Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De behandeling van Letsels aan je Geslachtsdeel

Olivier
4 min read

De behandeling is natuurlijk heel erg afhankelijk van het soort letsel dat je hebt opgelopen. Soms gaat het letsel gewoon met wat tijd weg. Andere letsels hebben wel een ingreep van een dokter nodig. Het is belangrijk om heel voorzichtig met letsels aan je geslachtsdeel om te gaan. Als je hier niet voorzichtig mee omgaat dan kan de schade groter worden dan je had gewild. Het is dus belangrijk om bij twijfel altijd direct een bezoekje aan de huisarts te brengen. Als er geen huisarts aanwezig is dan kan spoedeisende hulp zeker weten een idee zijn.

De behandeling van een stomp trauma aan de zaadbal

Eerste hulp is bij een stomp trauma aan de zaadbal het belangrijkste. In de meeste situaties verdwijnt de pijn vanzelf en zal je er niets ernstigs aan overhouden. Meestal blijft er dus geen schade over na een stomp trauma, maar dit kan zeker weten wel. De volgende eerste hulp kan je het beste uitvoeren bij een stomp trauma aan de zaadbal:

  • Stel het slachtoffer gerust.
  • Laat het slachtoffer op de rug liggen met de benen naar zich toegetrokken.
  • Oefen nu voorzichtig wat druk uit op de benen dit moet de pijn verlichten.
  • Als er een zwelling is dan kan je dit eventueel koelen met wat ijs.
  • Breng het slachtoffer naar het toilet en laat deze plassen. Door te plassen nemen de klachten af zoniet dan dien je de huisarts te waarschuwen.
  • Laat het slachtoffer bij het plassen controleren op bloed in de urine of een scheur in het omhulsel van de zaadbal. Als dit aanwezig is altijd een arts bellen.

Vaak verdwijnen de meeste klachten al na het plassen en is er hierna gelukkig niets meer aan de hand.

De behandeling van torsio testis

Toriso testis is absoluut gevaarlijk en dient resoluut behandeld te worden. Als er geen behandeling wordt ondergaan dan kan er blijvende schade ontstaan en kan de zaadbal afsterven. Het is dus belangrijk om de symptomen duidelijk te herkennen en een dokter in te schakelen. Een dokter dient een chirurgische ingreep uit te oefenen om de zaadbal te herstellen. Dit dient binnen 6 uur te gebeuren anders sterft de zaadbal af. Het is dus belangrijk om bij uitstralende pijn naar buik of rug direct een arts te bellen. Een arts kan vervolgens bepalen of het om toriso testis gaat. Bij enige twijfel is het belangrijk om te overleggen. Het kan namelijk dat de symptomen na een paar uur weer afnemen toch dient een ingreep noodzakelijk te zijn zelfs als de symptomen afnemen.

De behandeling van een penisbreuk

Een penisbreuk kan eigenlijk op twee verschillende manieren worden behandeld. De eerste manier om de penis te behandelen is door de gescheurde delen te hechten. Daarnaast dient de penis een paar weken rust te krijgen. Om de penis sneller te laten genezen krijgt de patiënt vaak erectie verhinderende middelen. Een andere manier om te herstellen van een penisbreuk is rust en het laten genezen op natuurlijke wijze. Dit is ook een beetje afhankelijk van het soort breuk. Hierbij krijg je wel ontstekingsremmers, pijnstillers en erectie verhinderende geneesmiddelen. Zo blijft de penis inactief en kan je rust nemen tot de penis vanzelf geneest.

De behandeling van mechanische bekkeninstabiliteit

Na een val kan mechanische bekkeninstabiliteit optreden. Soms wordt voor de behandeling gekozen voor een speciale bekkenband. Deze band houdt de bekken bij elkaar waardoor ze weer stabiel worden. Alleen als de band afgaat heb je direct weer pijn. Een bekkenband dient dan ook gecombineerd te worden met fysiotherapie. Fysiotherapie helpt je om de lichaamshouding te veranderen en je bekkenspieren te herstellen. Zo kan je lichaam herstellen en tegen de pijn kan je de band gebruiken voor de dagelijkse beweging. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…