat hij de consistentie van room heeft.
  • Voeg de gedroogde rozemarijn toe aan de saus en scheur de spinazie, eventueel in delen, klein boven de hapjespan. Laat al roerend slinken. Voeg als laatste de kookroom, 1/3 van de geraspte oude kaas en peper en zout naar smaak toe.
  • Vet de ovenschaal in met de overige olijfolie. Schenk een dun laagje saus in de ovenschaal. Bedek deze met lasagnebladen en verdeel er een paar plakken aubergine over. Herhaal tot bijna alle saus is gebruikt. Eindig met een laagje saus en bestrooi met de overige oude kaas. Bak de lasagne 25 – 35 minuten in de oven.
  • Laat de lasagne voor het serveren 3 minuten rusten, zodat de lasagne steviger wordt. Verdeel de lasagne over de borden.

Bloemkoolsteak met blauwekaas-topping

Ingrediënten voor vier personen

  • 125 gram champignons
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 300 gram half kruimige aardappelen
  • 10 gram verse bladpeterselie
  • 3 theelepels Midden-Oosterse kruidenmix
  • 10 gram walnootstukjes
  • 1 knoflookteen
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 bloemkool
  • 100 milliliter slagroom
  • 50 gram danablu
  • 2,5 eetlepels olijfolie
  • ½ roomboter
  • Peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in vieren. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng de champignons in een kom met de knoflook en per persoon: 1/2 el olijfolie en 1/2 tl gerookt paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
  • Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Was de aardappelen en snijd in parten. Meng in een kom de aardappel met de rozemarijn en 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout en verspreid over de helft van een bakplaat met bakpapier. Bak de aardappelen 15 minuten in de oven. Schep de aardappelen dan om en leg de champignons ernaast. Bak samen nog 15 – 25 minuten in de oven.
  • Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Snijd 2 plakken van 2 cm uit het midden van de bloemkool. De stam van de bloemkool blijft eraan zodat de roosjes er niet afvallen. Bewaar de bloemkool ‘steaks’ apart. Snijd de rest van de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkoolroosjes, afgedekt, in 10 – 12 minuten gaar, giet af en laat zonder deksel uitstomen.
  • Verhit per persoon: 1/4 el olijfolie en 1/4 el roomboter in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bestrooi de bloemkoolsteak met peper en zout en leg, zodra de olie goed heet is, voorzichtig in de pan. Bak in 1 – 3 minuten per kant goudbruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en laat de bloemkoolsteak nog 8 – 10 minuten garen. Keer halverwege om en bestrooi met nog wat zwarte peper.
  • Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn. Meng de gekookte bloemkoolroosjes, de helft van de bladpeterselie en per persoon: 50 ml slagroom en 1 tl Midden-Oosterse kruiden in een hoge kom. Pureer met een staafmixer tot een gladde, dikke saus. Doe de puree terug in de pan met deksel en houd op laag vuur warm tot het gerecht klaar is. Breng goed op smaak met peper en zout.
  • Verbrokkel de danablu en meng in een kleine kom met de overige bladpeterselie, de walnoten en de champignons tot een topping. Verdeel de bloemkoolpuree over de borden en leg de bloemkoolsteak erop. Serveer met de aardappelen en schep de blauwekaas-topping over de bloemkoolsteaks. Garneer met de overige Midden-Oosterse kruiden.
Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…