Als je een keer een letsel aan een geslachtsdeel hebt meegemaakt dan wil je slechts één ding en dat is het letsel in de toekomst voorkomen. Vooral voor mannen kan een letsel aan het geslachtsdeel problemen opleveren. Vrouwen lopen minder vaak letsel aan hun geslachtsdeel op. Bij mannen treden de letsels dan ook voornamelijk op aan de zaadbal. Dit komt doordat er bijvoorbeeld een bal of trap tegenaan gekomen is. Gelukkig kan je letsel aan geslachtsdeel voor een groot deel proberen te voorkomen. Helemaal voorkomen kan helaas lang niet altijd. Het is dus belangrijk om de meest efficiënte voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
Letsel voorkomen bij fysiek contact
Fair play is één van de basisregels om letsel aan geslachtsdeel te voorkomen. Als man weet je hoe pijnlijk een trap in het geslachtsdeel is. Ga dus niet opzettelijk een trap uitdelen aan andere mannen en doe aan fair play. Respecteer je medespelers en accepteer dat het natuurlijk allemaal gewoon een spelletje is. Het is dus geen gevecht wie de beste is, maar voorkom letsel bij fysiek contact en ga niet expres trappen in de zaadballen. Maak dus geen opzettelijke fouten als dit niet nodig is.
Letsel voorkomen bij vechtsport
Vechtsport is natuurlijk een heel ander verhaal. Bij sommige vechtsporten is het absoluut niet toegestaan om elkaar in de geslachtsdelen te trappen. Toch kan het natuurlijk ook per ongeluk gebeuren en dan blijf je achter met het letsel. Bij andere sporten is het zelfs toegestaan om elkaar overal te raken. Het is dus niet uitgesloten dat je een trap in het geslachtsorgaan krijgt. Sommige mannen stemmen hier wel over dat ze dit niet bij elkaar doen. Toch kan je het helaas nooit helemaal voorkomen. Het kan dus altijd gebeuren dat je als nog letsel oploopt bij het beoefenen van een vechtsport. Wil je dit toch voorkomen? Draag dan beschermende kleding tijdens het sporten. De geslachtsorganen en de bekkenzone van vrouwen kunnen beschermd worden met speciale kleding. Mannen dragen vaak ter bescherming een toque zodat de klap zoveel mogelijk geremd wordt.
Het dragen van een toque
Bij veel sporten wordt er gekozen voor een toque voor de bescherming van de geslachtsorganen. Door een toque te dragen kan je ervoor zorgen dat een klap voor een groot deel wordt opgevangen door de geslachtsbeschermer. Een toque kan gemaakt zijn van hout, metaal of plastic. Vooral bij balsporten wordt hiervoor gekozen om de geslachtsorganen te beschermen. Bij voetbal is het bijvoorbeeld heel normaal dat de keeper een toque draagt vanwege het grote risico van een bal in het kruis. Voetballers zelf dragen de toque vaak niet omdat het lastiger lopen zou zijn. Er kunnen soms zelfs blessures ontstaan bij veldspelers die een toque dragen. Bij vechtsporten is het ook heel normaal om een toque te dragen.
Voorkomen bekeninstabiliteit vrouwen
Naast een zwangerschap kunnen vrouwen ook door paardrijden of wielrennen last krijgen van bekkeninstabiliteit. Vaak gebeurt dit door een val tijdens het paardrijden of wielrennen. Het is belangrijk om tijdens het paardrijden of wielrennen altijd je eigen veiligheid in acht te nemen. Ga dus niet dingen doen die je nog nooit gedaan hebt. Bouw het sporten altijd rustig op en doe alleen nieuwe dingen uitproberen onder begeleiding. Natuurlijk kan een val van een paard altijd gebeuren, maar dit gebeurt vooral in het begin. Probeer eerst de basis goed te beheersen en hiermee bedoelen we natuurlijk een simpele draf.
Ga dus niet direct in gallop, maar zorg dat je eerst de techniek goed beheerst. Bij wielrennen is dit natuurlijk een ander verhaal, maar kan je wel goed nadenken over je snelheid. Ga niet direct voluit maar laat je lichaam langzaam wennen aan de andere snelheden. Zo kan je een val en mechanische bekkeninstabiliteit voorkomen.
Tips voor het voorkomen van letsel aan geslachtsdeel
- Draag beschermende kleding
- Speel altijd fairplay en ga niet expres op iemand intrappen
- Leer je sport goed kennen en ga niet direct voluit