De kans dat je in ons land door een spin wordt gebeten is tamelijk klein. Alleen van de waterspin is bekend dat deze een venijnige steek heeft, deze kan je het beste vergelijken met de steek door een wesp. Het is een onaangenaam gevoel, maar in principe tamelijk ongevaarlijk. Maar in Belgie komen veel meer spinnen voor waarvan het grootste gedeelte onbekend is. Hoog tijd dus om de populatie van Belgische spinnen eens nader te bekijken en nog veel belangrijker, wat moet je doen als je door een spin wordt gebeten? In het buitenland komen namelijk wel spinnen voor die een stuk minder onschuldig zijn dan hun Belgische soortgenoten.
Ongevaarlijke spinnen in Belgie
- Broeikasspin
- Gewone Doolhofspin
- Gewone Huisspin
- Gewone Kameleonspin
- Gewone tandkaak
- Grote Huisspin
- Grote Kaardespin
- Grote Steatoda
- Grote trilspin
- Hooiwagen
Gevaarlijke en giftige spinnen in België
Gelukkig zijn er slechts een beperkt aantal spinnen die we tegen kunnen komen in België ook daadwerkelijk giftig. Het grote voordeel is dat deze spinnen veelal worden gehouden als huisdier en de kans op een toevallige ontmoeting is daardoor dus relatief klein.
Gele Zakspin of Grote Spoorspin
De grote (berm)zakspin of grote spoorspin in een spin die met grote regelmaat in België wordt gezien en zeker niet ongevaarlijk is. Omdat de spin graag vertoeft in wijngaarden moeten met name druivenplukkers attent zijn op de aanwezigheid van deze spin. Overigens is deze spin net zo nuttig als andere spinnen, het beestje helpt goed mee met het opruimen van rommel in de natuur.
Als de bermzakspin zich bedreigd voelt zal deze zonder meer zich verdedigen door te bijten. Een beet is onaangenaam, vergelijkbaar met een steek door een wesp, maar heeft verder geen nadelige gevolgen. Probeer de spin in geen geval te vangen of uit te dagen. Een beet resulteert vaak ineen gele zwelling, al dan niet gepaard met een felle pijnlijke sensatie. In de regel ervaart een slachtoffer duidelijke symptomen die verband houden met een beet door een spin.
Symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, rillen en zweten zijn niet ongewoon en treden ongeveer drie uur na de beet op als het gif het centrale zenuwstelsel heeft bereikt.
Hoe snel verdwijnen deze symptomen?
Normaliter verdwijnen deze symptomen na drie dagen, in een enkel geval kan het 8 weken duren voor je er helemaal van verlost bent. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid gif die de spin heeft achtergelaten. Een beet van de bermzakspin kan incidenteel leiden tot een necrotische zweer die langzaam zal genezen.
Waterspin
Als een van de weinige giftige spinnen in Europa, heeft de waterspin in België een beschermde status. Voor deze spin is dan ook een vangverbod ingesteld waarbij wel aangetekend moet worden dat het vrij zeldzaam is dat je deze spin in de natuur tegen zou komen.
De spin leeft als enige vrijwel altijd onder water, dat is dan ook de reden dat er relatief weinig specifieke informatie over deze spin bekend is. De waterspin beschikt over zogenaamde boeklongen die het beestje in staat stellen om zowel in het water als op land te leven. De waterspin maakt zijn web bij voorkeur tussen de waterplanten in de vorm van een duikersklok die hij vult met lucht, is de duikersklok af, dan zal de spin zijn intrek nemen.
De waterspin is weliswaar zeldzaam, dat houdt niet in dat hij ongevaarlijk is. De spin jaagt graag op zijn prooien en dood deze met een giftige vloeistof die het zenuwstelsel van de prooi aantast. Voor mensen is het gif van de waterspin onschuldig. De beet van de spin zorgt echter wel voor een zeer onaangename pijnervaring maar is verder onschuldig.
Hoe een spinnenbeet behandelen?
Omdat de spinnen in België relatief onschuldig zijn zal je bij een beet niet direct medische hulp nodig hebben. In algemene zin is het verstandig om de plek waar de spin je heeft gebeten goed te verzorgen door deze in de eerste instantie goed te spoelen met koud water.
Indien de beet zich op de armen, handen, benen of voet bevindt, kan het helpen om dit lichaamsdeel enige tijd omhoog te houden. Hiermee voorkom je dat de ontsteking erger wordt. Als je in de gelegenheid bent om de wond te bedekken met een koud kompres dan is dit altijd aan te raden, dit vorkomt een eventuele zwelling en het vertraagt de verspreiding van het gif door het lichaam.
In de meeste gevallen zullen de bekende symptomen als hoofdpijn en misselijkheid binnen 24 uur af nemen. Mocht je na 24 uur geen verbetering opmerken dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen.
Vermoed je echter dat je door een exotische spin bent gestoken, let dan extra goed op de volgende symptomen, je dient dan onmiddellijk contact op te nemen met de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis:
- Ademhalingsproblemen
- Misselijkheid
- Spierspasmen
- Laesies
- Opgezwollen keel, eventueel in combinatie met slikproblemen.
- Veel zweten
- Gevoel van flauwte (duizeligheid, oriëntatieproblemen)