Kinderen worden in België gevaccineerd. Dit wordt gedaan tegen de bacterie HaemophilusInflenzae type b. Voorheen kregen mensen vaak een bacteriële meningitis, en de bacterie HaemophilusInflenzae type b was bij 25% van de mensen hier verantwoordelijk voor. Maar er zijn nog meer vaccinaties bijgekomen, sinds 2002 is hier de meningococ, de Neisseria meningitidistype C ook bij gekomen. Het doel hiervan is dat het aantal mensen dat een bacteriële meningitis krijgt af gaat nemen met 50%. Helaas is er nog geen vaccinatie ontwikkeld die alle vormen van bacteriële meningitis kan voorkomen.Tienduizenden mensen worden per jaar gevaccineerd.
Reizen en vaccins tegen hersenvliesontsteking
Er zijn sommige landen waarbij je een vaccinatie tegen meningokokken nodig hebt. Het wordt vaak ook aanbevolen en dan is het aan te raden om het vaccin ook daadwerkelijk te halen.
- Een week voor vertrek de vaccinatie halen
- Pelgrims naar Mekka moeten de vaccinatie halen
- Als je geen milt meer hebt dan heb je de vaccinatie ook nodig
- Reizigers krijgen vaak vier subtypen meningokokken (ACYW135)
Het gebruiken van een hersenvliesontsteking vaccin
Het is goed dat er nu een vaccin is tegen meningitis. Er zijn veel mensen die hier gebruik van maken en kinderen halen het vaccin ook. Hierdoor zal het aantal mensen dat een meningitis krijgt afnemen. Kinderen zijn een grote risicogroep bij het krijgen van een meningitis en daarom is het belangrijk dat zij hiertegen een vaccinatie krijgen zodat zij hiertegen beschermd kunnen worden. Maar ook wanneer je naar risicolanden gaat is het belangrijk dat je op tijd je vaccinatie gaat halen:
- Waar ga je naar toe op vakantie?
- Is er een verhoogd risico op meningitis?
- Kun je de vaccinatie halen?
- Wanneer moet je de vaccinatie halen?
- Is iedereen die met je mee gaat gevaccineerd?
Ben er op tijd bij en zorg dat je allemaal een vaccinatie hebt zodat je geen meningitis kunt oplopen tijdens je vakantie.
Goede keuze van hersenvliesontsteking vaccin
Als je in contact bent geweest met een meningitispatiënt dan dien je hiervoor medicatie te krijgen of een vaccinatie. Afhankelijk van hoelang het geleden is en de ernst. Er moet wel rekening worden gehouden met goede hygiënische gewoonten. Handen wassen is van groot belang en houd je hand voor je mond als je moet niezen of hoesten. Iemand van de GGD zal altijd adviezen geven wanneer je met een meningitispatiënt in aanraking bent geweest, volg deze adviezen dan goed op!