Iedere hobbysporter heeft zo wel zijn voorkeur over wanneer hij, zij of hen het liefste sport. Maar nu heeft ook de wetenschap zich uitgesproken over het beste tijdstip om dat te doen. En dat blijkt van twee zaken af te hangen. Zo is er een verschil afhankelijk van je biologisch geslacht. Daarnaast maakt het ook uit of je vet wil verbranden of spieren wil opbouwen.
De ene mens gaat liefst lopen voor het werk, terwijl de andere zich liever in het zweet werkt vlak voor het slapengaan. Uiteraard is eender welke vorm van beweging of sport die je doet positief, op eender welk moment van de dag. Toch heeft de wetenschap er ook zijn zegje over gedaan.
Amerikaans onderzoek
De website Metro.co.uk verwijst daarbij naar een Amerikaanse studie van hoofdauteur Dr. Paul Arcerio, hoogleraar gezondheid en menselijke fysiologische wetenschappen aan Skidmore College. Het onderzoek deed daarbij een beroep op 30 mannen en 26 vrouwen tussen de 25 en 55 jaar. Alle 56 deelnemers waren gezond bevonden voor de start van de studie.
Het onderzoek volgde de deelnemers gedurende 12 weken tijdens een gevarieerd fitnessprogramma. Daarbij lag de focus op weerstand, uithoudingsvermogen, stretching en sprinten. De helft van de proefpersonen moest zijn of haar oefeningen doen voor 8.30 uur, de andere helft tussen 18 en 20 uur. Ze kregen tijdens die 12 weken ook een specifiek voedingsschema opgelegd.
Verschil mannen en vrouwen
Tijdens de drie maanden durende studie controleerden de onderzoekers de deelnemers op heel wat parameters. Zo keken ze naar hun bloeddruk, lichaamsvet, flexibiliteit, kracht en uithouding. Al die zaken werden zowel voor als na het trainingsprogramma gemeten. De eerste vaststelling was geen verrassing: alle deelnemers verbeterden hun gezondheid en conditie na 12 weken.
Toch waren er verschillen waar te nemen. Vooral bij vrouwen bleek het tijdstip waarop er gesport werd uit te maken voor het resultaat. Vrouwen die ’s morgens hun oefeningen deden, zagen meer resultaat op het vlak van vetverbranding en verlaging van hun bloeddruk. De vrouwen die ’s avonds trainden bleken dan weer beter te presteren als het ging over spieren opbouwen.
Een opvallende conclusie was dat datzelfde verschil bij de mannelijke proefpersonen niet werd vastgesteld. Voor mannen zou het dus niet uitmaken wanneer zij precies welk soort training doen.