Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Na coronagolf 1, 2 en 3: hoe brengen onze kids het ervan af?

5 min read

Iets meer dan een jaar geleden ging ons land voor het eerst in lockdown. Wat door veel middelbare scholieren nog als ‘extra vakantie’ werd beschouwd, veranderde snel in afstandsonderwijs en ‘het nieuwe normaal’. We vroegen jongeren, ouders en jongerenwerkers naar de impact van de coronamaatregelen op de jeugd.

Elien (17) vertelt dat het afstandsonderwijs haar initieel heel wat rust bracht. Door minder rumoer om haar heen begreep ze de leerstof beter. Ondertussen veranderde dat gevoel: “Ik probeer mijn best te doen, maar soms voel ik me aan mijn lot overgelaten. De taken stapelen zich op, en op school lijkt er nooit tijd te zijn om vragen te beantwoorden.” Maar ook naast het schoolgaan is er veel veranderd. “Uitgaan, het surfkamp dat ik afgelopen zomer zou volgen, voor het eerst naar een festival gaan, … zijn stuk voor stuk ervaringen waar ik enorm naar uitkeek, maar waarvan ik niet weet of ik ze nog ga kunnen inhalen. Ik probeer positief te zijn, maar maak me vaak zorgen over de toekomst.”

Ook voor Joren (13) is het middelbaar anders gestart dan verwacht: “Het middelbaar voelde als een nieuwe start, een plek om vrienden te maken en mijn verlegenheid te overwinnen. Het eerste jaar was erg leuk, maar door het afstandsonderwijs verwaterde het contact met mijn nieuwe klasgenoten. Ik merk dat het dit jaar moeilijker is om bij een groepje aan te sluiten.” 

Ruben, eerstejaarsstudent rechten aan de UGent vertelt dat hij wat computermoe geworden is: “Online lessen volgen, babbelen via WhatsApp of Instagram, samen studeren via YouTube, … Mijn hele leven lijkt zich online af te spelen. Terwijl ik er net zo hard naar uitkeek om nieuwe mensen te ontmoeten of studietijd te skippen voor wat spontane gezelligheid. Want geef toe, studeren is toch zoveel meer dan enkel lessen volgen?” 

Voelsprieten

Hoewel peuters en jonge kinderen minder aanpassingen op schoolvlak ervaarden, mag ook de impact op die leeftijdscategorie niet worden onderschat. Pieter, papa van Marie (4) en Keano (7) vertelt: “Ik merkte dat mijn kinderen enorme ‘voelsprieten’ hebben. Hoewel ze het nieuws niet altijd begrijpen, voelen ze heel fel aan dat er iets mis is. Dat leidde tot slaapproblemen, onverklaarbare huilbuien, woedeaanvallen en meer. Ik merk ook dat de kinderen met een grote angst zitten. Ze zijn bang om ziek te worden en zijn vaak rusteloos.” Maar uiteraard is het niet allemaal kommer en kwel. “Omdat mijn partner en ik vaker thuis zijn, kunnen we veel meer tijd met onze kinderen doorbrengen. Door bewust samen te zijn en te genieten van kleine dingen als een wandeling of koekjes bakken, proberen we de kinderen zo goed mogelijk op te vangen.”

Luisterend oor

Awel, de vroegere kinder- en jongerentelefoon, beaamt dat het gebrek aan sociaal contact en het afstandsonderwijs grote gevolgen heeft voor jongeren. “Enerzijds wordt een grote flexibiliteit verwacht op vlak van online leren en zelfstandig werken,” vertelt Elke Roels van Awel, “anderzijds blijven er weinig uitlaatkleppen over voor jongeren. Gewoon jong zijn, iets dat altijd vanzelfsprekend was, is dat plots niet meer. Het is daarom belangrijk om kinderen en jongeren een luisterend oor te bieden, en trots te zijn op hoe zij zich aanpassen.”

Kinderen en jongeren kunnen terecht op verschillende kanalen. Zo is er awel.be, waar jongeren kunnen chatten en mailen of noknok.be, een site met heel wat tips om je beter in je vel te voelen. Ook op watwat.be kunnen jongeren terecht met vragen en twijfels. Hier vind je alvast een overzicht met tips en nuttige websites.

Hoe is het met jouw mentaal welbevinden gesteld, moeder? Of vader, heb je het gevoel dat je hoofd helemaal vol zit? Ervaar je een stijgende druk waarvan de barometer niet meer tegen te houden is? Of merk je dat je minder kan verdragen en je veerkracht vernauwt? Doe de mentale fittest van Partena Ziekenfonds hier en ontdek hoeveel ruimte er nog overblijft in jouw hoofd. We verzamelden alvast ook enkele tips die jouw mentale rust ten goede komen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…