Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

RECEPT Gyoza met pulled rabbit en pruimensaus

Sien Vanneste
4 min read

Heel wat consumenten denken bij konijn vaak aan het traditionele stoofpotje van hun grootmoeder. Maar konijn is zoveel meer. Voor elke smaak, elk soort keuken en elk seizoen kun je lekkere en originele recepten met konijn bedenken. Chef Aiko van The Finch in Antwerpen ging maar wat graag de uitdaging aan en heeft een speciale versie van haar beroemde gyoza gemaakt met konijn.

Benodigdheden voor 4 personen

Ingrediënten voor stoofpot

  • 1 konijn of 4 konijnenbillen
  • 100 ml Shao Hsing wijn (Chinese rijstwijn)
  • 50 ml Worcestersauce
  • 25 ml rijstazijn
  • 50 ml sojasaus
  • 1 duim gember in schijfjes gesneden
  • 10 gr ontpitte gedroogde pruimen in kleine blokjes gesneden
  • 600 ml kalsfond

Ingrediënten voor plumsauce

  • 3 st rode pruimen
  • 35 gr ontpitte gedroogde pruimen
  • 50 gr water
  • 1/2 kaneelstok
  • 1 st steranijs
  • 25 gr honing
  • 20 gr appelciderazijn
  • 1 teentje look
  • 10 gr gember in schijfjes gesneden
  • 1/2 tl 5-spice
  • 20 gr umeboshipasta (Japanse gepekelde pruim)

Extra

  • 1 pakje gyozavellen

Bereidingswijze

Bereiden van het stoofpotje voor de pulled rabbit

  • Neem een gietijzeren pot. Braad de stukken konijn of billen aan in olie tot ze mooi bruin kleuren. Blus met Shao Hsing wijn, Worcestersaus, rijstazijn en sojasaus.
  • Voeg gemberschijfjes en gedroogde pruimen toe. Giet kalfsfond erover en laat opkoken. Zet gedurende 1,5 uur in de oven op 150°C.
  • Neem uit de oven, het vlees zal nu zacht zijn en van het been vallen. Laat even afkoelen.
  • Pluk het vlees van het been, kijk wel uit voor kleine botjes.
  • Giet de rest van de saus met de pruimen over het fijngeplukt vlees en laat afkoelen in de koelkast.
  • Wanneer volledig is afgekoeld en opgesteven (best dag nadien) kan je het vlees in kleine bolletjes draaien.

Bereiden van plumsauce (dipsaus)

  • Doe alle ingrediënten samen in een kookpotje of steelpannetje. Kook op en laat deze even inkoken tot het fruit een beetje is opgelost (zoals bij confituur).
  • Wanneer het de juiste dikte heeft bereikt (confituur) zet je het van het vuur. Laat even afkoelen en haal steranijs, kaneelstok, look en gemberschijfjes eruit.
  • Mix alles fijn in blender of staafmixer tot een gladde saus (ketchup dikte). Laat volledig afkoelen.

Bereiden van de gyoza’s

  • Neem een bakje met water en een borsteltje. Leg enkele gyoza velletjes uit op je werkblad.
  • Neem de bolletjes pulled rabbit en leg ze in het midden van het gyozavelletje. Bestrijk de randen met water.
  • Vouw het gyozavelletje dubbel en leg er plooitjes in langs één kant.

Garen van de gyoza’s

  • Neem een pan en zet op matig vuur. Giet een beetje olijfolie in de pan en laat even op temperatuur komen.
  • Bak de gyoza’s tot je een krokante bodem krijgt. Blus met een bodempje water en laat verder stomen onder deksel.
  • Wanneer het water volledig verdampt is, neem je het deksel van de pan en laat het nog even uitstomen. Nu zijn ze klaar om te dresseren.
  • Doe de plumsauce in een kommetje of leg een streep op een bordje. Dip de gyoza’s in de saus.
Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…